BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZ kuşağı terfi almak istemiyor----

Z kuşağı terfi almak istemiyor

Z kuşağı terfi almak istemiyor
26 Eylül 2024 - 17:36 www.finansgundem.com

Z kuşağı stresten kaçmak için yöneticilik pozisyonlarından uzak duruyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Z Kuşağı ‘patronluk taslamamayı’ tercih ediyor ve stresli orta düzey yöneticilik rollerinden kaçıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, teknoloji devleri son iki yılı orta düzey yöneticilerini ayıklamakla geçirdi. Amazon, geçen hafta kendi yöneticilerini giyotine gönderen son şirketti. Z kuşağı ise bu durumdan ders almış olacak ki üst basamaklara tırmanmak istemiyor.

Orta düzey yöneticilikten kaçış

Fortune’dan Orianna Rosa Royle’un haberine göre, aslında, işe alım şirketi Robert Walters'a göre, en genç çalışan neslinin yüzde 72'si orta düzey yönetici olmaktansa proje bazlı bir rolde ilerlemeyi tercih edeceğini söylüyor.

Ankete katılan 3.600 Z kuşağı üyesinin sadece yüzde 16'sı orta düzey yöneticilikten her ne pahasına olursa olsun kaçınacaklarını söylese de, bugün gençlerin çoğunun başkalarını yönetme fikrine sıcak bakmadığı açık.

Z kuşağının yarısından fazlası, ‘bilinçli patronluk taslamama’ olarak adlandırılan bir eğilimin parçası olarak orta düzey yönetici olmak istemediklerini ifade ediyor. Kariyerlerinin bir noktasında yönetici pozisyonuna geçmeyi beklediklerini söyleyen katılımcıların yüzde 36'sı bile aslında bunu istemediklerini itiraf ediyor.

Z kuşağı kendi patronu olmayı tercih ediyor

Bu durum, Z kuşağı çalışanların başarı istemediği anlamına gelmiyor; sadece başarının başkalarını yönetme sorumluluğuyla birlikte gelmesini istemiyorlar.

Robert Walters'ta yönetici olan Lucy Bisset, Z kuşağının ‘başkalarını yönetmek yerine, projelere bütün benliğini vermeye ve kendi markalarını ve yaklaşımlarını geliştirmeye zaman ayırmayı’ tercih ettiğini söylüyor. Bunun açık bir örneği, gençlerin kurumsal koşuşturmayı bırakıp kendi patronları veya bir ‘influencer’ olmak için çabalaması. LinkedIn'e göre, şu anda Z kuşağı mezunları arasında en hızlı büyüyen ikinci iş unvanı ‘kurucu’.

Bu arada, başka veriler, Z kuşağının yarısından fazlasının fırsat olsa tam zamanlı influencer olacaklarını söylediğini ve bu oranın 2019'a kadar uzanan anketlere kıyasla arttığını gösteriyor. Pazar yeri Whop'un Z kuşağı kurucusu ve CEO'su Steven Schwartz, “Benim kuşağım danışmanlık veya bankacılık işinde çalışmak istemiyor. Artık astronot olmak bile istemiyorlar. Çevrimiçi içerik üretmek istiyorlar, çevrimiçi müşteri bulmak istiyorlar. İnsanların neler yapabileceği hakkında daha fazla bilgiyle eğitildikten sonra, neden onlar için en eğlenceli olmayan bir şeyi yapmak istesinler ki?” diyor.

Y kuşağından alınan dersler

Z kuşağının yöneticilik rollerini gerçekten reddedip reddetmeyeceğini bilmek zor. Bu neslin en yaşlısı bu yıl 27 yaşına giriyor ve pek çoğuna henüz bir adım atma fırsatı sunulmamış olabilir; ancak onların bundan ürkmüş olması şaşırtıcı değil.

Teknoloji şirketlerinin ‘verimlilik’ arayışı sırasında iş dünyasına katılan Z kuşağına, orta düzey yöneticilerin elden çıkarılabilir olduğu mesajı defalarca iletildi.

Geçen yıl 12.000 yöneticinin işini kaybettiği Google'da, çalışanlara bundan sonra yönetici rollerine terfi etmenin daha zor olacağı söylendi. Bu arada, Meta CEO'su Zuckerberg, geçen yılki yeniden yapılanmanın merkezinde iç hiyerarşiyi ‘yataylaştırmanın' olduğunu söyledi ve ‘daha az yönetim katmanı’na sahip olmanın ilham kaynağı olarak Elon Musk'ı gösterdi.

Çok fazla stres, düşük ödül

Aslında, Bloomberg'in bulgularına göre, orta düzey yönetici pozisyonları 2023'teki işten çıkarmaların neredeyse üçte birini oluşturdu; 2018’de bu oran yüzde 20'den fazlaydı ve ‘büyük patronluktan kurtulma’ eğilimi yavaşlama belirtisi göstermedi.

Geçen hafta, Amazon CEO'su Andy Jassy ‘proje bazlı çalışan’ların yöneticilere oranını en az yüzde 15 artırmak istediğini söyledi. Dahası, işten çıkarılmamış orta düzey yöneticiler bile rollerinden ayrılmayı tercih ediyor.

Bu yılın başlarında yapılan küresel bir araştırma, Y kuşağı yöneticilerin yüzde 75'inin bunalmış, stresli ve tükenmiş hissettiğini ortaya koydu. Y kuşağının büyük çoğunluğu bir çıkış fırsatı ve yöneticilik dışı işler arıyor.

Robert Waters gençlere orta düzey yöneticilik işlerine neden burun kıvırdıklarını sorduğunda, neredeyse yüzde 70'inin “Çok fazla stres, düşük ödül” cevabını vermesi de şaşırtıcı değil. Bisset, “Orta düzey yöneticiliğe yeni başlayanlar, iş yükünde ani bir artış, yönettikleri kişilere karşı ‘her zaman müsait’ olma zorunluğu ve kendi hedeflerine ulaşma konusunda sürekli baskı yaşıyor” diyor ve ekliyor: “Bu rollerin nasıl bunaltıcı olabileceği ve birçok kişiyi ekstra sorumluluk almaktan nasıl alıkoyabileceği açık" diyor.

Z kuşağının miras beklentisi suya düşebilirZ kuşağının miras beklentisi suya düşebilir

 

Z kuşağının tercihi kültürel gezilerZ kuşağının tercihi kültürel geziler

 

Y ve Z kuşağı finansal anlamda zor durumdaY ve Z kuşağı finansal anlamda zor durumda

 

Z kuşağı iş bulmakta zorlanıyorZ kuşağı iş bulmakta zorlanıyor

 

Z kuşağının ‘rahat yaşam' anlayışı farklıZ kuşağının ‘rahat yaşam' anlayışı farklı

 

İşverenler Z kuşağını neden sevmiyor?İşverenler Z kuşağını neden sevmiyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)