Yazdır

Ünlü ekonomistten şok Türkiye yorumu!

Tarih: 18 Temmuz 2013 - 11:32

Guillermo Calvo’ya göre Erdoğan’ın “protestoların arkasında faizden kar eden finans kuruluşları var” yorumu bakın nelere mal olacak...

Ekonomi biliminde “ani duruş” denilince akla gelen en önemli profesörlerden olan Guillermo Calvo’ya göre Başbakan Erdoğan’ın “protestoların arkasında faizden kar eden finans kuruluşları var” yorumu Türkiye’nin kırılganlığını artırdı. Calvo “Ani duruş oluştuğunda faiz artışı yeterli olmayabilir, hükümetin geri adım atıp sermaye akımı serbestliğini garanti etmesi zorunlu” diye konuştu.
Hürriyet'te yer alan habere göre, ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin tahvil alım programını bu yıl içinde yavaşlatılacağını açıklamasından beri ekonomik göstergelerde dalgalanma hızlandı. Kimi iktisatçılar gelişmekte olan ülkeler için “ani duruştan” bahsetmeye başlarken kimileri henüz böyle bir riskten bahsetmenin erken olduğunu söyledi. Haziran ayında borsanın 100 milyar TL üstünde piyasa değeri kaybettiği günlerde Türkiye için bu riske dikkat çeken ekonomist Daron Acemoğlu olmuştu. Öte yandan Mark Mobius gibi yatırımcılar gelişmekte olan ülkeler için henüz ani duruş riskinin olmadığını söyleyerek tartışmaya farklı bir boyut getirdi.
ANİ DURUŞ OLASILIĞINI ARTIRAN UNSUR
Ekonomilere ani sermaye çıkışlarıyla oluşan durumu ifade eden “ani duruş” kavramını inşa eden iktisatçılardan biri de 2001-2006 yıllarında Latin Amerika coğrafyasının “Dünya Bankası” olan Inter American Development Bank’ta başekonomistlik yapan  Guillermo Calvo. Calvo’nun özellikle cari açık, ödemeler dengesi krizleri konusunda yazdığı makaleler en çok atıfta bulunulan makaleler arasında üst sıralarda yer alıyor.
Guillermo Calvo’ya göre Türkiye için ani duruş riski bulunuyor. 1994’te de ABD Kongresi’ne bilimsel olarak ilk “ani duruş” örneği olarak kaydedilen Meksika krizi hakkında sunum yapan Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi Guillermo Calvo özellikle Başbakan Erdoğan’ın “faiz lobisi” yorumlarının Türkiye’nin ani duruş riskini artırdığını söyledi. Hürriyet’e açıklama yapan Calvo “Başbakan Erdoğan’ın son protestoların ardında yüksek faizden kar etmek isteyen finans kuruluşların olduğunu söylemesi hükümetin sermaye akımlarını kontrol edeceği korkularını artırdı. Bu ani duruş olasılığını artıran bir unsur” diye konuştu.
Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/unlu-ekonomistten-sok-turkiye-yorumu/389197