Yazdır

Trump’ın tarifelerinde asıl hedef kim?

Tarih: 08 Ekim 2024 - 17:23

Donald Trump’ın ABD seçimleri için en büyük vaadi ithalat vergilerini %20’ye çıkarılması oldu. Yapılan son araştırmalar göre bu tarifelerden en fazla etkileneceklerin orta sınıf ve düşük gelirli kesim olacak

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kasım ayında gerçekleşecek ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olan Donald Trump vergi indirimlerinden sosyal güvenlik ödemelerinde artışlara kadar birçok alanda açıkladığı vaatlerle kampanyasını yürütüyor. Ancak MarketWatch’un haberine göre Trump federal hükümetin gelirini artırmak için tek bir ana politika fikri öneriyor: tarifeler.

Eski ABD başkanı Amerikalı yabancı mal ithalatçılarının vergilendirmenin Amerikan üretiminin rönesansını ateşleyeceğine inanıyor. Ancak bu tür bir politikasının sonuçlarını şimdiden bilmek mümkün değil. Zira modern tarihte hiçbir ekonomi Trump’ın önerdiği gibi %20’lik bir evrensel tarife oluşturmadı.

MW haberine göre pazartesi günü yayınlanan iki yeni araştırma bu tür bir tarifenin etkilerini ölçmeye çalışıyor. Her iki çalışma da politikayı maliyetli vergi aflarının bütçeye etkisini köreltebilecek ve trilyonlarca dolarlık yeni verginin alınmasını sağlayabilecek bir adım olarak görüyor. Ancak her iki çalışmaya göre de tarifeler en çok orta sınıfı ve fakir Amerikalıları olumsuz yönde etkileyecek.

ABD merkezli Vergilendirme ve Ekonomi Politikaları Enstitüsü (ITEP) Federal Politikalar Direktörü Steve Wamhoff, “Hedeflenen tarifeler ticaret politikası için yararlı bir role sahip olsa da ekonomistler tarifelerin, özellikle de geniş tabanlı tarifelerin, tüketicilerin ve işletmelerin satın aldıkları mal ve hizmetler için ödedikleri fiyatları artıracağı konusunda hemfikirler” açıklamasında bulundu.

Wamhoff "Trump tarafından önerilen ve bugün olanlardan çok daha büyük olan kapsamlı tarifeler, Amerikalı tüketicilerin gelirleri ölçeğinde karşılaştığı fiyatları artıracaktır. Düşük ve orta gelirli aileler, geçimlerini sağlamak için kazançlarının daha büyük bir kısmını harcamak zorunda olduklarından, bunun hane halkı bütçeleri üzerinde özellikle belirgin bir etkisi olacaktır” uyarısında bulundu.

Trump’ın kampanya sorumluları araştırmayla ilgili yorum taleplerine henüz cevap vermedi.

Wamhoff, ithal edilen tüm mallar için %20'lik bir tarife ve Çin'den yapılan ithalat için %60'lık bir tarifenin, Amerikalıların en fakir %20'lik dilimindeki bir aileye yılda 930 dolara mal olacağını belirtiyor. Araştırmada yılda 55.100 ila 94.100 dolar arasında kazanan orta sınıf bir aileninse yıllık ek 3.370 dolar ek harcama yapacağı tahmin ediliyor.

Tarifeler, ABD’nin en zengin %1'lik kısmındaki bir aileye yılda 42.050 dolara mal olacak. Ancak bu rakam Trump'ın önerdiği düşük gelir ve işletme vergileri ile çok rahat bir biçimde telafi edilebilecek.

ITEP analizine göre, Trump'ın genel planı, en zengin Amerikalılar için ciddi vergi indirimleri ile sonuçlanırken, diğer herkes için maliyetleri artıracak.

ABD Sorumlu Federal Bütçe Komitesi’nin (CFRB) pazartesi günü yayınladığı rapora göre Trump’ın tarife politikası, en kötü senaryoda, ABD’nin devlet gelirlerini 10 yıl içerisinde 2 trilyon dolar azaltabilir. En iyi senaryoda ise 4,3 trilyon dolarlık gelir artışı öngörülse de komite temel pozisyonlarının on yıl içerisinde 2,7 trilyon dolarlık gelir artışı olduğunu bildiriyor.

En yüksek maliyet senaryosu, politikanın potansiyel "dinamik etkilerini" içeriyor. Yani, yabancı ülkelerin kendi tarifeleriyle misilleme yapması muhtemeldir ve tüketicilerin harcayacak daha az parası olacaktır. Bu da daha düşük ücretler ve daha düşük işletme yatırımları şeklinde zincirleme etkilere yol açacaktır.

CFRB raporunda, "Ticaret politikasındaki böylesine önemli bir değişikliğin, standart bir vergi modelinin tahmin edebileceğinin ötesine geçen ekonomik ve jeopolitik yansımaları olabilir. Bu politikanın yeniliği nedeniyle, gerçek ekonomik etkiyi tahmin etmek zor” uyarısına yer verildi.

Trump, suikast girişimine uğradığı alanda tekrar miting düzenlediTrump, suikast girişimine uğradığı alanda tekrar miting düzenledi

 

JPMorgan: Trump Fed’i baskılarsa piyasalar engelleyebilirJPMorgan: Trump Fed’i baskılarsa piyasalar engelleyebilir

 

Trump, İsrail-İran gerilimini Trump, İsrail-İran gerilimini "okul bahçesinde kavga eden çocuklara" benzetti

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/trumpin-tarifelerinde-asil-hedef-kim/1821090