Yazdır

Çin MB'sından emlak sektörüne nefes aldıracak karar

Tarih: 30 Eylül 2024 - 07:13

Çin Merkez Bankası, konut sektöründen ev kredilerini yeniden finanse etmek için kredi verenlerle müzakere etmelerine izin verecek.


Çin, zor durumdaki ekonomiyi desteklemeyi amaçlayan ve bir haftadır devam eden politika hamlelerinin sonuncusu olarak, konut alıcılarının ipoteklerini yeniden finanse etmelerine izin vereceğini açıkladı.

Bu hamle, Çinlilerin konut kredilerini ödeme şekillerinde bir değişime işaret ediyor ve uzun süredir devam eden emlak sektöründeki yavaşlamayı ele almayı amaçlayan politikaların piyasaya daha etkili bir şekilde nüfuz etmesini sağlayabilir. Bundan önce, mevcut ipotekleri olan birçok Çinli konut alıcısı faiz oranı indirimlerinden hemen yararlanamıyordu.

Çin Merkez Bankası (PBOC), mevcut ipotek oranı ile sapma “belirli bir büyüklüğe” ulaştığında, borçluların yeni ipotekler için geçerli piyasa oranını kullanarak ev kredilerini yeniden finanse etmek için kredi verenlerle müzakere etmelerine izin verecek.

PBOC yaptığı açıklamada, yeni önlemin 1 Kasım'da yürürlüğe gireceği belirtildi

ABD'de faiz oranları düştüğünde, sabit faizli ipotekli konut alıcıları mevcut ipoteklerini ödemek için daha düşük oranlarda yeni krediler alabiliyor. Şimdiye kadar, Çinli meslektaşları bunu yapamadılar ya da borçlanma oranlarını düşürmek için bankalarıyla pazarlık edemediler.

Ayrıca, Çin'in mevcut ipotekli konut kredisi rejimi altında, Çin Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranlarını düşürmeye yönelik herhangi bir hamlesi, konut kredisi oranlarının yalnızca bir sonraki yılın Ocak ayında düşmesine neden olacaktır. Merkez bankasıyaptığı açıklamada, bu düzenlemenin de 1 Kasım'da değişeceğini ve borçlular ile bankaların yeni gösterge faiz oranlarına ne zaman uyum sağlayacaklarına karar verebileceklerini söyledi.

Ekonomistler, Çinli politika yapıcıların son yıllarda emlak piyasasını canlandırma girişimlerinin etkisiz kalmasından bu kısıtlamaları sorumlu tutmuştu.

Merkez bankası yeni önlemlere eşlik eden bir açıklamada “Mevcut ipotek faiz oranı fiyatlandırma mekanizmasındaki eksiklikler belirgin hale geldi, halkın tepkisi oldukça güçlü oldu ve ayarlama ve optimize etme ihtiyacı acil” dedi.

Çin'in emlak sektörü üst üste dördüncü daralma yılını yaşıyor ki bu da dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki genel halsizliğin önemli bir nedeni. Veri sağlayıcısı China Real Estate Information Corp'a göre, Çin'in en büyük 100 emlak geliştiricisinin yeni konut satışları geçen ay bir önceki yıla göre %27 azalarak 36 milyar $'a geriledi ve Temmuz ayındaki yıllık %20'lik düşüşten daha hızlı gerçekleşti.

Beike Araştırma Enstitüsü tarafından 100 Çin şehrinden oluşan bir örnekleme göre, verilerin mevcut olduğu en son ay olan Mayıs ayında yeni konut ipoteklerinde ortalama borçlanma oranı %3,45 idi.

Çin Merkez Bankası 2022 yılının başından bu yana, bankaların ipotekleri fiyatlandırmak için kullandıkları beş yıllık kredi faiz oranını 0,8 puan düşürdü. Ancak, Çinli konut alıcılarının çoğu, en azından bir sonraki yılın başına kadar daha yüksek oranlara kilitlendi ve yeni ipoteklerde sunulan daha düşük oranlardan hemen yararlanamadı.

2022'nin yaz aylarından itibaren, giderek artan sayıda Çinli borçlu, bankaların karlılığı ve tüketici harcamaları üzerinde baskı yaratan daha pahalı kredilerinden kurtulmak amacıyla ipoteklerini erken geri ödemeye başladı. Geçen yıl Temmuz ayında üst düzey bir Çinli yetkili, yeni ipotek oranları ile mevcut ipotek oranları arasındaki uçurumu kabul etmiş ve merkez bankasının bunu değiştireceğini ima etmişti.

Bankalar Çin MB'nin yaptığı duyuruya yanıt vermekte gecikmedi. Haziran ayı itibariyle sırasıyla 900 milyar dolar ve 723 milyar dolar değerinde ödenmemiş ipotek defterine sahip olan China Construction Bank ve Agricultural Bank of China, Pazar akşamı yaptıkları açıklamada mevcut ipoteklerin faiz oranlarını düşürmek için çalıştıklarını ve 31 Ekim'e kadar faiz oranlarını ayarlama sözü verdiklerini söyledi.

Emlak satışında 'doğrulanmış ilan' dönemiEmlak satışında 'doğrulanmış ilan' dönemi

 

Standard Chartered CEO'sundan Çin emlak piyasası yorumuStandard Chartered CEO'sundan Çin emlak piyasası yorumu

 

Çin'de grevler emlak ve imalat sektörlerini vurduÇin'de grevler emlak ve imalat sektörlerini vurdu

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/cin-mbsindan-emlak-sektorune-nefes-aldiracak-karar/1819584