Yazdır

Fintek devi Staling’e rekor para cezası

Tarih: 03 Ekim 2024 - 16:36

İngiltere merkezli dünyaca ünlü fintek bankası Starling Bank, mali suçlarla mücadele sistemlerindeki zayıflık nedeniyle FCA’den 29 milyon sterlinlik rekor para cezası aldı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Starling Bank, İngiltere’nin mali düzenleme kurumundan 29 milyon sterlin para cezası aldı. Bu rakam fintek bankaları için bir rekoru işaret ediyor. Staling mali suçlara karşı "şok edici derecede gevşek" davranmakla suçlanıyor.

İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi’nin (FCA) çarşamba günü yaptığı açıklamada Starling’in potansiyel kara para aklama suçlarını belirleme ölçütlerinde zayıf kaldığı, yüksek riskli müşterilerini tarama konusunda müşteri sayılarındaki artışa ayak uyduramadığı belirtildi. FCA gözlemcileri Starling’in 2017’de yaklaşık 43 bin olan müşteri sayısının 2023 yılında 3,6 milyona çıktığı hatırlatıldı.

Financial Times’ın haberine göre FCA’in Uygulama ve Piyasa Gözetimi Ortak İcra Direktörü Therese Chambers, “Sterling’i mali yaptırım tarama kontrolleri şok edici derecede gevşekti. Finansal sistemi suçlulara ve yatırım uygulanan taraflara tamamen açık bıraktı” açıklamasında bulundu.

FCA, Starling'in, mali suç kontrolleri iyileşene kadar yüksek riskli müşteriler için yeni hesaplar açmayı durdurma konusunda düzenleyicilerle yaptığı daha önceki anlaşmalara tekrar tekrar uymadığını söyledi.

Gözlemci, anlaşmaya rağmen bankanın Eylül 2021 ile Kasım 2023 arasında 49.000 yüksek riskli müşteri için 54.000 hesap açtığını bildirdi.

FCA, Starling'in Ocak 2023 itibariyle altı yıldır otomatik tarama sisteminin "mali yaptırımlara tabi olan müşterilerin yalnızca bir kısmına karşı taradığını" belirlediğini açıkladı.

Bir dijital bankaya karşı türünün ilk örneği olan ceza, gözlemcinin yeni dijital bankaların mali suç kontrollerine yönelik incelemesini hızlandırdığı sırada geldi.

FCA, 2022'de yayınlanan bir raporda yeni dijital bankaların müşteri sayılarını artırırken yetkinlikleri konusunda daha fazla endişe etmeleri konusunda uyarmıştı. Banka, haziran ayındaki yıllık raporunda ise Starling'in rakibi Monzo Bank'ta kara para aklama kontrollerine ilişkin ayrı bir soruşturma yürüttüğünü açıklamıştı.

FCA son yıllardaki en büyük para cezalarından bazılarını kara para aklamayla mücadele ve bankaların mali suçları nedeniyle gerçekleştirdi. 2022’de Santender İngiltere için 108 milyon sterlin 2021’de NatWest için 265 milyon sterlin gibi cezalar bu sebeplerle geldi.

Hukuk firması Corker Binning'in ortaklarından Claire Cross konuyla ilgili FT’deki açıklamasında, “Düzenleyicinin finteklere karşı daha fazla eylemde bulunacağını umuyorum. Pazarın FCA tarafından yakından incelenen bir alanını temsil ediyorlar” ifadelerine yer verdi.

Start-up fintek şirketleri yeni kullanıcıları çekerken mali suç kontrol sistemlerini aynı hızda büyütmekte zorlanıyor. Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinin ardından uygulanan yaptırım dalgası, bankaların yeni müşteriler üzerinde yürütmesi gereken taramaların hassaslığını da artırdı.


(Kaynak fotoğraf: starlingbank.com, Starling Media Kit)

Starling, soruşturma süresince FCA ile işbirliği yaptı ve bu sayede aksi takdirde 41 milyon sterlin kadar yüksek olacak bir para cezasında yüzde 30'luk bir indirim almaya hak kazandı.

Starling Başkanı David Sproul "FCA tarafından belirtilen başarısızlıklar için özür dilemek ve yönetim kurulu yönetimimizi ve yeteneklerimizi güçlendirmek de dahil olmak üzere durumu düzeltmek için büyük yatırımlar yaptığımıza dair güvence vermek istiyorum” açıklamasında bulundu. Sproul, başarısızlıklarının "tarihi” nitelikte olduğunu ve bu soruşturmadan ders çıkardıklarını sözlerine ekledi.

Rusya'da kredi kartı sayısına sınırlamaRusya'da kredi kartı sayısına sınırlama

 

Bankacılık sektörünün mevduatı 209 milyar lira arttıBankacılık sektörünün mevduatı 209 milyar lira arttı

 

İtalya'da sağlık çalışanlarına şiddete yönelik karar: Hapis cezası artırılacakİtalya'da sağlık çalışanlarına şiddete yönelik karar: Hapis cezası artırılacak

 

İrlanda'dan Meta'ya milyonlarca euroluk para cezasıİrlanda'dan Meta'ya milyonlarca euroluk para cezası

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/fintek-devi-stalinge-rekor-para-cezasi/1820293