Yazdır

İstanbul’a kar ne zaman düşer? Yapay zeka tarih verdi

Tarih: 09 Ekim 2024 - 09:37

Mega kentin verilerini analiz masasına yatıran yapay zekaya göre İstanbul yeni yılın başında beyaza bürünecek.

Yapay zeka, son 15 yılın meteorolojik verilerini analiz ederek İstanbul’da bölgelere göre kar yağma ihtimalini ve en olası tarihleri belirledi. Ortaya çıkan tahminler, Ocak ve Şubat aylarını işaret ediyor. Ancak bu sadece başlangıç: Kar yağışını etkileyen atmosferik koşullar da incelemeye alındı ve sonuçlar dikkat çekti.

Sözcü’nün haberine göre yapay zekanın verileri incelerken tespit ettiği önemli bir detay İstanbul’un kıyı ve iç bölgelerindeki farklılık. Kıyı bölgelerinde kar yağışı nadir görülürken, daha iç ve yüksek kesimlerde kar yağışının daha erken ve yoğun başladığı gözlemleniyor. Özellikle Ocak sonu ile Şubat başı arasında bu kesimlerde kar yağışı olasılığı en üst düzeye çıkıyor.

KAR YAĞIŞI İÇİN 3 ANA KOŞUL

Sadece sıcaklık değil, atmosferin genel durumu da kar yağışı için belirleyici. Yapay zeka, kar yağışına neden olan üç ana koşulu tespit etti:

Soğuk hava dalgaları

İstanbul’a kar getiren hava kütleleri genellikle kuzeyden, özellikle Rusya ve Balkanlar üzerinden geliyor. Bu bölgelerden gelen kutupsal soğuk hava kütleleri, sıcaklıkların hızla düşmesine neden oluyor ve kar yağışını tetikliyor.

Yüksek nem oranı

Kar yağışının olması için atmosferde yeterli nem bulunması gerekiyor. Yapay zeka verileri, özellikle Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütlelerinin, soğuk hava dalgalarıyla buluştuğunda İstanbul’da kar yağışına yol açtığını gösteriyor.

Rüzgar yönü

Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve nemli havanın İstanbul’a taşınması için kuzeydoğu yönünden esen rüzgarlar kritik bir rol oynuyor. Yapay zeka, bu rüzgar yönünün kar yağışının ihtimalini iki katına çıkardığını belirledi.

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/istanbula-kar-ne-zaman-duser-yapay-zeka-tarih-verdi/1821190