Yazdır

Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Tarih: 09 Ekim 2024 - 06:37

Yeni Zelanda Merkez Bankası, durgunluk endişeleriyle faiz oranını 50 baz puan düşürdü.

Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ), durgunluğa girip çıkan ekonomiyi desteklemek için gösterge faiz oranını 50 baz puan indirdi; Banka böylece agresif bir şekilde politikayı gevşeten ABD Merkez Bankası (Fed) gibi muadilleriyle aynı çizgide ilerlemeye devam etti.

RBNZ'den yapılan açıklamaya göre, resmi nakit faiz oranı %5,25'ten %4,75'e çekildi. Piyasa beklentisi de faizde 50 baz puanlık agresif bir indirim olacağı yönündeydi.

Karar, enflasyonun politika yapıcıların en büyük endişesi olarak ekonomik büyümenin hızla gerisinde kaldığını gösterdi. Covid-19 salgınının sonrasını durgunluğa girmeden atlatan birçok ülkenin aksine, Yeni Zelanda yaklaşık iki yıldır ekonomiyi sekteye uğratan daralmalar yaşadı.

Büyümeye yönelik olumsuzluklar arasında, Yeni Zelanda'nın en önemli ticaret ortaklarından biri olan Çin'den gelen isteksiz talep de yer aldı.

RBNZ, "Üyeler, artan aşırı kapasitenin Yeni Zelanda ekonomisinde daha düşük enflasyon baskısına yol açtığı konusunda hemfikir. Ekonomik büyüme zayıf; kısmen düşük üretkenlik büyümesi, ancak çoğunlukla zayıf tüketici harcamaları ve iş yatırımları nedeniyle." değerlendirmesinde bulundu.

Faiz oranındaki yüksek kesinti, ABD, Kanada ve Avrupa'daki merkez bankalarının 1980'lerden bu yana en kötü enflasyon salgınıyla mücadele ettikten sonra büyümeyi canlandırmak için hamlelerini artırmasının ardından geldi.

RBNZ ayrıca Orta Doğu'daki çatışma ve Çin'deki yavaşlama da dahil olmak üzere ekonomi için bir dizi jeopolitik riske dikkat çekti. Ayrıca yaklaşan ABD Başkanlık seçimlerine atıfta bulunarak, hükümet harcamaları ve küresel ticaret etrafındaki potansiyel risklere işaret etti.

Açıklamada, "Çin'deki son politika eylemlerinin etkinliği hakkındaki belirsizlik, Yeni Zelanda'nın ihracat büyümesi ve ihracat ve ithalat fiyatları için de aşağı yönlü riskler oluşturdu. ABD seçimleri ve ABD ticaret ve mali politikalarına ilişkin etkileri etrafındaki artan belirsizlik, uluslararası finans piyasaları ve küresel ekonomik faaliyet için de önemli olabilir." değerlendirmesi yapıldı.

Wells Fargo'dan dikkat çeken asgari ücret, faiz ve enflasyon tahminiWells Fargo'dan dikkat çeken asgari ücret, faiz ve enflasyon tahmini

 

UBS: Faiz indirimleriyle sabit getirili yatırımlar cazipUBS: Faiz indirimleriyle sabit getirili yatırımlar cazip

 

Gecelik faiz yeniden politika faizinin altındaGecelik faiz yeniden politika faizinin altında

 

Nagel: ECB'nin yeni bir faiz indirimi yapmasını değerlendirmeye açığımNagel: ECB'nin yeni bir faiz indirimi yapmasını değerlendirmeye açığım

 

Fed üyesi Kashkari’den büyük faiz indirimine destekFed üyesi Kashkari’den büyük faiz indirimine destek

 

BofA, TCMB faiz indirim beklentisini revize ettiBofA, TCMB faiz indirim beklentisini revize etti

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/yeni-zelanda-merkez-bankasi-faiz-kararini-acikladi/1821155