Yazdır

İsrail saldırıya açık: Demir Kubbe sınıfta kaldı!

Tarih: 15 Ekim 2024 - 12:49

Geçtiğimiz günlerde İsrail, Lübnan'a saldırmaya başlamıştı. Bu saldırılarda Hizbullah üyelerini hedef aldığı gibi sivilleri de vurmaktan kaçınmadı. Hizbullah ise bu sınır ihlallerine çeşitli misillemelerde bulundu.

Hizbullah'ın geçtiğimiz pazar günü İsrail'in kuzeyindeki Binyamina yakınlarındaki bir ordu üssüne saldırı düzenlemişti. Dört İsrail askerinin ölümüne ve onlarca vatandaşında yaralanmasına yol açan saldırı, ülkeye yönelik bugüne kadarki en büyük hasara yol açan insansız hava aracı (İHA) eylemi oldu.

DEMİR KUBBE YETERSİZ KALDI

İsrail'in son derece pahalı hava savunma sistemi olan Demir Kubbe'nin İHA'ları durdurmaya ne kadar yeterli olduğu konusunda yeni soruları gündeme geldi.

Pazartesi sabahı hasarlı ordu üssünü ziyaret eden İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, gelecekteki İHA saldırılarını önleyecek çözümlere "önemli çabalar" sarf edildiğini aktardı.

İSRAİL'DE KAOS ÇIKTI

İsrail hava savunma sisteminin, Hizbullah'ın ateşlediği roketleri engellediğine dair ise haberlere çokça şahit olundu. Gerçekleşe bu saldırılarda, Demir Kubbe işe yarıyor çünkü Hizbullah'ın roketleri ilkel ve nereye düşecekleri rahatlıkla hesaplanıyor.

İnsansız hava araçlarını durdurmak ise daha karmaşıktır. İsrail için İHA'lar bu savaşta büyük bir sorun haline geldi.

Temmuz ayında Yemen'deki Husiler tarafından ateşlenen bir İHA Tel Aviv'e ulaştı. Ekim ayının başlarında İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Irak'tan fırlatılan bir İHA'nın Golan Tepeleri'nde iki askeri öldürdüğünü bildirdi. Geçtiğimiz hafta başka bir İHA, İsrail'in merkezindeki bir huzurevine çarptı.

ONLARA ÇÖZÜM ARANIYOR

Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün kıdemli araştırmacısı Dr. Yehoshua Kalisky: "İHA'ların çoğu, hatta tamamı İranlılar tarafından üretiliyor ve ardından Lübnan, Irak ve Yemen'deki silahlı gruplara sağlanıyor," dedi.

İHA'lar radarda kolay görünmezler ve düşük irtifalarda uçabilirler. Bu da erken tespiti zorlaştırır, hatta bazen kuşlarla karıştırılabilirler.

Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün kıdemli araştırmacısı Dr. Kalisky, "İHA'lar yavaş uçtuğu için savaş uçaklarıyla da yakalanmaları zordur," ifadelerine yer verdi.

"HİZBULLAH UZUN ZAMANDIR BUNU YAPMAYA ÇALIŞIYORDU''

İsrail medyası raporlarlarına göre, pazar günü iki Hizbullah insansız hava aracı, Lübnan hava sahasından Akdeniz üzerinden geçti. Biri vuruldu ve diğeri kayboldu. Bu yüzden hiçbir uyarı sireni tetiklenmedi. Kaybolan İHA, daha sonra bir ordu üssünün kantinine çarptı.

Ancak kuzey sınırındaki güvenlik konusunda uzmanlaşmış Alma Araştırma Enstitüsü'nden Sarit Zehani, insansız hava araçlarının üsse saldırısının şans eseri olmadığını düşünüyor.

Zehani, "Planlanmıştı, uzun zamandır bunu yapmaya çalışıyorlardı," sözlerine yer verdi.

İSRAİL'İN KAYIPLARI ARTIYOR

Zehani, Lübnan sınırına 9 km uzaklıkta, batı Celile'de yaşıyor ve pazar günkü olayları balkonundan izledi. İHA'lar fırlatılırken sınır bölgesinin her yerinde roket ateşi ve uyarılar olduğunu, ancak hava savunma sisteminin altüst edildiğini ve İHA'ların sınırdan geçtiğini aktardı.

Alma Araştırma Enstitüsü, savaş bir yıl önce başladığından beri gözetleme veya saldırı görevleri için kuzey sınırını geçen 559 İHA vakası saydı. Pazar günü Binyamina'ya yapılan saldırı hariç, İHA saldırılarında 11 can kaybı olduğunu belirtti.

Demir Kubbe'ye ek olarak, Adam's Sling, Arrow 2 ve Arrow 3 gibi sistemler balistik füzeleri yok etmek için tasarlandı. Ve yakında hava savunma, ABD'den gelen Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) bataryasıyla desteklenecek.

İHA'ları düşürmek için daha kalıcı çözümler de geliştirilmeye çalışılıyor.

Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün kıdemli araştırmacısı Dr. Kalisky, "Yüksek güçlü lazerler üzerinde çalışılıyor ve İHA elektroniklerine zarar vermek için mikrodalga topları geliştiriliyor," açıklamasında bulundu.

Bu teknolojilerin "çok yakın bir gelecekte" savaş alanına sürüleceği iddia edildi.

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/israil-saldiriya-acik-demir-kubbe-sinifta-kaldi/1822259