Yazdır

Fransa'da büyük şirketlere vergi artışı geliyor

Tarih: 04 Ekim 2024 - 12:58

Fransa, bütçe açığını azaltmak için büyük çaplı bir tasarruf ve vergi artışı planını hayata geçirerek, varlıklı Fransızlar ve şirketler üzerindeki vergileri artıracak

Fransa, giderek artan kamu borçlarını kontrol altına almak amacıyla yeni ekonomik politikalarını devreye sokmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz erken genel seçimlerin ardından göreve gelen hükümet, bütçe açığını kapatmak için harcamaları kısmanın yanı sıra varlıklı kesim ve büyük şirketler için vergileri artırmayı planlıyor.

Euronews'te yer alan habere göre, Fransa'nın yeni Başbakanı Michel Barnier geçtiğimiz günlerde France 2 televizyonunda yaptığı açıklamada, en zengin vatandaşlar ve en büyük Fransız şirketleri için kurumlar vergisi oranlarını arttıracağını duyurdu. Bu hamle, vergi artışlarının Barnier'in Fransa'nın kötüleşen bütçe açığı durumuyla başa çıkmak için alacağı önlemlerin bir parçası olduğuna dair daha önce çıkan haberleri doğruluyor.

Yüzlerce şirket etkilenecek

Kurumlar vergisindeki bu artıştan şimdilik sadece yıllık cirosu 1 milyar euronun üzerinde olan şirketler etkilenecek. Yeni vergi oranlarının ülke genelinde yaklaşık 300 şirketi etkileyeceği tahmin ediliyor.

Barnier, yıllık 500.000 eurodan fazla kazanan hanelerin bir parçası olan daha varlıklı bireyler için geçici bir gelir vergisi artışı önerdi. Bu hamlenin kamu maliyesine yaklaşık 2 milyar euro eklemesi bekleniyor. Hisse geri alımlarında da bir vergi öngörülüyor.

Ancak Barnier bu önlemlerin bir ya da iki yıl için geçici olduğunu vurguladı. Barnier ayrıca mali durumu daha iyi olanlara Fransa'nın maliyesinin yeniden inşasına katkıda bulunmaları çağrısında bulundu.

Fransa'nın enflasyona göre ayarlanması planlanan emekli maaş artışının başlangıç tarihinin de daha önce açıklandığı gibi 1 Ocak 2025 yerine gelecek yıl 1 Temmuz'a ertelenmesi muhtemel.

Barnier önümüzdeki hafta, ülkenin kamu maliyesinin en iyi şekilde nasıl idare edileceğine ve yatırımcı güveninin nasıl arttırılacağına ilişkin planlar hakkında daha fazla ayrıntı içermesi muhtemel olan 2025 bütçesini açıklayacak.

Ancak bu bütçenin yeni hükümet tarafından onaylanması gerekecek ve parlamento çoğunluğu olmadığı için bu da zor olabilir.

Fransa'dan zenginler için ek vergi planıFransa'dan zenginler için ek vergi planı

 

Fransa'dan 60 milyar euroluk mali paketFransa'dan 60 milyar euroluk mali paket

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/fransada-buyuk-sirketlere-vergi-artisi-geliyor/1820449