Yazdır

Telegram ve Discord'da şantaj soruşturması

Tarih: 09 Ekim 2024 - 09:11

Bakan Yerlikaya, Discord ve Telegram platformlarında tepki çeken paylaşımları yapan kişilerin 4 çocuk olduğunu ve muhafaza altına alındıklarını bildirirken, Bakan Tunç da konuya ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Geçtiğimiz cuma günü İstanbul Fatih’teki Yedikule Surları’nda meydana gelen dehşet verici bir olay, Türkiye’yi sarsmıştı. 19 yaşındaki Semih Çelik isimli zanlı, önce Eyüpsultan’da Ayşenur Halil’i, ardından Fatih’te İkbal Uzuner’i öldürmüştü. Bu acımasız cinayetler sonrasında, dijital topluluklar oluşturma amacıyla kullanılan bir anlık mesajlaşma ve içerik paylaşım platformu olan Discord üzerindeki hesabı ve platformdaki “İncel” isimli bir grubun dikkat çektiği bildirildi. Bu grup ve platform şimdi yetkililer tarafından detaylı bir inceleme altına alındı.

Discord ve Telegram'da suç unsuru paylaşımlar yapan 4 çocuk muhafaza altına alındı. Konuya ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya dün ve bugün açıklama yaptı.

Bakan Yerlikaya, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ankara Emniyet Müdürlüğümüz tarafından, Telegram ve Discord sosyal paylaşım platformlarında aktif olarak yer alan C31K isimli grup yöneticilerinden 'Hz. Ebu Cehil' olarak adı geçen şahsın E.K. adlı çocuk olduğu belirlenmiş ve Ankara Emniyet Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Zile İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce muhafaza altına alınmıştır. 'Arda Bateman' olarak adı geçen şahsın ise A.T adlı çocuk olduğu belirlenmiş İstanbul Emniyet Müdürlüğümüzce muhafaza altına alınmıştır. İfadeleri psikolog eşliğinde Cumhuriyet Savcısı tarafından alınacaktır" dedi.

'KADINA ŞİDDET VE CİNSEL İSTİSMAR GİBİ SUÇLARA EĞİLİMLİ ODAKLARLA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

Bakan Yerlikaya, açıklamasına şöyle devam etti:

"Sosyal medyada, başta göz aydınlığımız yavrularımız ve gençlerimiz olmak üzere toplumumuzu sapkın düşünceleriyle zehirlemeye çalışanlara acımayacağız. Çocuklarımızı cinsel istismara zorlayan zorbalarla, kadına şiddet eğiliminde olup kin ve nefret yayanlarla görülecek hesabımız var. Siber dünyanın hangi deliğine saklanırsanız saklanın, siber devriyelerimiz sizi tek tek bulup adalete teslim edecektir. Aziz Milletimizin bilmesini isterim ki; kadına şiddet ve cinsel istismar gibi suçlara eğilimli olan suç odaklarıyla mücadelemiz her alanda devam edecektir. Bizim zehir tacirleri ve sapkın düşünce akımları nedeniyle kaybedecek tek bir çocuğumuz, gencimiz, insanımız yoktur. İçişleri Bakanlığı olarak 600 bin personelimizle huzur ve güveni sağlamak için varız. Bundan geri adım atmayız."

İKİ ÇOCUK DAHA MUHAFAZA ALTINA ALINDI

Bakan Yerlikaya, bu sabah yaptığı açıklamada da, Discord'da suç unsuru videolar düzenlediği belirlenen B.T. isimli bir çocuk ile, Telegram'da suç unsuru paylaşımlar yapan A.D.C. isimli bir çocuğun muhafaza altına alındığını bildirdi.

Bakan Yerlikaya açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Discord sosyal medya platformunda suç unsuru içerikli videoları düzenlediği tespit edilen B.T. adlı çocuk, Telegram isimli sosyal medya platformunda bulunan “Hz Ebu Cehil” isimli grupta “Çocuk Müstehcenliği, Polise ve Şehitlere Hakaret, Dini Değerleri Aşağılayıcı” paylaşımlar yapan A.D.C. adında çocuk İzmir Siber Suçlarla Mücadele Şubemiz ekiplerince muhafaza altına alınmıştır. B.T. ve A.D.C.’nin ifadeleri psikolog eşliğinde Cumhuriyet Savcısı tarafından alınacaktır.

Milli ve manevi değerlerimiz aşağılayan, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, cinsel istismara neden olan siber zorbalıklar yapanlara göz açtırmayacağız. Çocuklarımızı kötülüklerine ve sapkın düşüncelerine alet edenler, hangi deliğe saklanırlarsa saklansınlar, onları bir bir yakalayıp adalete teslim edeceğiz."

BAZI SOSYAL AĞ SAĞLAYICI VE İNTERNET SAYFALARINA SORUŞTURMA

Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bazı sosyal ağ sağlayıcılarında ve internet sayfalarında suç teşkil eden içeriklerle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından adli soruşturmalar başlatıldığını duyurdu.

Sosyal medya platformu X üzerinden açıklamada bulunan Tunç, şu ifadeleri kullandı:

"Bu içerikleri çıkarmayan ve bu konuda alınmış yargı kararlarını uygulamayan sosyal ağ sağlayıcıları ve internet sayfaları hakkında 5651 Sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’ gereğince para cezası, reklam yasağı, bant daraltma ve erişimin engellenmesi yaptırımları kararlılıkla uygulanacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bir Hukuk Devletidir. Toplumu suçtan korumak Hukuk Devletinin görevidir. Ülkemizde yayın yapan ve milyonlarca kullanıcısı olan sosyal ağ sağlayıcıları ve internet sayfaları da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kanunlarına ve kurallarına uymak zorundadır. Hiç kimsenin ayrıcalığı yoktur. Geleceğimizin teminatı gençlerimizi ve çocuklarımızı zehirlemeye, toplumsal yapımızın temelini sarsmaya yönelik girişimlere asla müsaade etmeyeceğiz. Suç ve suçluyla mücadeledeki kararlılığımızdan kesinlikle taviz vermeyeceğiz."

Discord platformuna erişim engeliDiscord platformuna erişim engeli

 

Rusya Discord’u yasakladıRusya Discord’u yasakladı

 

Discord engellenecek mi? Bakan Uraloğlu'ndan açıklama!Discord engellenecek mi? Bakan Uraloğlu'ndan açıklama!

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/telegram-ve-discordda-santaj-sorusturmasi/1821187