Yazdır

ABD’de iş bulma süresi rekor seviyede

Tarih: 25 Eylül 2024 - 17:01

ABD’de çalışanlar işsizlik yardımlarından ve yarı zamanlı işlerden rekor seviyede mahrum durumda.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomistler, Amerikalıların işsizlik yardımlarından ve yarı zamanlı işlerinden rekor seviyelerde mahrum kalmalarının yaklaşan bir durgunluğa işaret ettiğini söylüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Danielle DiMartino Booth'a göre, iş gücü piyasasındaki gelişmeler ABD ekonomisinin sağlam bir zeminde olmadığını gösteriyor.

İşsizlik yardımı ve yarı zamanlı çalışanlar

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, deneyimli tahminci ve QI Research kurucusu Booth, ABD iş gücü piyasasında zayıflık belirtilerinin devam ettiğine işaret ederek, sorun belirtileri gösteren birkaç önemli alana odaklanıyor.

Booth, bir zamanlar işsizlik sigortası almaya hak kazanan daha fazla çalışanın artık yardımlarından vazgeçtiğini söylüyor. Booth, “Çoğu eyaletteki çalışanların 26 hafta ücretli işsizlik yardımı var ancak Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre çalışanların yüzde 21'i yeni bir iş bulmak için 27 haftadan fazla zaman harcıyor. Bu geçen yıla göre yüzde 3 artış anlamına geliyor” diyor. Hükümet verileri, ABD’de ortalama işsizlik süresinin Eylül ayında 21 haftaya çıktığını gösteriyor.

İkinci faktör ise ABD'deki yarı zamanlı çalışan sayısının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması. Bu, işe alım tablosunun göründüğü kadar güçlü olmadığını gösteriyor. BLS verilerine göre, genellikle yarı zamanlı çalışan çalışan sayısı Ağustos ayında 28,2 milyona çıktı ve bu, hükümetin 1960'larda verileri kaydetmeye başlamasından bu yana en yüksek seviyeye karşılık geldi.

Booth, “Bu insanların işsizlik maaşı talep havuzuna akın ettiğini görmüyoruz” diyor ve yarı zamanlı işlerin çoğunu geçici iş ekonomisine bağlıyor çünkü işsiz Amerikalılar para kazanmaya devam etmek için Uber veya diğer hizmetler gibi platformlara yönelebiliyor. Booth, “2007, 2008'de gördüğümüzden çok farklı bir ekonomi bu, çünkü geçici iş ekonomisi o dönemde patladı” diye ekliyor.

Tüketimde zayıflık olasılığı

“İş piyasasındaki zayıflık daha sonra ekonominin başlıca endişelerinden biri olan tüketim zayıflığına dönüşebilir” şeklinde bir öngörüde bulunan Booth, “Merkez bankasının son Bej Kitabı'na göre, Fed ekonomistleri zaten tüketici harcamalarının zayıflamasına odaklanmış durumda ve tüketim, çoğu Fed Bölgesinde düşüyor veya sabit kalıyor” şeklinde konuşuyor.

Düşük tüketim, kilit endüstrileri etkilemeye başlamış gibi görünüyor. Institute of Supply Management'a göre, üretim sektörü son 22 ayın 21'inde daralırken envanterlerde büyüme görülüyor. Son iki yıldır faaliyetin baskılandığı konut piyasası da, Ulusal Emlakçılar Birliği'ne göre Ağustos ayında mevcut konut satışlarında yüzde 2,5'lik bir düşüş yaşadı.

Booth, yatırımcıların haftanın sonunda açıklanacak olan GSYİH rakamlarıyla ekonomik zayıflamaya dair daha fazla işaret görebileceğini söylüyor.

Durgunluk senaryosu

En son Atlanta Fed GDPNow okumasına göre, ekonominin geçen çeyrekte yaklaşık yüzde 3 oranında büyümesi ve 2024'ün ikinci çeyreğindeki hıza ulaşması bekleniyor. Ancak Booth, GSYİH rakamlarının daha sonra aşağıya doğru revize edilebileceğini belirterek ekonominin Mart 2024'e kadar olan süreçte beklenenden yaklaşık bir milyon daha az iş eklediğini gösteren son revizyona işaret ediyor.

Booth, Wall Street'in çoğunun ‘yumuşak bir iniş’ olasılığına ısınmasına rağmen aylardır bir durgunluk konusunda uyarıda bulunuyor. Booth daha önce de, ABD ekonomisinin 2023 ve 2024'te büyümeye devam etmesine rağmen zaten bir durgunluk içinde olduğunu ve iş piyasasındaki zayıflığın devam ettiğini ileri sürmüştü.

ABD'de mortgage başvuruları hız kesmediABD'de mortgage başvuruları hız kesmedi

 

ABD'de tüketici güveni beklentilerinin altında kaldıABD'de tüketici güveni beklentilerinin altında kaldı

 

ABD'de konut fiyatları temmuzda rekor kırdıABD'de konut fiyatları temmuzda rekor kırdı

 

ABD'de imalat sanayi PMI beklentilerin altındaABD'de imalat sanayi PMI beklentilerin altında

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları gerilediABD'de işsizlik maaşı başvuruları geriledi

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/abdde-is-bulma-suresi-rekor-seviyede/1818908