Yazdır

BofA'dan dikkat çeken Türk ekonomisi ve TCMB faiz raporu

Tarih: 26 Eylül 2024 - 11:58

BofA, Türkiye'de makroekonomik dengesizliklerin yavaş da olsa iyileştiğini ifade ederek, TCMB'nin ilk faiz indirimi için aralık veya kasım ayını işaret etti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararlarına ilişkin yabancı finans kuruluşlarından tahminler gelmeye devam ediyor. HSBC, Türkiye'de politika faizinde gevşeme döngüsünün 2025 yılında başlamasını öngördüklerini belirtirken, bir tahmin de Bank of America'dan (BofA) geldi. ABD'li banka, Türk ekonomisine ve TCMB'nin faiz politikasınına ilişkin yeni raporunu yayınladı.

BofA tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de makroekonomik dengesizliklerin yavaş da olsa iyileştiği belirtilerek, Türkiye'de keskin bir daralma yerine hala yumuşak bir iniş görmeye devam ettikleri kaydedildi.

Enflasyon faizin altında kalacak tahmini

Finans devi, enflasyonun eylülde %50 politika faizinin altında kalmasının muhtemel olduğunu, ancak hizmet enflasyonunun henüz yavaşlamadığını ifade etti. BofA, eylülde enflasyonun %48, bu yıl %42 ve gelecek yıl %25 olmasını öngörüyor.

Banka, TCMB'nin ilk faiz indirimini aralıkta 250 baz puan beklerken, kasımda veriler beklenenden daha iyileşirse indirimin mümkün olduğunu ancak bunun 150-200 baz puan arasında olmasını bekliyor.

Banka geçtiği notta, cari açık beklentisini bu yıl için %2'den %1,7'ye, gelecek yıl için %3,4'ten %2,8'e revize etti.

HSBC'den kritik faiz ve dolar/TL tahminiHSBC'den kritik faiz ve dolar/TL tahmini

 

ABD'li dev banka BofA'dan TCMB tahminiABD'li dev banka BofA'dan TCMB tahmini

 

BofA'dan Fed'e ilişkin 'faiz' tahminiBofA'dan Fed'e ilişkin 'faiz' tahmini

 

Citi, BofA, Morgan Stanley ve UBS'ten TCMB faiz tahminiCiti, BofA, Morgan Stanley ve UBS'ten TCMB faiz tahmini

 


 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/bofadan-dikkat-ceken-turk-ekonomisi-ve-tcmb-faiz-raporu/1819040