Yazdır

TCMB'nin yeni hamlesi ile gecelik faiz tekrar yükseldi

Tarih: 24 Eylül 2024 - 09:50

TL mevduat hesaplarında uygulanan zorunlu karşılık oranlarının artırılması sonrası 70 milyar TL likiditenin sistemden çekileceği tahmin ediliyor. Merkez'in söz konusu adımı sonrası, gecelik faiz yüzde 50,2 ile yeniden politika faizinin üzerine çıktı.

Piyasalarda ABD'de geçen hafta başlayan faiz indirim döngüsüne Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ne zaman katılacağı yakından izleniyor.

TCMB hafta sonu TL mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık (ZK) oranlarını artırdı. ZK oranı kısa vadeli TL mevduat için yüzde 12'den yüzde 15'e, uzun vadeli için yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarıldı.

Bankacıların hesaplamalarına göre karar, 70 milyar TL civarı likiditeyi sistemden kalıcı olarak çekecek.

Geçen hafta fazla likidite 400 milyar TL'ye yaklaşırken gecelik faiz en düşük yüzde 47,05'e kadar gerilemişti. Likidite fazlası dün itibarıyla 320 milyar TL civarında devam ederken gecelik faiz yüzde 50,2 ile politika faizinin üzerine çıktı.

TCMB rezervinin bir önceki hafta 9 milyar dolar ile üç ayın en büyük haftalık artışını kaydetmesi de TL likidite genişlemesinde etkili oldu. Bankacıların hesaplamalarına göre geçen hafta da net rezerv 3 milyar dolara yakın artacak. TCMB'nin ilk çeyrek sonundan beri döviz pozisyonundaki iyileşme 90 milyar doları aştı.

TCMB'nin faiz indirimlerinin zamanı izleniyor

TCMB geçen hafta politika faizini yüzde 50'de sabit tutarken önümüzdeki döneme ilişkin yönlendirmelerinde daha önceki Para Politikası Kurulu metinlerinde yer verdiği 'sıkılaştırma' ifadesini kaldırdı.

Ekonomistlere göre metinde enflasyondaki yukarı yönlü risklere yapılan vurgunun korunmasına rağmen 'sıkılaştırma' ifadesine yer verilmemesi bugün gündemde olmayan faiz indiriminin son çeyrek verilerine göre gündeme gelebileceğinin en önemli işareti.

Bazı ekonomistler ilk faiz indirimini verilere göre kasım toplantısında gerçekleştirebileceğini öngörürken bazı ekonomistler aralık ya da önümüzdeki yılın daha iyi bir seçenek olacağı görüşünde.

CNBC-e'nin haberine göre, Reuters anketleri en erken kasım ayında başlayacak ve büyük bölümü önümüzdeki yıl olmak üzere 2025 sonuna kadar 20 tam puanın üzerinde faiz indirimi beklentisi içeriyor.

Ayrıca enflasyonda ve TCMB faizlerinde önümüzdeki yıl beklenen düşüşler nedeniyle bazı bankalar şimdiden uzun vadeli kredi ve mevduat faizlerini düşürmeye de başladı.

TCMB faiz kararının ardından CDS gerilediTCMB faiz kararının ardından CDS geriledi

 

Klaas Knot: Rota doğru, sonunda TCMB başarılı olacakKlaas Knot: Rota doğru, sonunda TCMB başarılı olacak

 

TCMB'den TCMB'den "Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler" analizi

 

TCMB ve Dünya Bankası Grubu'ndan ortak konferansTCMB ve Dünya Bankası Grubu'ndan ortak konferans

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/tcmbnin-yeni-hamlesi-ile-gecelik-faiz-tekrar-yukseldi/1818643