Yazdır

TL mevduatta tarihi seviye

Tarih: 23 Eylül 2024 - 09:03

TL mevduatları 17 Eylül itibarıyla 11 trilyon 128 milyar liraya ulaşarak rekor seviyeye çıktı. TL mevduatlarının bankacılık sistemindeki payı ise yüzde 62.3'e yükseldi.

Türk Lirası, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele stratejileri doğrultusunda yatırımcıların öncelikli tercihi olmaya devam ediyor. Son verilere göre TL mevduatlar, tarihin en yüksek seviyelerine ulaşarak dikkat çekiyor.

Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına almak amacıyla yürüttüğü politikalar, bankacılık sektöründe Türk Lirası'nın (TL) ağırlığını artırırken, yatırımcıların tercihlerinde de TL'yi ön planda tutmayı sürdürüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 17 Eylül itibarıyla TL mevduatının toplam değeri 11 trilyon 128 milyar liraya yükselerek tarihi bir rekor kırdı. TL mevduatlarının toplam içindeki payı ise yüzde 62.3'e çıktı.

TL'nin cazibesi arttı

Sabah'tan Oktay Özdabakoğlu'nun haberine göre, Türk Lirası'na hızlı geçiş, özellikle yerel seçimlerin ardından hız kazandı. Ekonomi yönetiminin programın uygulanmasına yönelik kararlılık mesajları, kredi kuruluşlarının not artırımları, Türkiye'nin gri listeden çıkışı, risk primindeki düşüş, rezervlerdeki büyüme ve artan yabancı ilgisi, TL'nin cazibesini artırdı. BDDK verilerine göre 29 Mart 2024'te 8 trilyon 695 milyar lira olan TL mevduatta, 17 Eylül'e kadar olan dönemde yaşanan artış 2 trilyon 433 milyar liraya ulaştı. TL'nin toplamdaki payı 29 Mart'ta yüzde 56.2 olmuştu.

Yerel seçimlerin ardından döviz mevduatlarında ise hızlı bir çözülme yaşandı. 29 Mart'ta 210.5 milyar dolar olan döviz hesaplarının büyüklüğü, 17 Eylül'de 198.9 milyar dolara indi. Döviz hesaplarındaki düşüş 11.5 milyar dolara ulaştı. Döviz hesaplarının toplamdaki payı ise yüzde 43.7'den yüzde 37.7'ye geriledi.

4 trilyon 884 milyar liraya ulaştı

Geçen yıl yapılan mayıs seçimlerinden bu yana ise TL mevduat ikiye katlandı. 26 Mayıs 2023'te 6 trilyon 242 milyar lira olan TL mevduatın toplamdaki payı 60 seviyesinde bulunuyordu. TL mevduatta o tarihten bu yana yaşanan artış ise 4 trilyon 884 milyar liraya ulaştı. Döviz hesaplarının büyüklüğü ise o tarihten bu yana 4.5 milyar dolar azaldı. Türk Lirası mevduata ilginin artmasında, faiz oranlarının, diğer yatırım araçlarına kıyasla, enflasyona karşı reel getiri sağlayacak düzeyde bulunması etkili oldu.

Yabancının da tercihi TL

Ekonomik programa olan güven, yabancıların da TL yatırım araçlarına ilgisini artırdı. Türkiye Sermaye Piyasası Birliği verilerine göre yabancıların ocak sonunda 306 milyar lira olan TL mevduat hacmi, ağustosta 416 milyar liraya çıktı. Yabancının tercihlerinde en dikkat çekici artış devlet iç borçlanma senetlerinde yaşandı. Yabancının mart sonunda 76.9 milyar TL olan devlet iç borçlanma senetleri portföyünün büyüklüğü, ağustosta 470.8 milyar liraya çıktı. Geçen yılın mayıs sonundan bu yana yabancının DİBS portföyünde yaşanan artış yaklaşık 22 kat oldu.

TL mevduat payında dikkat çeken yükseliş!TL mevduat payında dikkat çeken yükseliş!

 

TL mevduatta reel getiri imkânıTL mevduatta reel getiri imkânı

 

TCMB'den TL mevduatı destekleyecek yeni adımTCMB'den TL mevduatı destekleyecek yeni adım

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/tl-mevduatta-tarihi-seviye/1818471