Volkan Karsan [email protected] Volkan Karsan

Doğayla barışık yaşamak

08 Ağustos 2024, 14:26 ---

Frankfurt’ta bir süre geçirdim yine…  Avrupa’nın bankacılık merkezi sayılan bu Alman kentinin belediye sınırları içinde, İstanbul’da eş değeri Şişli-Hacı Osman arası sayılacak bir mesafede seyrederken ilginç bir gözlem yaptım. Şehirleşirken ormanların tek bir ağacının heba edilmesine izin verilmemiş bu güzergahta iki tilki yavrusu, bir sincap ve vardığım noktadaki sitenin bahçesinde de yabani tavşana rastladım… Bu sitede gece öten endemik kuşları da saymıyorum.

Bunun tek anlamının doğayla barışık yaşamak olduğuna inandım.

Benzer bir mesafeyi bırakın İstanbul’u, Milas’la Bodrum arasında giderken navigasyon köy yollarını önerince nasıl bir deneyim olacak merakıyla kat ettim. Bu kez liste kemikleri sayılan bir sokak köpeği, birkaç tavuk, bolca kedi şeklinde oluştu. Hadi saatti, mevsimdi diye bahane bulsak da bu alanda en serin ve nüfusun az olduğu dönemde karşımıza en fazla yaban domuzu ile sansar çıkar.

Bu karşılaştırma bizim yaşadığımız ülkede doğaya ne denli acımasız davrandığımızı göstermiyor mu?

Ancak unutulmasın ki doğa da çok acımasızdır, kendinden izinsiz alınan servetinin hesabını mutlaka afetlerle sorar ve fatura başta düşüncesiz insanlara çıkar, kurunun yanında yaş da yanar…

Doğayla barışık yaşamamanın bir örneği de KKTC’den… Girne’de, Lefkoşa’da özellikle yaz aylarında bol bol elektrik kesintileri olur. Sıcak bir coğrafyada turistler için önemli bir handikap…

Nedeni şu: güzelim adanın kuzeyi neredeyse hurdaya dönmüş iki petrol ürünü yakan elektrik santraline mahkum edilmiştir. KKTC’de petrol mü var? Hayır, mazot (ya da fuel oil) gemilerle gelmektedir. Yani nakliye için de petrol harcanmaktadır. Üstelik santralin doğayı kirleten duman salınımı korkunçtur. Hatta bölgede kanser hastası sayısının arttığı gözlenmektedir.

Diğer yandan KKTC’de yılın neredeyse tamamında güneş vardır. Ama bu topraklarda GES kurulumu çok zor ve meşakkatli bir prosedüre dayanmaktadır. Hatta evlerin bile güneş paneli koymayasına güçlük çıkarılmaktadır.

Şimdi birlikte soralım… Kim neden güneş dururken petrol tüketilmesinden ve havanın kirletilmesinden karlı çıkmaktadır?

Bu örnekleri uzatmak mümkün ama cevap almak da sanırım imkansıza yakın…

UNUTMAYIN… Bu dünyayı torunlarımızdan ödünç aldık. BUGÜN DÜNYA BARIŞI, ÇEVRE, HAK VE ADALET İÇİN BİR ŞEYLER YAPMIŞ OLMANIZI DİLİYORUM.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster