Yazdır

Rusya teknoloji tedarikini çeşitlendiriyor

Tarih: 12 Ekim 2024 - 19:39

Rusya, savaşı sürdürmek için teknoloji tedarikinde yeni aktörlere başvuruyor.

AB ve ABD'li yetkililer, Hindistan’ın artık Rusya’nın 2 numaralı kritik teknoloji tedarikçisi haline geldiğini belirtiyor.

AB ve ABD'li yetkililer Hindistan’ın Rusya’nın kritik teknolojilerinin ikinci büyük tedarikçisi haline geldiğini belirterek Rus lider Vladimir Putin’in savaşını besleyen ihracatı durdurma çabalarının giderek zorlaştığına dikkat çekiyor.

Hindistan başrolde

Yetkililer, Hindistan’ın mikro çipler ve devreler gibi kritik kalemlerdeki ihracatının Nisan ve Mayıs aylarında 60 milyon doları aştığını belirtiyor. Bu, yılın diğer aylarına kıyasla yaklaşık iki misli artış anlamına geliyor. Rusya’nın teknoloji ihracatının Temmuz’da ise 95 milyon dolara ulaştığı ve kritik teknoloji ihracatında Hindistan’ı sadece Çin’in geride bıraktığı gözleniyor.

Yetkililer açıklanan son rakamların, Rusya’nın askeri ve endüstriyel kompleksine giren hassas teknolojinin neredeyse beşte birinin Hindistan üzerinden ulaştığı anlamına geldiğini söylüyor. Rakamlar, Putin’in 2,5 yıl önce başlayan savaşta Ukrayna’ya karşı tutunma kabiliyetini kısıtlama konusunda ABD ve müttefiklerinin karşılaştığı zorlukların bir yansıması olarak öne çıkıyor.

ABD ve ABD’den yaptırım

Bu ürünlerin çoğunun doğrudan Rusya’ya ihracatı yasak olduğu için Rusya bunları üçüncü ülkelerden, bazen de Batılı firmaların yan kuruluşlarından veya aracı ağlardan satın alıyor.

ABD ve Avrupa Birliği, Rus silahlarında bulunan veya bunları üretmek için gerekli olan teknolojilerin listesine odaklanmış durumda. Müttefikler bu rotalardan bazılarını kısıtlamaya çalışırken bu rotalar arasında Hindistan, Malezya ve Tayland bulunuyor.

Hindistan’ın aktarma noktası olarak oynadığı rol, onu son dönemde AB ve ABD yaptırım kurumlarının odak noktası haline getirmiş durumda. AB ve ABD’li  yetkililer, sevkiyatlara müdahale sağlanması için Hindistan’ı birkaç kez ziyaret ederken birçok Hintli firma da Batı’nın yaptırımlarına maruz kalıyor.

Rusya, Donetsk’te Ostrovskoye yerleşim birimini ele geçirdiRusya, Donetsk’te Ostrovskoye yerleşim birimini ele geçirdi

 

Rusya, yabancı şirketlerin 'çıkış vergisini' artırıyorRusya, yabancı şirketlerin 'çıkış vergisini' artırıyor

 

Rusya'nın altın ve döviz rezervleri düştüRusya'nın altın ve döviz rezervleri düştü

 

Bakan Fidan Rusya-Ukrayna Savaşı'nda nükleer riske dikkat çektiBakan Fidan Rusya-Ukrayna Savaşı'nda nükleer riske dikkat çekti

 

Rusya ekonomisi çözümsüz bir ikilemle karşı karşıyaRusya ekonomisi çözümsüz bir ikilemle karşı karşıya

 

Rusya ekonomisi savaşı daha fazla kaldıramayabilirRusya ekonomisi savaşı daha fazla kaldıramayabilir

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/rusya-teknoloji-tedarikini-cesitlendiriyor/1821854