Yazdır

UniCredit’in Commerzbank teklifi Almanya’yı aşağılıyor!

Tarih: 25 Eylül 2024 - 11:35

Avrupa’nın finans gündemi UniCredit’in Commerzbank’ı satın alma girişimiyle sarsıldı. Uzmanlara göre İtalyan bankasının teklifi Avrupa Birliği’nin geleceğini dahi belirleyebilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İtalyan UniCredit’in Frankfurt merkezli Commerzbank için milyarlarca euroluk birleşme planı Alman otoriteleri hazırlıksız yakalamış gibi görünüyor. CNBC’nin haberine göre, piyasa gözlemcileri UniCredit’in bu hamlesinin Alman makamları tarafında ulusal bir utanç kaynağı haline gelebileceğini belirtiyor. Üstelik devralma girişiminin sonucunda Avrupa projesi dahi tehlikeye girebilir.

Milano merkezli UniCredit pazartesi günü yaptığı açıklamada Commerzbank’taki hissesini yaklaşık %21’e çıkardığını ve bu hisseyi %29,9’a çıkarmak için talepte bulunduğunu açıkladı. Bankanın bu girişimi ayın başında Commerzbank’ın %9 hissesini alma hamlesini takip ediyor.

Danışmanlık firması Opimas’In CEO’su Octavio Marenzi salı günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Eğer UniCredit Commerzbank’ı alabilirse ve kendi verimlilik seviyelerine getirebilirse kârlılık açısından muazzam bir artış olur” açıklamasında bulundu.

Marenzi, “Ancak Alman Şansölyesi Olaf Scholz bir yatırımcı değil. O bir siyasetçi ve konunun istihdam tarafından çok daha endişeli. UniCredit’in İtalya operasyonlarında veya özellikle Almanya operasyonlarında istihdam sayısını azaltma konusunda ne yaptığına bakarsanız bu oldukça etkileyiciydi” açıklamasında bulundu.

Sholz pazartesi günü uluslararası haber ajanslarına yaptığı açıklamada UniCredit’in Commerzbank’taki hisse artırma hamlesini eleştirdi. Alman Şansölye İtalyan bankasının bu hamlesini ‘düşmanca’ bir saldırı olarak nitelendirdi.

Commerzbank'ın Başkan Yardımcısı Uwe Tschaege salı günü yaptığı açıklamada UniCredit tarafından potansiyel bir devralmaya karşı çıktığı bildirildi. Bankanın Frankfurt'un merkezindeki genel merkezinin dışında konuşan Tschaege, mesajın basit ve net olduğunu söyledi: "Bunu istemiyoruz."

Tschaege, UniCredit'in CEO'su Andrea Orcel'e atıfta bulunarak, "Maliyet tasarrufu vaatlerini duyduğumda kusacak gibi hissediyorum" diye de ekledi.

Commerzbank’ın denetim kurulu üyesi Stefan Wittman, salı günü CNBC'ye verdiği demeçte, UniCredit'in devralmayı başarılı bir şekilde gerçekleştirmesi durumunda bankadaki çalışanların üçte ikisinin işten çıkarılabileceğini söyledi.

Avrupa bankacılık sektöründe bu tür devralma hamleleri pek yaygın değil. İspanyol bankası BBVA mayıs ayında yerel rakibi Banco Sabadell’in tüm hisselerini devralma teklifinde bulunmuş ve piyasaları şoke etmişti. Ancak daha sonraki süreçte İspanyol banka teklifi reddetmişti.

Opimas'tan Marenzi, Alman hükümetinin ve sendikaların asıl olarak gerçekleşebilecek istihdam kayıplarına odaklandığını ve devralmanın gerçekleşmesi halinde birçok kişinin işini kaybedebileceğini söyledi. Konunun Almanlar için ulusal utanç kaynağı olarak görünmesi de söz konusu. Marenzi, “İtalyanların gelip Almanlara bankalarını nasıl işleteceklerini göstermesi ulusal bir utanç kaynağı olabilir” ifadelerine yer verdi.


(Kaynak fotoğraf: Commerzbank AG)

Avrupa Birliği’nin geleceği tehdit altında

Almanya Şansölyesi yakın zamana kadar bir Avrupa bankacılık birliğinin tamamlanması için bastırıyordu. 2008 Küresel Finans Krizi’nin ardından tasarlanan Avrupa Birliği'nin yürütme kolu, bölgedeki bankaların düzenlenmesini ve denetimini iyileştirmek için bir bankacılık birliği oluşturma planıydı.

Bank of America'nın eski küresel sermaye piyasaları başkanı olan Craig Coben, Alman hükümetinin UniCredit'in Commerzbank'ı satın almasını engellemek için "çok iyi" nedenler bulması gerektiğini söyledi. Coben’e göre bu nedenlerin Avrupa entegrasyonu konusundaki ilkelerle de tutarlı olması gerekiyor.

CNBC’nin haberine göre Coben salı günü verdiği demeçte, "UniCredit'in Alman hükümetinin onayı olmadan Commerzbank'ı devralmasının veya Commerzbank üzerinde bir anlaşmaya varmasının çok zor olduğunu düşünüyorum. Ancak Almanya müdahale etmek istiyorsa veya UniCredit'in yaklaşımını engellemek istiyorsa meşru bir bahane bulması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Coben "Almanya AB'nin ortak pazarına kaydoldu, ortak para birimine imza attı, bankacılık birliğine imza attı ve bu nedenle birleşmeyi ulusal çıkar gerekçesiyle engellemek bu ilkelere aykırı olacaktır. Bence burada gerçekten söz konusu olan şey şu: Bankacılık birliğinin anlamı nedir? Avrupa projesinin anlamı nedir?" açıklamasında bulundu.

UniCredit, Commerzbank'taki payını artırdıUniCredit, Commerzbank'taki payını artırdı

 

Commerzbank'tan 'UniCredit' birleşmesine ilişkin uyarıCommerzbank'tan 'UniCredit' birleşmesine ilişkin uyarı

 

Almanya'da resesyon korkusuAlmanya'da resesyon korkusu

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/unicreditin-commerzbank-teklifi-almanyayi-asagiliyor/1818850