Yazdır

Tüp bebekte kal kusuru riski daha yüksek!

Tarih: 28 Eylül 2024 - 15:53

Tüp bebek gibi yardımcı üreme teknolojileriyle doğan bebeklerde, doğal yollarla dünyaya gelenlere göre kalp kusuru riskinin % 36 oranında daha yüksek olduğu tespit edildi.

Yardımcı üreme teknolojileri (YÜT) ile dünyaya gelen bebeklerde, kalp kusuru riskinin doğal yollarla doğanlara göre % 36 oranında daha yüksek olduğu belirlendi. İsveç merkezli araştırma, Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsveç gibi İskandinav ülkelerinde 30 yıllık doğum verilerini inceleyerek bu sonuca ulaştı.

Bebek anne karnındayken ya da yaşamının ilk yılında ciddi bir kalp kusuru teşhisi olup olmadığına bakıldı.

Araştırmacılar, doğal yollarla gebe kalan bebekler ile IVF, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) ve embriyo dondurma dahil olmak üzere yardımcı üreme teknolojileriyle dünyaya gelen bebeklerdeki önemli kalp kusurlarının oluşumunu karşılaştırdı.

Çalışmayı yöneten İsveç'teki Gothenburg Üniversitesi'nden profesör Ulla-Britt Wennerholm yaptığı açıklamada, "Önceki araştırmalar, üreme teknolojisi yardımıyla gebe kalan bebekler için artan riskler olduğunu gösteriyor" dedi.

"Bunlar arasında erken doğum ve düşük doğum ağırlığı yer alıyor. Yardımla üreme sonrasında doğan bebeklerde kalp kusurları riskinin daha yüksek olup olmadığını da araştırmak istedik."

ÇOĞUL GEBELİKLERDE RİSK DAHA YÜKSEK

European Heart Journaldergisinde yayınlanan bulgular, yardımla üreme yoluyla dünyaya gelen bebeklerde, yüzde 1,84'lük bir kalp kusuru riski olduğunu ortaya koydu. Doğal yollarla dünyaya gelen bebeklerde bu risk yüzde 1,15.

Bu risk artışı, farklı yardımcı üreme yöntemleri arasında da gözlemlendi. En yüksek risk, yüzde 2,47 ile çoklu doğumlarda görüldü. Tek çocuklu doğumlarda kalp kusuru riski yüzde 1,62 seviyesinde.

Wennerholm, "Kullanılan yardımcı üreme türünden bağımsız olarak kalp kusurları riskinin benzer olması, ebeveynlerde kısırlığın ve bebeklerinde doğuştan gelen kalp hastalığının altında yatan ortak bir faktör olduğunu gösterebilir" dedi.

Uzman, doğuştan gelen kalp kusurlarının genellikle bebekler çok küçükken uzman ameliyatı gerektirdiğini, bu nedenle daha yüksek risk altındaki bebeklerin belirlenmesinin daha erken müdahale edilmesini sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nde yardımcı profesör olan ve çalışmada yer almayan danışman endokrinolog Bernard Tuch, "Yardımcı üreme teknolojisi sayesinde doğan çocukların doğumsal anormallik riskinin az da olsa önemli ölçüde arttığı iyi bir şekilde anlaşıldı. Bu tür anormalliklerin en yaygın olanları kalp ile ilgili" dedi ama artan riskin düşük olduğunu belirtti.

Montreal Üniversitesi Hastanesi Araştırma Merkezi'nden Dr. Nathalie Auger ise çalışmaya eşlik eden bir başyazıda, yardımla üremenin giderek yaygınlaştığını ve ülkeye bağlı olarak doğumların yüzde 2 ila yüzde 8'ini oluşturduğunu vurguladı:

"Yardımcı üreme teknolojisinden sonra doğan yenidoğanların çoğu sağlıklı olsa da, bu prosedürler risksiz değildir." (euronews)

Güney Koreli beşizlerin ailesine yardım seli!Güney Koreli beşizlerin ailesine yardım seli!

 

Yarasaların varlığı değil, yokluğu tehlikeli: Bebek ölümleri artıyor!Yarasaların varlığı değil, yokluğu tehlikeli: Bebek ölümleri artıyor!

 

Bebek arabası ithalatında gözetim uygulanacakBebek arabası ithalatında gözetim uygulanacak

 

Aşı karşıtlığı bebek ve çocukları boğmacanın pençesine itiyorAşı karşıtlığı bebek ve çocukları boğmacanın pençesine itiyor

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/tup-bebekte-kal-kusuru-riski-daha-yuksek/1819405