Yazdır

Rusya’da bankaların kârları yükseldi

Tarih: 24 Eylül 2024 - 08:02

Rus bankalarının net kârının Ağustos 2024'te temmuza göre yüzde 42 artarak 435 milyar rubleye yükseldiği bildirildi

Rusya Merkez Bankası’nın duyurusuna göre, Rus bankaları 2024 yılı Ağustos ayında dikkate değer bir kâr artışı kaydetti.

Temmuz ayına kıyasla bankaların kârları yüzde 42 oranında artarak 435 milyar rubleye (4.7 milyar dolar) ulaştı. Bu rakama iştiraklerden elde edilen 18 milyar rublelik temettüler dahil edilmedi. Merkez Bankası, özkaynak getirisinin de önceki ayki yüzde 24,6 seviyesinden yüzde 35,4’e çıktığını bildirdi.

Gazetemru'da yer alan habere göre bu durum, ulusal para birimi ruble’nin euro ve dolar karşısında yaşadığı değer kaybıyla açıklanıyor. Ruble’nin euroya karşı yüzde 7, dolara karşı yüzde 5 oranında değer kaybetmesi, bankaların uzun açık döviz pozisyonlarının (16 milyar rubleye karşı yaklaşık 130 milyar ruble) yeniden değerlenmesini sağladı. Bankalar, dost olmayan para birimlerinde tuttukları uzun pozisyonlarını Çin yuanında kısa pozisyonlarla koruyarak, yuanın ABD ve Avrupa para birimleri karşısında değer kazanmasından da kâr elde ettiler (sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 6).

Rusya Merkez Bankası ayrıca, kârlı kredi kuruluşlarının sayısının 250’den 261’e çıktığını ve bu kuruluşların pazar payının yüzde 79’dan yüzde 82’ye yükseldiğini bildirdi.

Rus bankalarında para transferi engelleme riskiRus bankalarında para transferi engelleme riski

 

Rus bankalarında döviz alım-satım farkı yükseldiRus bankalarında döviz alım-satım farkı yükseldi

 

Rus bankalarının net kârı arttıRus bankalarının net kârı arttı

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/rusyada-bankalarin-karlari-yukseldi/1818611