Yazdır

BETAM'dan yüzde 0.9'luk büyüme tahmini

Tarih: 27 Eylül 2024 - 10:26

BETAM, Türkiye ekonomisinin 2024 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 0,9 oranında küçülmesini bekliyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 0,9 azalacağını öngörüyor.

BETAM'ın çalışmasında şöyle denildi:

"Kesinleşen temmuz ve kısmen açıklanan ağustos ayı GSYH öncü göstergeleri ile yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye ekonomisinin 2024 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 0,4 oranında küçülmesini bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptı ğımız hesaplamalarla ise 2024 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 0,9 azalacağını öngörüyoruz.

2024 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla ÖTV’de yüzde 3,3’lük bir artışa karşın konut kredilerinde yüzde 5’lik, kamu tüketim harcamalarında ise yüzde 4,8’lik bir azalış öngörüyoruz.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre bakıldı ğında, tüketim malları ithalatı ve kamu tüketim harcamalarında artış (yüzde 7 ve yüzde 18,6), konut kredilerinde ise ciddi bir azalış (yüzde 33,2) görülmektedir. Aynı dönemde tüketici kredilerinde de yüzde 6,2’lik bir düşüş bekliyoruz."

EBRD, Türkiye için büyüme tahminini değiştirmediEBRD, Türkiye için büyüme tahminini değiştirmedi

 

OECD, Türkiye için büyüme beklentisini düşürdüOECD, Türkiye için büyüme beklentisini düşürdü

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/betamdan-yuzde-09luk-buyume-tahmini/1819199