Yazdır

Fransa'dan "BMGK'nın üye sayısı artırılsın" çağrısı

Tarih: 25 Eylül 2024 - 19:13

G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda söz alan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin üye sayısının artırılmasını istedi

Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi ve geçici üye sayısının artırılması gerektiğini belirtti.

Barrot, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu toplantıları kapsamında düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, BM sisteminde yapılacak reform konusuna değindi.

Bu yıl Bretton Woods Sistemi'nin 80. yıl dönümü olduğunu belirten Barrot, bu vesileyle BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in başkanlığında BM Geleceğin Zirvesi'nin düzenleneceğini ifade etti.

Barrot, "Bu, Birleşmiş Milletlerin merkezde olduğu çok taraflı sistemin önemini vurgulamak ve reform sürecini hızlandırmak için eşsiz bir fırsat. Eksikliklerine rağmen mevcut sistem, karşılaştığımız krizleri çözmek için vazgeçilmez. Ancak daha adil ve etkili olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Fransa'nın BMGK'de reform yapılmasını desteklediğini vurgulayan Barrot, BMGK'de hem daimi hem de geçici üye sayısının artırılması gerektiğini dile getirdi.

"G4 ÜLKELERİ DE BMGK'DA DAİMİ ÜYE OLARAK YER ALSIN"

Barrot, Afrika kıtasının BMGK'de daha iyi temsil edilmesi için 20 yıldır çalıştıklarına dikkati çekerek, Brezilya, Almanya, Japonya ve Hindistan'dan oluşan G4 ülkelerinin de BMGK'de daimi üye olarak yer almasını desteklediklerini söyledi.

Fransa'nın, Afrika Birliğinin G20 toplantılarına dahil edilmesi için çalıştığını da kaydeden Barrot, "Fransa, Meksika ile birlikte, BM Şartı'nın değiştirilmesini gerektirmeyen ve kitlesel vahşet durumunda veto hakkını kullanmamayı taahhüt ederek bu hakkın sorumlu bir şekilde kullanılmasına izin veren bir girişim destekliyor." ifadelerini kullandı.

Barrot, BM Genel Kurulunun daha canlı hale getirilmesi ve BM reformunun sadece New York'taki kurumlarla sınırlı kalmaması gerektiğini de bildirdi.

Zelenskiy, Rusya'nın Zelenskiy, Rusya'nın "barışa zorlanması" için BMGK'den destek istedi

 

Erdoğan'dan Guterres'e: BMGK'nin yapısı kökten değiştirilmeliErdoğan'dan Guterres'e: BMGK'nin yapısı kökten değiştirilmeli

 

İran, BMGK ve İİT'yi toplantıya çağırdıİran, BMGK ve İİT'yi toplantıya çağırdı

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/fransadan-bmgknin-uye-sayisi-artirilsin-cagrisi/1818925