Yazdır

Bosna Hersek'te sel felaketi: Olağanüstü hal ilan edildi

Tarih: 05 Ekim 2024 - 09:40

Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketi yaşamı felç etti. Çok sayıda kasaba ve köyün etkilendiği ülkede olağanüstü hal ilan edildi ve Başbakan Yardımcısı Mijatović, afet yardımı için 10 milyon euroluk fon tahsisini açıkladı.

Bosna Hersek hükümeti, şiddetli yağmur fırtınasının neden olduğu sel ve toprak kaymalarında en az 16 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Cumartesi erken saatlerde olağanüstü hal ilan etti.

Sel, ülkenin orta ve güney kesimlerindeki çok sayıda kasaba ve köyü etkilerken, yükselen sular insanların uyuduğu sırada evlerde su baskınlarına neden oldu.

Başkent Saraybosna'da düzenlenen acil durum basın toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Vojin Mijatović, bir kriz ekibinin oluşturulduğunu ve afet yardımı için 10 milyon euroluk (374 milyon Türk Lirası) bir fonun tahsis edildiğini belirtti.

Mijatović, "Bosna Hersek Federasyonu hükümetinin, faaliyetleri koordine etme ve ülkedeki sel bölgelerine yardım etmek amacıyla tüm federal firmaları, kamu kuruluşlarını hazır bulundurma ve Sivil Koruma Genel Merkezi ile birlikte faaliyetleri koordine etme görevi var" dedi.

Güneydeki kurtarma ekipleri çok sayıda kişinin kayıp olduğunu bildirirken, yolların kapanması ve evlerin elektriksiz kalması nedeniyle gönüllülere ve orduya yardım çağrısında bulundu.

Selin vurduğu kasabalardan biri olan Fojnica'da yaşayan Josip Kalem, köpeğinin havlamasıyla yerel saatle sabah 04:00 sıralarında uyandığını dile getirdi.

"Aşağı indim, eşimi uyandırdım ve etrafa bakındık, evden çıkamadık. Giderek daha fazla suyun geldiğini gördük" diyen Kalem, şöyle devam etti: "Birdenbire garajı, bodrumu, arabamı, her şeyi su bastı. Su, köpeğim de dahil olmak üzere her şeyi sürükledi. Sel onu akıntıya sürükledi."

Yerel yönetim sözcüsü Darko Juka, güneydeki Jablanica kasabası ve çevresinde en az 14 kişinin öldüğünü belirtmişti. Ancak yetkililer daha sonra iki cesedin daha bulunduğunu açıkladı.

Juka, "Bunlar kurtarma ekipleri tarafından bulunanlar. Kesin ölü sayısını hala bilmiyoruz" dedi.

Savunma Bakanı Zukan Helez, N1 bölgesel televizyonuna yaptığı açıklamada kayıpların bildirildiğini ve askerlerin yardım için görevlendirildiğini kaydetti.

Helez, "Saat başı yeni kurbanlarla ilgili haberler alıyoruz. İlk önceliğimiz hayatta olan ve heyelanların olduğu evlerde mahsur kalan insanları kurtarmak" ifadelerini kullandı.

Jablanica ve Kiseljak kasabalarındaki kurtarma ekipleri, gece boyunca elektriğin kesik kaldığını ve cep telefonlarının sinyal alamadığını aktardı.

Jablanica itfaiye istasyonu, yollar ve tren hatları kapalı olduğu için kasabaya erişilemediğini bildirdi.

Devlete bağlı kurtarma hizmetinden gelen açıklamada, "Polis bize demiryolunun da kapalı olduğunu bildirdi" ifadeleri yer aldı:

"Şu anda Jablanica'ya girip çıkmak mümkün değil. Sabit telefonlar çalışıyor ama cep telefonlarında sinyal yok."

Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Irena Hadžiabdić, cuma günü yaptığı açıklamada, en çok etkilenen bölgelerdeki yerel seçim komisyonları ile yaklaşan belediye seçimlerinin ertelenmesi için görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

Bosnalılar pazar günü ülke genelinde sandık başına giderek belediye başkanları ve yerel meclis üyelerini seçmek için oy kullanacaktı.

Hadžiabdić seçimlerin ülke genelinde mi yoksa sadece selden etkilenen bölgelerde mi erteleneceğine henüz karar verilmediğini ve nihai kararın cumartesi günü verileceğini belirtti.

Bölge genelinde hava koşulları

Komşu Hırvatistan'da da şiddetli yağışlar ve sert rüzgarlar etkisini gösterirken, birçok yol kapandı ve başkent Zagreb, Sava Nehri'nin taşması ihtimaline karşı hazırlandı.

Şiddetli yağmurun Sava, Krka ve Kolpa nehirlerinin taşmasına neden olduğu Slovenya'da da benzer bir tablo söz konusu. Merkezdeki Kot köyünde birkaç evi su bastığı bildirildi. Ulusal meteoroloji ajansı ARSAO daha fazla yağmur beklendiği uyarısında bulundu ve toprak kayması tehlikesine karşı uyardı.

Bosna'nın güneyindeki Karadağ'da da bazı köylerle ulaşımın kesildiği, yolların ve evlerin sular altında kaldığı sel felaketleri kayda geçti.

Bosna Hersek'te 5,2 büyüklüğünde depremBosna Hersek'te 5,2 büyüklüğünde deprem

 

Bosna Hersek AB yolundaBosna Hersek AB yolunda

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/bosna-hersekte-sel-felaketi-olaganustu-hal-ilan-edildi/1820557