BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZ kuşağının miras beklentisi suya düşebilir----

Z kuşağının miras beklentisi suya düşebilir

Z kuşağının miras beklentisi suya düşebilir
03 Eylül 2024 - 15:48 www.finansgundem.com

'Baby boomer' kuşağı ebeveynlerinin mirasında gözü olan Z kuşağının hayal kırıklığına uğrama potansiyeli yüksek.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Z kuşağı para ve varlık mirası almayı bekliyor ancak 'baby boomer’ ebeveynleri geride bir şey bırakmayı planlıyor gibi görünmüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Y kuşağı ve Z kuşağı mirasçılar, ebeveynlerinin servetini miras alırken 90 trilyon dolarlık bir ‘büyük servet transferi’ bekliyor. Ancak araştırmalar, çoğunun hayal kırıklığına uğrayacağını çünkü ‘baby boomer'ların sadece beşte birinin geride bir şey bırakmayı planladıklarını gösteriyor.

Servetin yarısı onlara ait

Fortune’dan Orianna Rosa Royle’un haberine göre, finansal hizmetler şirketi Northwestern Mutual, yakın zamanda 4.500'den fazla yetişkin üzerinde yaptığı araştırmada, ebeveynlerin yalnızca çok küçük bir bölümünün öldüğünde büyük bir nakit para bekleyebileceğini bulguluyor.

Bugün, Amerika'nın servetinin yarısından fazlası ‘baby boomer'lara ait ve bu servetin büyük kısmı gayrimenkullerine bağlı. Belki de bu yüzden Z kuşağının yarısından fazlası ve Y kuşağının yaklaşık yüzde 60'ı finansal güvenliğe ulaşmak ve rahat bir emeklilik geçirmek için büyüklerinden kalacak miraslara güvendiklerini bildiriyor.

Ancak, ebeveynlerinin veya büyükanne ve büyükbabalarının mal varlığını değerlendiren ve rahat bir emeklilik hayal edenlerin büyük bir şok yaşaması muhtemel gözüküyor çünkü 'baby boomer'ların sadece yüzde 20'sinden biraz fazlası miras bırakmayı planlıyor.

Yarısından fazlası miras bırakmayı planlamıyor

Bu, büyük neslin gençleri unuttuğu anlamına işe gelmiyor. Aslında, yüzde 60'ının gerçekten de bir vasiyeti bulunuyor ancak çocuklarının ve torunlarının nakit veya aile evlerinden ziyade cenaze talimatlarını bulma olasılıkları daha yüksek gibi duruyor.

Bunun nedeni, ankete katılan ‘baby boomer'ların yarısından fazlasının açıkça miras bırakmamayı planlaması. Dahası, ‘baby boomer'ların yalnızca yüzde 11'i çocuklarına bir şeyler bırakmanın en önemli finansal hedefleri olduğunu belirtiyor.

Araştırma, ‘baby boomer'ların neden hiçbir şeyi başkalarına aktarmak istemediğini ise araştırmıyor ancak sıfırı tüketerek yaşamayı planlayan büyük bir grup insanın olduğu görülüyor. Esasen bu, hala hayattayken tüm servetlerinin tadını çıkarmak ve banka hesaplarını boşaltarak ölmek anlamına geliyor.

İyilik, eğlence ve seyahat

‘Baby boomer’lardan bazıları, gelecek nesiller için büyük meblağlar bırakmak yerine sevdiklerine paralarının getirebileceği sevince tanıklık etmeleri için henüz hayattayken tatil gibi seçenekler hediye ettiklerini söylüyor. Yakın zaman önce akadaşının balayı masraflarını karşılayan ve hayır kurumlarına para harcamayı planlayan Elena Nuñez, “Eğer paranız varsa hemen şimdi iyilik yapın, ölene kadar beklemeyin” diyor.

Diğerleri, zor kazandıkları parayı, onlarca yıl çalıştıktan sonra mezara götürmek yerine, Meksika'ya seyahat ederek ya da Glastonbury müzik festivali gibi hayatın tadını çıkardıkları eğlenceler için kullandıklarını itiraf ediyor.

Kişisel finans koçu James Beckett, “İnsanların, keyif almadıkları bir işte veya sevmedikleri insanlarla çalışarak bu kadar çok parayla ölmelerini görmek çok utanç verici. Otomatik pilotta servet biriktiriyorlar ve bunun ne işe yaradığını düşünmüyorlar” diyor.

Yaşlanmanın maliyeti artıyor

Ayrıca, Northwestern Mutual'ın raporunun da vurguladığı gibi, yaşlanmanın maliyeti de giderek artıyor. 2020'de ankete katılanlar rahat bir emeklilik için 951.000 dolara ihtiyaç duyduklarını söylerken bu rakamın bugün enflasyonu çok geride bırakarak 1,46 milyon dolara çıktığı görülüyor.

Birçok ‘baby boomer’ bir sonraki nesle hiçbir şey aktarmayı planlamazken neredeyse yarısı emeklilikte gelecekteki sağlık masraflarına harcama yapacağını ifade ediyor. Yani aslında, beklenen sözde büyük servet transferi'nin büyük bir kısmının muhtemelen hastanelere ve bakım evlerine gideceği görülüyor.

Gençler anne ve babalarına bağımlı

Z ve Y kuşağının çoğunluğu büyük servet transferinden muhtemelen faydalanmayacak olsa da, kuşağın önemli bir kısmı ebeveynleri hala hayattayken miraslarından para çekiyor. Araştırmalar, ev satın almayı planlayan gençlerin üçte birinden fazlasının ebeveynlerinin veya ailelerinin peşinatlarına nakit şeklinde yardımcı olmasını beklediğini gösteriyor.

Bu arada, ayrı veriler Y kuşağının ev sahibi olmak için kendilerinden önceki nesillere göre anne ve babalarının bankasından para çekme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Dahası, yetişkin çocukları finansal olarak desteklemek, onların mülk sahibi olmalarına yardımcı olmakla da sınırlı değil. Pew Araştırma Merkezi'ne göre, otuzlu yaşlarının başındaki Y kuşağı üyelerinin üçte biri, günlük harcamalarını ve yayın abonelikleri gibi masraflarını ödeyen ebeveynleri tarafından finanse ediliyor.

Servet transferinden en çok Y kuşağı faydalanıyorServet transferinden en çok Y kuşağı faydalanıyor

 

Y ve Z kuşağı finansal anlamda zor durumdaY ve Z kuşağı finansal anlamda zor durumda

 

Z kuşağı iş bulmakta zorlanıyorZ kuşağı iş bulmakta zorlanıyor

 

Z kuşağı, Y kuşağına göre ekonomik açıdan daha zor durumdaZ kuşağı, Y kuşağına göre ekonomik açıdan daha zor durumda

 

Z kuşağı zengin ama alım gücü yokZ kuşağı zengin ama alım gücü yok

 

Y kuşağı ve baby boomer’lar Z kuşağının geleceğini çalıyorY kuşağı ve baby boomer’lar Z kuşağının geleceğini çalıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)