Yazdır

MEXT, AB ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğiyle Türk sanayisinin ikiz dönüşümü

Tarih: 09 Ekim 2024 - 10:35

"İkiz Dönüşüm: Türkiye ve Avrupa Birliği Arasındaki Stratejik Fırsatlar" etkinliği T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu iş birliğinde MESS Teknoloji Merkezi MEXT'te düzenlendi.

“İkiz Dönüşüm: Türkiye ve Avrupa Birliği Arasındaki Stratejik Fırsatlar" etkinliği 4 Ekim 2024 Cuma günü MESS Teknoloji Merkezi MEXT’te T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcileri ile Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Türkiye'de yerleşik Büyükelçi Yardımcıları, Konsolosları, Konsolos Yardımcıları, Ticari Ataşeleri ve Bilim ve Teknoloji uzmanları ve MESS ekosistemindeki firma temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte Dijital ve Yeşil (İkiz) Dönüşüm ekseninde Avrupa Birliği ile sinerji olanakları ele alındı. Politika yapıcılar ve özel sektör perspektifinden ikiz dönüşüm; teknoloji, sürdürülebilirlik, düzenlemeler, finansmana erişim ve rekabetçilik boyutları ile derinlemesine değerlendirildi.

Dijital ve yeşil dönüşüm alanında Avrupa Birliği ile iş birliği olanaklarının ele alındığı etkinlik; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Halit Hatip, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilčinskas ve MEXT Genel Müdürü Efe Erdem’in açılış konuşmaları ile başladı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Halit Hatip, “İkiz dönüşüm, Türkiye ve Avrupa Birliği olarak daha sürdürülebilir ve verimli bir gelecek için ortak hedefimizdir. Bu hedef doğrultusunda Dijital Dönüşüm Destek Programı, Yeşil Dönüşüm Destek Programı, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi, Türkiye Yeşil OSB Projesi gibi çok sayıda ikiz dönüşümü destekleyen program ve projeyi hayata geçirdik. Model Fabrikalar, İnovasyon Merkezleri ve Dijital Dönüşüm Merkezlerine bugüne kadar 1,2 milyar TL üzerinde dijital dönüşüm yatırımı yaptık. IPA Rekabetçi Sektörler Programımızda AB ile birlikte 2007 yılından günümüze, imalat sanayi, Ar-Ge, teknoloji transferi ve yenilik alanlarında geliştirilen projelere 760 milyon Avro’luk hibe desteği sağladık. Beyaz eşyadan, tekstile, makinadan otomotive birçok spesifik sektörde 50 milyon Avroluk yatırım yaparak son teknolojiye sahip 6 tane Dijital Dönüşüm Merkezini hayata geçirdik. Tüm bunların yanı sıra Dijital Avrupa Programında Avrupa Komisyonu tarafından açılan çağrıda başarılı olan, aralarında MEXT’in de bulunduğu 5 ADİM (Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi) konsorsiyumumuz, toplam 9 Milyon Avro’luk bir yatırım hacmi ile 2025 yılı başında faal hale gelerek firmaların ve kamu kurumlarının ikiz dönüşümüne önemli ölçüde katkı sağlayacak” dedi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilčinskas, “Avrupa Birliği, Türkiye'yi ve Türk işletmelerini ikiz dijital ve yeşil dönüşüm yolculuklarında desteklemiştir ve desteklemeye devam edecektir. Türk firmalar, özellikle otomotiv, makine ve tekstil sektörlerinde olmak üzere, Avrupa Birliği tedarik ve değer zincirlerine halihazırda ileri düzeyde entegre olmuş durumdadır. Avrupa Birliği ve Türkiye, Gümrük Birliği sayesinde çok yakın bir ticaret ilişkisine sahiptir. 2023 yılında ikili ticaret 206 milyar Avro'yu aşarak yeni bir rekora ulaşmış, Türkiye Avrupa Birliği'nin beşinci en büyük ticaret ortağı haline gelmiştir. Avrupa Birliği, Türkiye'deki en büyük yatırımcı olmaya devam etmektedir. AB, 2022 yılında ülkedeki doğrudan yabancı yatırımların (DYY) yaklaşık %70'inin kaynağı olmuştur. AB, 2023 yılında da yaklaşık %53'lük payıyla en büyük yatırımcı olmaya devam etmiştir” dedi.

İkiz dönüşüm yolunda derinleşen AB-MEXT iş birliği

MEXT’in Türk sanayisinin ikiz dönüşüm yolcuğunda sunduğu hizmetlere ve Avrupa Birliği ekosistemi ile iş birliklerine değinen Efe Erdem, “Avrupa Birliği ikiz dönüşüm için 2021-2027 yılları arasında Ufuk Avrupa ile 95,5 milyar euro ve Dijital Avrupa programları ile 8,2 milyar euro kaynak ayırmış durumda. MEXT olarak ülkemizin bu ekosistemlerin parçası olmasını önemsiyoruz. Avrupa İnovasyon Konseyi’nin ülkemizdeki iş ortakları arasında yer alıyoruz. Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü’nün nadir madenler ve hammadde üzerine odaklanan kolu EIT Raw Materials ile bir iş birliğine imza attık. Diğer yandan, MEXT liderliğinde oluşturulan güçlü “AI EDIH Türkiye” Konsorsiyumu ile Dijital Avrupa Programı bünyesinde yer alan Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (ADİM/ EDIH) ağına katılmaya hak kazandık. AI EDIH Türkiye olarak, yapay zekâ odağı ile Türkiye’nin dijital ve yeşil dönüşümünde öncü olacağız. Bu süreçte Avrupa genelinde AI odağında çalışan 151 merkezle temasta olup iş birliklerine imza atacağız” dedi.

İkiz dönüşüm için AB ile sinerji olanakları

Etkinlik kapsamında düzenlenen iki ayrı panelde ikiz dönüşüm yolculuğunda Avrupa Birliği ile ilişkilerde fırsatlar ve sinerji olanakları politika yapıcılar ve özel sektör perspektifiyle ele alındı. MEXT Genel Müdürü Efe Erdem moderatörlüğünde kamu kurumlarının katılımı ile düzenlenen “Politika Yapıcılar Perspektifinden İkiz Dönüşüm: Zorluklar, Fırsatlar ve AB ile Sinerji Olanakları” paneline Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Hande Merçan Aygen, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret ve Ekonomi Bölüm Başkanı Dominik Olewinski, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ufuk Avrupa Programı Dijital, Endüstri ve Uzay Kümesi Ulusal İrtibat Noktası Dr. Hale Ay, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Finansman Müdürü Ömer Çağrı Özdemir katılım sağladı. Panelde ülkemizin sanayisinin ikiz dönüşümü için sağlanan fon olanakları değerlendirildi.

İş Bankası ve MEXT’ten “100 KOBİ’nin İkiz Dönüşüm Yolculuğu” projesiİş Bankası ve MEXT’ten “100 KOBİ’nin İkiz Dönüşüm Yolculuğu” projesi

 

Bahçıvan: Türk sanayisi sigortasızlaşma riski ile karşı karşıyaBahçıvan: Türk sanayisi sigortasızlaşma riski ile karşı karşıya

 

Bakan Kacır: Türk sanayisi Avrupa'nın önemli oyuncusuBakan Kacır: Türk sanayisi Avrupa'nın önemli oyuncusu

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/mext-ab-ve-sanayi-ve-teknoloji-bakanligi-is-birligiyle-turk-sanayisinin-ikiz-donusumu/1821216