Yazdır

Rusya ekonomisi savaşı daha fazla kaldıramayabilir

Tarih: 07 Ekim 2024 - 18:13

Uzmanlar, Rusya ekonomisinin Putin'in Ukrayna'ya açtığı savaşı daha fazla sürdüremeyeceğini söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar Rusya ekonomisinin göründüğünden çok daha kötü durumda olduğunu düşünüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ekonomist ve yazar Anders Åslund, Rus ekonomisinin Putin'in Ukrayna'ya açtığı savaşa daha fazla dayanamayacağını söylüyor.

Savaş gelecek yıl sona erebilir

Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, Åslund, “Rusya ekonomisi göründüğünden çok daha kötü durumda ve bu durum Vladimir Putin'i Ukrayna'ya açtığı savaşı gelecek yılın başlarında durdurmaya zorlayabilir” diyor.

Project Syndicate'te yakın zamanda yayınlanan bir köşe yazısında Åslund, ‘neredeyse durgunluğa’ doğru giden Rus ekonomisini etkileyen finansal, teknolojik ve demografik olumsuzluklardan bahsediyor ve Batı yaptırımlarının GSYİH'yı her yıl yüzde 2-3 oranında azalttığını tahmin ediyor. Åslund, “Dahası, durum Putin için daha da kötüleşecek ve hatta Ukrayna'ya karşı saldırganlık kampanyasını engelleyecek” diye ekliyor.

Ukrayna'nın casusluk servisinin geçen ay, Kremlin'in artan ekonomik ve finansal baskılar ortasında savaşı 2025 yılının sonlarında sonlandırmak istediğini gösteren Rus belgelerine sahip olduğunu iddia ettiğini belirten Åslund, “Doğru olsun ya da olmasın, bu senaryo mantıklı olurdu” diyor.

Rezervlerine güvenmek zorunda kalıyor

Öncelikle, Batı yaptırımları Rusya'da ‘gizli enflasyon'u körüklerken küresel finans piyasalarında fon toplamasını engelliyor ve bunun yerine ülkeyi rezervlere güvenmeye zorluyor. Kısıtlamalar, Kremlin yıllık bütçe açığını GSYİH'nın yüzde 2'si yani yaklaşık 40 milyar dolar ile sınırlamış durumda. Ancak Åslund, Rusya'nın ulusal servet fonundaki likit rezervlerin Mart ayı itibarıyla 55 milyar dolara düştüğü göz önüne alındığında, devlet rezervlerinin gelecek yıl tükenmesi gerektiğini öne sürüyor.

Åslund, “Bu arada, Rusya'nın teknolojik geri kalmışlığı, işgalden sonra ülkeden kaçan en iyi ve en zekilerin beyin göçü, Batı yaptırımları, Sovyet benzeri baskı ve Putin'in ‘kleptokrasisi’ ile daha da kötüleşti” şeklinde yazıyor.

Rusya ekonomisinde ayrıca, silah ihracatı da, ülkenin kendi birliklerinden gelen talep yabancı ülkelere satışları engellediğinden çökmüş durumda. Putin'in savaş makinesinin ayrıca düşük işsizlik, Rusların kitlesel göçü ve artan savaş kayıpları daha fazla asker yetiştirme yeteneğini sınırladığı için bir insan gücü sorunu da bulunuyor.

“Mali rezervler tükenirken Rusya bütçe matematiğini yapmakta zorluk çekecek” diyen Åslund, Rusya'nın bu yıl savaşa yaklaşık 190 milyar dolar, yani GSYİH'nın yüzde 10'unu harcayacağını tahmin ediyor ve işgalin üçüncü yıl dönümüne yaklaşırken Kremlin'in savaş harcamaları dışında kesinti yapabileceği yerlerin tükendiğini belirtiyor.

Åslund, “Ukrayna, yılda ek 50 milyar dolar ve Rusya içindeki askeri hedefleri bombalamak için yeşil ışık alsaydı savaşı kazanabilirdi” diye yazıyor.

Büyüme oranı hızla düşecek

Rusya ekonomisi hakkında korkunç değerlendirmelerde bulunan sadece Åslund değil. Finlandiya Bankası'nın gelişmekte olan ekonomiler enstitüsü, Perşembe günü büyümenin bu yılki yüzde 3,5 seviyesiden 2025 ve 2026'da sadece yüzde 1'e düşeceğini belirten bir rapor yayınladı.

Raporda, mevcut büyüme oranını korumak için Rusya'nın üretkenlikte büyük kazanımlar elde etmesi gerektiği ancak orduya ve savaşa yapılan tüm yatırımlar nedeniyle bunun pek olası olmadığı belirtiliyor.

Raporda ayrıca, “İş gücü kıtlığı ve Batı'dan yedek parça veya yeni ekipman satın alamamak da ekonomik büyümeyi engelleyecek. Rusya’nın miyop politika değişiklikleri göz önüne alındığında, savaş zamanı ekonomisindeki koşullar aniden değişebilir” deniliyor.

Batı'dan Kiev'e, Rusya ile müzakere baskısıBatı'dan Kiev'e, Rusya ile müzakere baskısı

 

Rusya'da en çok zarar eden 10 şirket belli olduRusya'da en çok zarar eden 10 şirket belli oldu

 

Rusya'da kredi kartı sayısına sınırlamaRusya'da kredi kartı sayısına sınırlama

 

Rusya'da bankalar bir günde 30 bin hesabı dondurduRusya'da bankalar bir günde 30 bin hesabı dondurdu

 

Rusya ekonomisi stagflasyona mı sürükleniyor?Rusya ekonomisi stagflasyona mı sürükleniyor?

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/rusya-ekonomisi-savasi-daha-fazla-kaldiramayabilir/1820897