Yazdır

IMF'nin küresel kamu borcu beklentisi 100 trilyon dolar

Tarih: 15 Ekim 2024 - 07:31

Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıl küresel kamu borcunun yaklaşık 100 trilyon dolara ulaşmasını bekliyor

IMF, küresel kamu borcunun bu yıl 100 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini belirterek, birçok ülke için mali görünümün “beklenenden daha kötü” olabileceği uyarısında bulundu.

IMF, maliye politikasına ilişkin son raporunda, küresel kamu borcunun bu yıl küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 93'üne ulaşmasını ve 2030 yılına kadar GSYH'nin yüzde 100'üne yaklaşmasını beklediğini söyledi - Covid-19 salgını vurmadan önceki 2019 yılına göre yüzde 10 puan daha yüksek.

BEKLENENDEN KÖTÜ OLABİLİR

IMF'nin Mali İşler Departmanı Direktör Yardımcısı Era Dabla-Norris raporun yayınlanmasından önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Küresel kamu borcu çok yükseki. Borç yükünün - ya da borç görünümünün - beklenenden daha kötü olabileceğine inanmak için çok iyi nedenler var” dedi.

Dabla-Norris, iklim değişikliği, aşırı iyimser borç tahminleri ve büyük miktarlarda tanımlanamayan borç olasılığı gibi sorunları ele almak için mevcut harcama baskılarına işaret ederek, "Sonuç olarak, ülkelerin mali evlerini düzene sokmalarının zamanı geldi” diye konuştu.

IMF raporu, borç projeksiyonlarına yönelik riskleri değerlendirmek için yeni bir “risk altındaki borç” yaklaşımı getiriyor.

En kötü senaryoda, küresel kamu borcunun 2026 yılına kadar GSYH'nin yüzde 115'ine ulaşabileceği tahmin edilmekte. Bu oran IMF'in temel tahmininden neredeyse 20 puan daha yüksek.

Rapor, “küresel faktörlerin ülkeler arasında devlet borçlanma maliyetlerindeki dalgalanmaları giderek daha fazla yönlendirdiğini” ortaya koyarak, kilit ülkelerdeki yüksek borç seviyelerinin diğerleri için “devlet getirilerinin oynaklığını ve borç risklerini artırabileceğini” öne sürdü.

IMF, birçok ekonomide ılımlı seyreden enflasyon ve faiz oranlarındaki düşüşün, ülkelerin mali tamponlarını yeniden inşa etmeleri için “uygun” bir zaman olduğunu belirterek, mali sıkılaştırmanın etkisini absorbe etmek için eskisinden “daha iyi bir konumda” olduklarını da sözlerine ekledi.

IMF, küresel kamu borcunu tekrar kontrol altına almak için gereken mali ayarlamanın boyutunun ortalama olarak GSYH'nin yüzde 3.0 ila 4.5'i arasında olduğunu ve bunun geçmiş ayarlamaların neredeyse iki katı olduğunu söyledi.

IMF'den borçlanma maliyetlerini yüzde 36 azaltacak önlem planıIMF'den borçlanma maliyetlerini yüzde 36 azaltacak önlem planı

 

IMF'den Türkiye değerlendirmesiIMF'den Türkiye değerlendirmesi

 

ABD'den IMF ve Dünya Bankası'na 'yeni adım' çağrısıABD'den IMF ve Dünya Bankası'na 'yeni adım' çağrısı

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/imfnin-kuresel-kamu-borcu-beklentisi-100-trilyon-dolar/1822166