Yazdır

ECB üyesi Kazaks: ECB faiz adımları atmaya devam etmeli

Tarih: 07 Ekim 2024 - 14:47

ECB Yönetim Konseyi üyesi Martins Kazaks, "Ekonomi beklenenden daha kötü gitmediği sürece aynı büyüklükte indirimlerin devam etmesini beklemekte bir sakınca görmüyorum' dedi.

ECB Yönetim Konseyi üyesi Martins Kazaks, ekonomik görünüm daha da kötüleşmediği sürece Avrupa Merkez Bankası'nın muhtemelen benzer büyüklükte faiz adımları atmaya devam edeceğini söyledi.

Kazaks, ekim ayında bir indirimi güçlü bir şekilde destekledi, ancak aralık ayında ne olacağına dair açık bir tahminde bulunmayı reddetti.

“Eğer Ekim ayında faizleri düşürebileceğimizi görürsek - ki bence düşürebiliriz - o zaman bunu yaparız” diye konuşan Kazaks. 'Aralık ayında, 2027'ye kadar uzanan yeni bir dizi projeksiyona sahip olduğumuzda ne yapacağımıza o zaman karar vereceğiz' dedi.

Yine de, ihtiyatlı olmayı savunmasına rağmen, piyasa faiz oranı beklentilerini geri çevirmeye çalışmadı.

Kazaks, "Ekonomi beklenenden daha kötü gitmediği sürece aynı büyüklükte indirimlerin devam etmesini beklemekte bir sakınca görmüyorum" dedi.

ECB'nin finansal piyasalarla aynı yüksek belirsizlik altında faaliyet gösterdiğini ve 'senaryonun değiştiğini gördüğümüz anda' uyum sağlamaya hazır olduğunu anlatan Kazaks,
ekonominin 'dalgalı, düzensiz ve zayıf' olmaya devam ettiğini, bunun da 'işgücü kaybının baskın eğilim haline geldiği... bir devrilme noktası' hayaletini arttırdığı uyarısında bulundu.

Kazaks, "Enflasyon hala bir sorun olduğu için, para politikasının kısıtlayıcılığını bir dereceye kadar sürdürmemiz gerekiyor, ancak ekonomik büyümeye ilişkin endişeler daha belirgin hale geldi ve riskler giderek dengeleniyor. Tüm bunlar Ekim ayında bir faiz indirimine daha izin veriyor. Böyle bir faiz indiriminin 'işgücü piyasasında bir devrilme noktasına ulaşma riskini azaltmak için ekonomiye bir destek sağlayacak" diye konuştu.

ECB yetkisilisi Schnabel: Yüzde 2 hedefine ulaşma olasılığı artıyorECB yetkisilisi Schnabel: Yüzde 2 hedefine ulaşma olasılığı artıyor

 

ECB Başkanı Lagarde: Enflasyon hedefine dönecekECB Başkanı Lagarde: Enflasyon hedefine dönecek

 

ECB anketi: Enflasyon beklentileri düştüECB anketi: Enflasyon beklentileri düştü

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/ecb-uyesi-kazaks-ecb-faiz-adimlari-atmaya-devam-etmeli/1820861