Yazdır

ifo Başkanı Fuest: Alman ekonomisi şu anda zayıflıyor

Tarih: 04 Ekim 2024 - 10:26

ifo Başkanı Fuest Alman ekonomisi zayıfladığını belirterek "Almanya'daki ekonomik durgunluk, yüksek toplu ücret anlaşmaları için çok az alan sunuyor" dedi

ifo Başkanı Clemens Fuest, Almanya'daki durgun ekonominin şu anda enflasyonu telafi etmenin ötesine geçen yüksek toplu ücret anlaşmaları için çok az alan sunduğunu söyledi.

Metal sektöründeki toplu pazarlık görüşmeleri hakkında değerlendirme yapan Fuest, "Alman ekonomisi şu anda zayıflıyor. Metal endüstrisi de bir istisna değil. Mevcut ekonomik gelişme, enflasyonu telafi etmekten çok daha yüksek ücret artışlarına izin vermiyor." dedi.

IG Metall'in mevcut yüzde 7'lik ücret talebi, şu anda yüzde 2'nin altında olan enflasyon oranıyla, reel ücret artışının yüzde 5 olacağı anlamına geliyor.

Fuest, son yıllarda, krizle ilgili tüm türbülansa rağmen, genel ekonomik ücret gelişiminin üretkenlik gelişimiyle uyumlu olduğunu söyledi.

ifo Başkanı, Almanya'daki üretkenliğin, kriz öncesi 2019 yılından bu yana biraz düştüğünü belirterek, şirketlerin yatırımları da şu anda 2019'dakinden önemli ölçüde düşük, yüksek ücret anlaşmalarıyla işgücü üretkenliğinin daha da düşmesinin muhtemel olduğu ve bunun Almanya'nın bir iş yeri olarak rekabet gücüne zarar vereceğini belirtti.

Fuest, "Yüksek ücret anlaşmalarının talebi canlandırdığı sıklıkla öne sürülür. Ancak, artan ücretler yalnızca çalışanlar da ekstra parayı harcarsa talebi artırır. Şu anda bunu görmüyoruz, çünkü insanlar ekonomik belirsizlik zamanlarında ekstra parayı -yağmurlu günler- için kenara koyma eğiliminde olur." dedi.

Alman otomotiv sektöründe sınırlı iyileşmeAlman otomotiv sektöründe sınırlı iyileşme

 

Almanya'da imalat sektöründe 1 yılın en hızlı daralmasıAlmanya'da imalat sektöründe 1 yılın en hızlı daralması

 

Almanya'da enflasyon belli olduAlmanya'da enflasyon belli oldu

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/ifo-baskani-fuest-alman-ekonomisi-su-anda-zayifliyor/1820409