Yazdır

İran'ın İsrail'e saldırısı sonrası akıllardaki soru: Balistik ve hipersonik füze farkı ne?

Tarih: 02 Ekim 2024 - 10:08

İran'ın İsrail’e gerçekleştirdiği füze saldırısı sonrası, kullanılan hipersonik "Fettah" füzesi dikkat çekti. Peki, balistik füze, hipersonik füze ve Fettah füzesi nedir? Türkiye'nin bu alandaki durumu nasıl? İşte merak edilen soruların yanıtları...


İran, akşam saatlerinde İsrail'e füze saldırısı düzenledi. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İran'dan İsrail'e füzeler atıldığı belirtildi. Atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığı aktarıldı. İsraillilere "uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları" çağrısı yapıldı. Bu açıklamanın ardından ülkenin birçok bölgesinde de siren sesleri duyuldu. İran Devrim Muhafızları Ordusu da İsrail'e onlarca balistik füzeyle saldırı başlattığını açıkladı. Birçok kişi İran'ın füze sistemlerini merak ediyor.

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler.

Türkiye'de balistik füze var mı?

Hava savunma sistemlerinin çoğu Türk Kara Kuvvetleri envanterindedir. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde genellikle uzun menzilli hava savunma sistemleri bulunmaktadır. Tayfun Balistik Füzesi, Türkiye'nin ilk kısa menzilli balistik füzesidir. Tayfun, aynı zamanda Türkiye'nin en uzun menzilli füze sistemidir. Roketsan tarafından milli imkanlarla geliştirilmiştir. İlk test atışı 18 Ekim 2022 tarihinde Rize-Artvin Havalimanı'ndan gerçekleştirilmiştir.280 kilometreye kadar menzili bulunan Bora füzesi şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki en uzun menzilli balistik füze sistemi olarak biliniyor.

Türkiye, "çok alçak irtifadan çok yüksek irtifaya" ve "çok kısa menzilden uzun menzile" kadar uzanan tehditlere karşı hava sahasının tamamını kapsayacak bir "güvenlik şemsiyesi" inşa edeceğini duyurdu. Türkiye Cumhurbaşkanlığına bağlı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre Türkiye, "Çelik Kubbe" adı verilen kendi füze savunma sistemini kurmaya hazırlanıyor. SSB Başkanı Haluk Görgün, kurumu tarafından paylaşılan bir videoda, "Millî Çelik Kubbe projemiz, hava savunma sistemlerimizin, sensörlerimizin ve silahlarımızın tek bir ağa entegre edilmesini sağlayacak." dedi.

Hipersonik füzeler, hızlarıyla ön plana çıkar. Genellikle savunma sistemleri karşısında büyük bir üstünlük sağlar. 5 mach (6.125 km/s) ve daha yüksek hızlarda yol alan hipersonik füzeler, ses hızından (1.235 km/s) yaklaşık 5 kat daha hızlıdır. Rusya: Rusya, hipersonik füze konusundaki çalışmalarıyla öne çıkıyor. Çin: Çin, hipersonik füze geliştirme alanında da etkili bir aktör haline geldi. ABD: ABD, hipersonik füze teknolojileri üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor. Fransa: Fransa da hipersonik füze programları üzerinde çalışıyor.

Fettah füzesi, İran'da üretilmiş hipersonik füzedir. Fettah füzesinin hızı 13-15 Mach, menzili ise 1400 kilometredir. İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından üretilmiş bu füze 6 Haziran 2023 tarihinde İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin katılımıyla Tahran'da tanıtıldı.

Türkiye'de hipersonik füze var mı?

Roketsan tarafından yapılan açıklamada ilk atışı yapılan ve Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan TRG-230-iHA ile 100 kilometre üzerindeki hedefin başarıyla vurulduğu belirtildi.

İran'ın İsrail'e füze saldırısı petrol fiyatlarına yansıdıİran'ın İsrail'e füze saldırısı petrol fiyatlarına yansıdı

 

Altın, İran-İsrail çatışmasıyla denge arayışındaAltın, İran-İsrail çatışmasıyla denge arayışında

 

İran füzeleri KKTC'den izlendiİran füzeleri KKTC'den izlendi

 

İran: İsrail operasyonu sona erdiİran: İsrail operasyonu sona erdi

 

İran'dan İsrail'e füze saldırısıİran'dan İsrail'e füze saldırısı

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/iranin-israile-saldirisi-sonrasi-akillardaki-soru-balistik-ve-hipersonik-fuze-farki-ne/1820016