Yazdır

İkinci el elektrikli araçlar yeniden revaçta

Tarih: 26 Eylül 2024 - 18:26

Düşen fiyatlar en çok elektrikli araçların işine yaradı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elektrikli araçlar, satıcılar düşen fiyatlarla karşı karşıya kaldıkça, kullanılmış araç pazarında aniden en iyi fırsat haline geldi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, artık hibrit ve benzinli araçlardan daha ucuz olan kullanılmış elektrikli araçlar için ortalama aylık ödeme, ABD’de orta gelirli haneler için karşılanabilir seviyelere yaklaşıyor.

İkinci el araç pazarında ilginç değişim

MarketWatch’tan Venessa Wong’un haberine göre, 2024 yılı boyunca ikinci el araç pazarında ilginç bir değişim yaşanıyor: Uzun süredir yüksek fiyatlı olan kullanılmış elektrikli araçlar, benzinli ve hibrit muadillerinden giderek daha ucuz hale geliyor.

Araba satın alma sitesi iSeeCars'a göre, Ağustos ayında ortalama kullanılmış elektrikli araç fiyatı 26.839 dolardı; bu, kullanılmış benzinli araçların ortalama 30.292 dolarlık fiyatından yüzde 11,4 ve kullanılmış benzinli-elektrikli hibrit araçların ortalama 29.759 dolarlık fiyatından yüzde 9,8 daha az bir rakama karşılık geldi.

iSeeCars verilerine göre, elektrikli araç alıcıları için bir nimet ve elektrikli araç satıcıları için bir aksilik olarak, kullanılmış elektrikli araç değerleri geçen yıl yüzde 25 oranında düştü ve en büyük düşüşler yüzde 24,8’le Tesla Model 3, yüzde 21 oranında düşüşle Kia Niro, yüzde 20,2 düşüşle Maserati Levante ve yine yüzde 20,2 oranında düşüşle Nissan Leaf'te yaşandı.

Kolaylıkla bulunabiliyor

iSeeCars'ın yönetici analisti Karl Brauer, “Kullanılmış araç alıcıları daha iyi bir anlaşma istiyor. Bu verilerden, eşdeğer bir benzinli veya hibrit araç kadar değer elde ettiklerini hissetmek için elektrikli bir araçta fiyat indirimine ihtiyaç duydukları açık” diyor.

Benzinli motorlu araçların, hibritlerin ve elektrikli araçların fiyatları Şubat ayında bile hemen hemen aynıydı. Eylül 2023'te kullanılmış elektrikli araçların maliyeti, kullanılmış benzinli araçlardan yaklaşık yüzde 12, kullanılmış hibrit araçlardan ise yüzde 10 daha fazlaydı.

Ancak, kısmen menzil ve şarj altyapısıyla ilgili endişelerden kaynaklanan elektrikli araç satışlarındaki yavaşlama da dahil olmak üzere yeni otomobil bolluğu işleri değiştirdi. Geçen ay yayınlanan bir Edmunds raporuna göre, “Geçen yıl boyunca stoklarda yeni araçların birikmesi, eskiyen envanterde indirimler ve teşvikler için katalizör oldu. Bu yeni araç fiyatları aşağı yönlü eğilim gösterdikçe, daha yeni kullanılmış araçların değerleri de buna bağlı olarak düştü.” Sonuç olarak, kullanılmış elektrikli araçlar artık ‘kolayca bulunabilen ikinci el bir ürün’ haline geldi.

Satış süresi düştü

Edmunds'a göre, satılan kullanılmış elektriki araçların büyük kısmı artık 20 bin ila 30 bin dolar aralığında seyrediyor. Fiyatlar düştükçe, kullanılmış elektrikli araçlar daha hızlı satılmaya başladı. iSeeCars verilerine göre, Eylül 2023'te kullanılmış bir elektrikli araç satmak ortalama 55,3 gün sürerken, satış süresi artık 38,6 güne kadar düştü; bu da kullanılmış benzinli ve hibrit otomobillerle hemen hemen aynı süreye denk geliyor.

Bu düşük fiyat noktasında, kullanılmış elektrikli araçlar uygun fiyatlılığa odaklanan sürücülere daha çekici geliyor. Cox Automotive Baş Ekonomisti Jonathan Smoke daha önce orta gelirli Amerikan haneleri için ayda 400 doları ‘sihirli’ araba ödeme tutarı olarak belirlemişti. Mevcut ortalama ödeme, ayda 737 dolar ile çok daha yüksek. Kullanılmış elektrikli araç fiyatları artık 25 bin dolara yakın olduğundan, ortalama yüzde 13,9 faiz oranına sahip ve yüzde 20 peşinat veren bir alıcı, 60 aylık bir kredide yaklaşık 400 ila 500 dolar aylık ödeme yapabiliyor.

Hala pahalı

Daha ucuz kullanılmış seçenekler olsa bile, uygunluk bugün otomobil alıcıları için en önemli sorun olmaya devam ediyor. Yapay zeka destekli bir otomobil alışveriş uygulaması olan CoPilot'un CEO'su Pat Ryan, yaptığı açıklamada, yeni otomobil fiyatlarının hala Kovid öncesi seviyelerin yüzde 30 üzerinde olduğunu ve kullanılmış otomobil fiyatlarının pandemiden öncesine göre yüzde 35 daha pahalı olduğunu söylüyor.

Bauer, özellikle kullanılmış otomobil alıcılarına, ”Elektrikli araçların satılabilmesi için önemli bir indirime ihtiyaç duyulduğunu” belirtiyor ve ekliyor: “Yeni elektrikli araç alıcıları genellikle daha yüksek gelirlere ve birden fazla araca sahipken, kullanılmış otomobil alıcıları daha değer odaklıdır ve elektrikli aracın önemli ölçüde daha ucuz olmasını ister; aksi takdirde tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir benzinli otomobil satın alır ve kamu altyapısı şarjı veya evde şarj konusunda endişelenmelerine gerek kalmaz.”

Daha düşük kullanılmış elektrikli araç fiyatlarının alıcılar için bir fırsata işaret edip etmediği, alıcıların özel durumlarına ve ihtiyaçlarına bağlı. Bauer, elektrikli araçların genellikle uzun mesafeler kat etmek zorunda olan ve evde şarj imkânı olmayan sürücüler için daha az çekici olduğunu ifade ediyor.

Uzmanlar, elektrikli araç amortismanı konusunda endişe duyan otomobil alıcılarının, genellikle aylık ödemeleri azaltan kiralamayı da düşünebileceğini belirtiyor.

Elektrikli araç şarj noktası sayısı ağustosta yüzde 6.7 arttıElektrikli araç şarj noktası sayısı ağustosta yüzde 6.7 arttı

 

Küresel elektrikli araç satışları Ağustos ayında   arttıKüresel elektrikli araç satışları Ağustos ayında arttı

 

Hangisi daha ucuz? İkinci el elektrikli araçlar mı ikinci el benzinli araçlar mı?Hangisi daha ucuz? İkinci el elektrikli araçlar mı ikinci el benzinli araçlar mı?

 

AB, Çinli elektrikli araçlar için ek gümrük vergisini düşürüyorAB, Çinli elektrikli araçlar için ek gümrük vergisini düşürüyor

 

Almanya, elektrikli araçlar için vergi indirimini kabul ettiAlmanya, elektrikli araçlar için vergi indirimini kabul etti

 

Trump: Elektrikli araçları desteklemekten başka seçeneğim yokTrump: Elektrikli araçları desteklemekten başka seçeneğim yok

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/ikinci-el-elektrikli-araclar-yeniden-revacta/1819115