Yazdır

‘Boomer’ kadınlar yatırımı yeniden keşfetti

Tarih: 03 Ekim 2024 - 17:54

Yapılan son araştırmalara göre 50 yaş üzerindeki X kuşağı ve baby boomer jenerasyonunun borsa yatırımlarına katılımları son iki yılda hızlı bir biçimde arttı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım söz konusu olduğunda genç kadınlar uzun zamandır bir avantaja sahip. Zira günümüz gençleri kendilerinden önce gelen nesillerin erişemedikleri zengin finansal bilgiye ve kaynaklara erişebiliyor. Ancak Fortune’un haberine göre, son yıllarda, baby boomer kadınları kızlarından ve torunlarından aldıkları ipuçları sayesinde emekliliklerine kısa bir süre kala da olsa borsada büyük getiriler elde ediyor.

Haberde yer alan Fidelity'nin yıllık Women & Investing araştırması, borsaya yatırım yaptığını bildiren boomer kadınların yüzdesinin 2023'ten 2024'e kadar şaşırtıcı bir şekilde %23 arttığını gösterdi. Bu artış ankete katılan herhangi bir nesil içerisindeki en büyük sıçramayı temsil ediyor. (X kuşağı %18'lik bir artışla ikinci sırada yer aldı). Toplamda, kadınların %71'i borsaya yatırım yaptığını söylüyor, bu oran 2023'te %60'tı.

Fidelity'nin Kadın ve Katılım Başkanı Lorna Kapusta, Z kuşağı kadınlarının yatırım yaptıklarını söyleme olasılığı en yüksek yaş grubu olmaya devam ettiğini de belirtiyor. Kendilerini "yatırımcı" olarak düşünme olasılığı en yüksek olanlar Z kuşağı olsa da Kapusta daha fazla boomer kadının yatırım sahnesine gelmesinin büyük bir değişime işaret ettiğini söyledi. Zira baby boomer kadınlarının finansal kararları erkek eşlerine bırakma olasılıkları daha yüksek ve bu da kadınların daha sonraki yaşamlarında zarar görmelerine sebep olabilir.

Kapusta, "Nihayetinde tüm konu baby boomer kadınların finansal eğitime daha fazla erişim kazanmasına ve paralarıyla daha fazlasını yapabileceklerini fark etmelerine bağlı. Emeklilik zamanı geldiğinde finansal ihtiyaçların daha iyi anlaşılması da bir artı olarak geliyor" ifadelerine yer verdi.

Kapusta, kadınların ortalama olarak erkeklerden daha uzun yaşadığını ve yaşamları boyunca ve emekliliklerine kadar daha yüksek sağlık bakım maliyetlerine sahip olduklarını belirtiyor. Bu dinamikler hakkında daha fazla bilgi edinen kadınlar bu maliyetleri öngörerek daha fazla tasarruf etmeye ve daha fazla yatırım yapmaya başlıyor.

Finans uzmanı boşanmalar ve bir eşin ölümü gibi değişen dinamiklerin aniden rol değişimine yol açabileceğini ve kadınların daha önce hiç rol almadıkları finansal alanda tek karar verici haline gelebileceğini belirtti. Dolayısıyla kadınların, özellikle de annelerse, servetlerini büyütebilmek için finansal danışmanlarla veya kendi başlarına çalışmaları büyük bir önem taşıyor. Araştırmaya göre kadınların %71’i yatırım yapmanın nesiller boyu zenginlik oluşturmanın bir yolu olduğunu söylüyor. Katılımcıların %39’u en büyük finansal başarılarının ailelerinin geçimini sağlamak olduğunu itiraf ediyor.

Fidelity'nin anketi ayrıca, baby boomer ve X kuşağı kadınlarının, kendilerini genç nesillere göre kendilerini muhafazakar yatırımcılar olarak görme olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu. Kapusta, "Bu mantıklı. Zira boomer ve X kuşağı kadınlarının piyasadaki olası düşüşlerden toparlanmak için daha az zamanları var" diyor.

Boomer kadınların üçte birinden fazlası, 50'li yaşlarında veya daha sonrasında ilk kez emeklilik dışında yatırımı yapmaya başladıklarını söylüyor. Z kuşağının %63'ü ve Y kuşağının %53'ü ise 20'li yaşlarında yatırıma başladıklarını belirtiyor. Finansal danışmanlar genellikle genç yaşta başlamanın faydalarından bahsetseler de Kapusta bu kadar çok yaşlı kadının oyuna girdiğini görmekten cesaret aldığını sözlerine ekledi.

Kapusta "Vurgulamayı sevdiğim bir şey varsa o da yatırım yapmaya başlamak için asla geç olmadığıdır. Evet, mümkün olduğunca erken başlamak kesinlikle ideal ama daha geç başlamak hiç birikiminizin olmamasından çok daha iyi. Dolayısıyla, yatırım yapmaya daha geç başlamış olsalar da boomer kadınların çok geç olmadığını fark ettiklerini görmek bir harika” dedi.

Fintek devi Staling’e rekor para cezasıFintek devi Staling’e rekor para cezası

 

Memur ve emeklinin enflasyon farkı belli olduMemur ve emeklinin enflasyon farkı belli oldu

 

Emekli olacaklar ekim ayına dikkat!Emekli olacaklar ekim ayına dikkat!

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/boomer-kadinlar-yatirimi-yeniden-kesfetti/1820305