Yazdır

Meteoroloji'den eylül ayı yağış raporu

Tarih: 07 Ekim 2024 - 11:54

Türkiye geneli eylül ayı yağışı normali ve geçen yıl eylül ayı yağışının üzerinde gerçekleşti

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün "2024 Yılı Eylül Ayı Alansal Yağış Raporu"na göre, Eylül ayı yağışı 33.8 mm olurken, Eylül ayı normali (1991-2020) 24.9 mm, 2023 yılı Eylül ayı yağışı 16.7 mm seviyesindeydi. Yağışlarda normaline göre %36, geçen yıl Eylül ayı yağışına göre %100’den fazla artma meydana geldi.

Raporda şu bilgiler verildi:

"Eylül ayında yağışlar; İzmir, Manisa, Konya, Karaman, Mersin, Kırıkkale, Kırşehir, Çorum, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Samsun çevreleri ile Antalya’nın doğusunda, Gaziantep ve Kilis hariç Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamında, Tunceli ve Erzincan çevreleri ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin doğusunda normallerine göre %100’den fazla artış göstermiş, Kütahya, Denizli, Afyonkarahisar, Kastamonu, Ordu ve Giresun çevrelerinde ise %40’ın üzerinde azalma meydana gelmiştir. Bölge genelinde Marmara Bölgesi normali civarı, diğer bölgeler ise normali üzerinde yağış almış; normaline göre en fazla artış %100’den fazla artma ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gerçekleşmiştir. Doğu Anadolu Bölgesi eylül ayı yağışları son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır.

İl genelinde en fazla yağış 141.6 mm ile Rize’de, normaline göre en fazla artış normalinin yaklaşık 5 katı artış ile Hakkâri’de meydana gelirken; en az yağış 11.0 mm ile Kilis’te ve normaline göre en fazla azalma %40 ile Karabük’te gerçekleşmiştir. Hakkâri ve Şırnak’ta son 65 yılın en yüksek eylül ayı yağışı kaydedilmiştir. Türkiye genelinde eylül ayında ortalama 6.1 gün yağış görülmüştür (1991-2020 normali 4.4 gün). Yağışlı gün sayıları İstanbul, Kastamonu, Sinop, Samsun, Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 10-15 gün aralığında gerçekleşmiş, Ege Bölgesi sahil kesimi, Uşak, Afyonkarahisar çevreleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamında 3 günün altına düşmüştür."

Baraj suları çekildi, eski köprü ortaya çıktıBaraj suları çekildi, eski köprü ortaya çıktı

 

Yusufeli Barajı'nda sular çekildi... Eski köyler gün yüzüne çıktı!Yusufeli Barajı'nda sular çekildi... Eski köyler gün yüzüne çıktı!

 

Yuvacık Barajı'nda tehlike çanları: Su seviyesi yüzde 30'a düştüYuvacık Barajı'nda tehlike çanları: Su seviyesi yüzde 30'a düştü

 

İstanbul barajlarında alarm: Doluluk oranı yüzde 39.84İstanbul barajlarında alarm: Doluluk oranı yüzde 39.84

 

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/meteorolojiden-eylul-ayi-yagis-raporu/1820819