Yazdır

Ünlü ekonomistten çarpıcı tavsiye: TCMB Başkanının yerinde olsam...

Tarih: 04 Ekim 2024 - 11:38

Türkiye’de enflasyonun düştüğünü ve bu eğilimin devam edeceğini belirten ünlü ekonomist Steve Hanke, “Eğer TCMB Başkanının yerinde olsaydım, muhtemelen daha agresif olurdum” diyerek mevcut para politikalarının daha sert olabileceğine dikkat çekti.


Johns Hopkins Üniversitesi’nde Uygulamalı Ekonomi Profesörü olan ve hiperenflasyon konusunda uzmanlaşmış Steve Hanke, Türkiye’nin şu anda bir dezenflasyon süreci içerisinde olduğunu ve bu sürecin istikrarlı ilerlediğini belirtti.

Hanke, CNBC-e’ye e-posta yoluyla gönderdiği değerlendirmede, "Türkiye'nin resmi enflasyon ölçümleri tam olarak benim tahmin ettiğim şekilde hareket ediyor. Enflasyon düşüyor ve düşmeye devam edecek" dedi. Hanke, Türkiye’deki dezenflasyon sürecinin devrede olduğunu ve bu sürecin istikrarını koruduğunu vurguladı. Ancak Hanke, bu sürecin daha da hızlanabileceğini ima ederek, "Eğer TCMB Başkanının yerinde olsaydım, muhtemelen daha agresif olurdum" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de dezenflasyon süreci devrede ve istikrarlı. Ancak, Merkez Bankası başkanı olsaydım daha agresif davranırdım. Türkiye’nin para arzındaki (M3) büyüme oranı yavaşlıyor olsa da, hâlâ çok yüksek. Şu anda yıllık yüzde 44 oranında büyüyor. Bu, Türkiye’nin yıllık yüzde 5 enflasyon hedefini tutturmaya uygun olan “Hanke’nin Altın Büyüme Oranı” olan yüzde 12.4’ün çok üzerinde.

Hanke’nin bu agresiflik yorumu, Türkiye’nin geniş tanımlı para arzı (M3) konusundaki gelişmelerle bağlantılı. Profesör Hanke, TCMB’nin uyguladığı politikaların dezenflasyon yarattığını kabul etmekle birlikte, M3 para arzındaki artışın hâlâ yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Hanke değerlendirmesinde , "Türkiye'nin M3 para arzı büyüme oranı yavaşlıyor olsa da hâlâ çok yüksek seviyelerde. Şu anda yıllık yüzde 44 oranında büyüyor" dedi.

Hanke’ye göre bu büyüme oranı, onun “Altın Büyüme Oranı” olarak adlandırdığı ideal yüzde 12,4 seviyesinin oldukça üzerinde bulunuyor. Hanke’nin bu altın oranı, ekonominin sağlıklı büyüme ve fiyat istikrarı arasında bir denge sağladığı bir seviyeyi ifade ediyor.

Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan 'mevduat' mesajıMerkez Bankası Başkanı Karahan'dan 'mevduat' mesajı

 

Merkez Bankası rezervleri zirvesini yenilediMerkez Bankası rezervleri zirvesini yeniledi

 

Citi'den Türkiye enflasyonu analiziCiti'den Türkiye enflasyonu analizi

 

ING'den ING'den "enflasyon" değerlendirmesi

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/unlu-ekonomistten-carpici-tavsiye-tcmb-baskaninin-yerinde-olsam/1820438