Yazdır

Stoklar 20 yılın en dibinde! Sushi yemekten pirinçleri bitirdiler

Tarih: 25 Eylül 2024 - 13:12

Japonya'da turist sayısındaki artış ve kötü hava koşulları nedeniyle son aylarda ciddi bir pirinç kıtlığı yaşanırken, stoklar son 20 yılın en düşük seviyesine indi, fiyatlar hızla yükseldi.

Japonya, turist sayısındaki artış ve kötü hava koşulları nedeniyle son aylarda ciddi bir pirinç kıtlığı yaşıyor. Pirinç stokları son 20 yılın en düşük seviyesine inerken, fiyatlar hızla yükseldi.

ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) yayınladığı rapora göre, 2024 yazı boyunca talep üretimi geçti, bu da süpermarketlerde pirinç raflarının boş kalmasına ve stokların son 20 yılın en düşük seviyesine inmesine yol açtı.

Temmuz 2023'ten Haziran 2024'e kadar turistler tarafından tüketilen pirinç miktarı 51 bin tona yükseldi. Japonya’da pirinç fiyatları ise ağustos ayında yüzde 3 artışla 60 kilogram başına 16.133 yen (112,67 dolar) seviyesine ulaştı.

Japonya’da pirinç stokları haziran ayında 1,56 milyon ton ile tarihi düşük seviyelerdeyken, turist talebi de gıda hizmetlerine olan ihtiyacı artırdı. Bunun yanı sıra Japon halkı, yaklaşan tayfun sezonu ve olası bir deprem uyarısına hazırlık amacıyla daha fazla pirinç stokladı.

Fiyatların yükselmesi enflasyonu körükledi

Pirinci ithalat vergileri yüzde 778 oranında yüksek olan Japonya, ithal ettiği pirinç miktarını sınırlı tutarak yerli çiftçilerini korumayı amaçlıyor. Ancak yaşlanan pirinç çiftçilerinin sayısının azalması ve gençlerin bu alana ilgisinin düşük olması, üretimi olumsuz etkiliyor. Ayrıca, geçen yıl yaşanan sıcak hava dalgaları ve kuraklık da hasatları zorladı.

Pirinç fiyatlarının yükselmesi, Japonya’daki enflasyonu da etkiledi. Ağustos ayında enflasyon yüzde 2,8 artarken, pirinç ve çikolata fiyatları gıda sepetinde en fazla fiyat artışına neden olan ürünler oldu.

Pirinç, gıda krizi mi çıkaracak?Pirinç, gıda krizi mi çıkaracak?

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/stoklar-20-yilin-en-dibinde-sushi-yemekten-pirincleri-bitirdiler/1818867