Yazdır

Ukrayna'dan müzakere sürecine yönelik üç maddelik plan

Tarih: 22 Eylül 2024 - 17:24

Ukrayna’nın Rusya ile müzakere sürecine yönelik üç maddelik bir plan hazırlandığı, Rusya’nın mevcut koşullar altında bu tür bir diyaloğa yanaşmadığı belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Ukrayna’nın Rusya ile müzakere sürecine yönelik üç maddelik bir plan hazırladığını açıkladı. Bu planın, olası müzakerelerin “temeli” olacağını belirten Zelensky, sürecin çevrimiçi ve çevrimdışı toplantılarla devam ettiğini ifade etti.

Ancak Rusya’nın mevcut koşullar altında bu tür bir diyaloğa yanaşmadığı belirtiliyor.

Müzakerelerin temelini oluşturacak

Haberrus'ta yer alan habere göre Zelensky, planın ayrıntılarına girmeden, Ukrayna’nın Rusya ile her formatta görüşmelere hazır olduğunu ve bu üç maddenin müzakerelerin temelini oluşturacağını söyledi.

Ancak, Ukrayna lideri bu görüşmelerin Rus temsilcileriyle değil, barış formülünü destekleyen ülkelerin temsilcileriyle yapıldığını belirtti. Zelensky’nin basın sözcüsü Sergei Nikiforov, bu açıklamanın ardından herhangi bir Rus yetkiliyle doğrudan temasın olmadığını vurguladı.

Rusya’nın kırmızı çizgileri

Rusya, müzakere sürecine ilişkin Ukrayna’nın sunduğu şartları kabul etmiyor. Moskova, özellikle Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Rusya’nın Kursk bölgesine yönelik saldırılarından sonra, Kiev’in şartlarına dayalı bir diyaloğu dışlamış durumda.

Rusya, Donbass, Zaporozhye ve Kherson bölgelerinin egemenliğinin tanınması ve Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi gibi koşullarda ısrarcı.

Kremlin, bu şartların yerine getirilmesi halinde müzakerelerin mümkün olacağını belirtiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu taleplerin “düşmanlıkları derhal durdurmanın ve insan hayatlarını kurtarmanın” tek yolu olduğunu ifade etti. Ancak, Ukrayna bu şartları bir ültimatom olarak değerlendirip reddediyor.

İkinci Barış Zirvesi planı

Zelensky, yaz aylarında İsviçre’de düzenlenen ilk barış zirvesinin ardından, Ukrayna’nın Rusya’yı da içerecek bir ikinci barış zirvesi düzenlemeyi planladığını belirtti. İlk zirve, Ukrayna’nın barış formülüne dayalı olarak nükleer güvenlik, mahkum değişimi ve güvenli navigasyon gibi başlıklar üzerine yoğunlaşmıştı. Ancak Rusya, bu formülü kabul edilemez buldu ve müzakerelere katılmayı reddetti.

Rusya, müzakerelere ilişkin olumlu bir sinyal vermese de, Zelensky’nin açıklamaları Ukrayna’nın müzakere hazırlıklarına devam ettiğini ve uluslararası destek arayışında olduğunu gösteriyor.
 

Rusya barış zirvesine katılmayı reddettiRusya barış zirvesine katılmayı reddetti

 

Ukrayna'da devlet görevlilerine Telegram yasağıUkrayna'da devlet görevlilerine Telegram yasağı

 

Dondurulmuş Rus varlıklarından Ukrayna'ya milyarlarca euro aktarılacakDondurulmuş Rus varlıklarından Ukrayna'ya milyarlarca euro aktarılacak

 

ABD ve İngiltere'den Ukrayna'ya yardım kararıABD ve İngiltere'den Ukrayna'ya yardım kararı

 

Erdoğan: Kırım'ın Ukrayna'ya iadesi hukukun gereğidirErdoğan: Kırım'ın Ukrayna'ya iadesi hukukun gereğidir

 

Lavrov: Ukraynalılar Rusların kardeş halkıLavrov: Ukraynalılar Rusların kardeş halkı

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/ukraynadan-muzakere-surecine-yonelik-uc-maddelik-plan/1818406