Yazdır

Türkiye, ilk nükleer hizmet ihracatını gerçekleştirdi!

Tarih: 28 Eylül 2024 - 17:16

Türkiye, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Türk mühendislerinin kazandığı yetkinlikleri uluslararası arenaya taşıyarak nükleer alandaki ilk hizmet ihracatını gerçekleştirdi.


Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED), PAKS-II Nükleer Santrali için imalat denetim hizmeti sunmak üzere Macaristan'la sözleşme imzaladı. Şirket, Macaristan'daki santral ile daha geniş kapsamlı farklı hizmetler için de görüşmelere devam ediyor. Bu gelişme, Türk mühendislerinin nükleer teknolojide elde ettiği bilgi birikiminin ihracat potansiyelini ortaya koyuyor.

Akkuyu'dan elde edilen kazanımları uluslararası geçerliliği olan sertifikalar ile güçlendiren NÜTED, Macaristan'da kurulumu devam eden söz konusu projeyle imzaladığı sözleşme kapsamında santrale imalat denetim hizmeti verecek.

Macaristan'daki santral ile daha yüksek kapsamlı farklı hizmetlere yönelik görüşmeler de devam ediyor. Türkiye'nin nükleer alandaki ilk hizmet ihracı olan bu sözleşme, Türk mühendislerinin nükleer alanda sahip olduğu yetkinliği de gösteriyor.

NÜTED, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ilişkili kuruluşu olan Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından 2020 yılında kuruldu. Türkiye'nin nükleer alandaki ilk teknik destek şirketi olan NÜTED, nükleer alanda ihtiyaç duyulan her türlü teknik destek, analiz, danışmanlık, denetim, eğitim ve sertifikalandırma hizmetleri yürütüyor.

NÜTED, Akkuyu NGS'de de görev üstlenerek saha, inşaat, imalat ve işletmeye alma süreçlerinde denetim, gözetim, değerlendirme, eğitim ve mühendislik hizmetleri olmak üzere birçok alanda çalışmalar yapıyor.

Bakan Bayraktar: Nükleer teknoloji yaptırımları kaldırılmalıBakan Bayraktar: Nükleer teknoloji yaptırımları kaldırılmalı

 

Akkuyu NGS'nin inşaat maliyeti 25 milyar dolarAkkuyu NGS'nin inşaat maliyeti 25 milyar dolar

 

Akkuyu NGS'de çalışmalar hız kesmiyorAkkuyu NGS'de çalışmalar hız kesmiyor

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/turkiye-ilk-nukleer-hizmet-ihracatini-gerceklestirdi/1819419