Yazdır

Klaas Knot: Rota doğru, sonunda TCMB başarılı olacak

Tarih: 19 Eylül 2024 - 15:30

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Knot, Türk ekonomi ve Merkez Bankası’nın izlediği strateji konusunda görüşlerini paylaştı.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) doğru bir rotada ilerlediğini ve tek haneli enflasyon hedefinin zaman alacağını belirtti. CNBC-e'den Alara Akgün'ün sorularını yanıtlayan Knot, Türkiye ekonomisinin zor bir süreçten geçtiğini, ancak büyüme oranlarının iyi göründüğünü söyledi.

“BU YOLDA ÇOK FAZLA KARARLILIK VE SABIR GEREKECEK”

“Türk ekonomisi zorlu bir süreçten geçiyor ancak büyüme oranı iyi görünüyor. Maalesef bazı dengesizlikler var ve bunların en büyüğü yüksek enflasyon. Bu yüzden TCMB, dezenflasyon süreci için acı verici bir ilaç olarak ABD eski Merkez Bankası Başkanı Paul Volcker stili bir dezenflasyon politikasına başvurabilir. Ancak bana kalırsa banka doğru bir rotada ilerliyor. Bu yolda çok fazla kararlılık ve sabır gerekecek. Sonunda TCMB’nin başarılı olacağını düşünüyorum” diyen Knot,

(Fotoğraf Klass Knot'un X hesabından alınmıştır)

“TÜRKİYE, PİYASA GÜVENİ VE YATIRIMCI GÜVENİNİ GERİ KAZANMADA ŞİMDİYE DEK BAŞARILI OLDU”

“TCMB bu yıl gevşeme adımı atacak mı? Faiz indirimi yapacak mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu konuda pek bilgim yok. Bunu Türk mevkidaşım Bay Karahan’a sormanız gerekiyor. Türkiye, piyasa güveni ve yatırımcı güvenini geri kazanmada şimdiye dek başarılı oldu. Liralaşma yönünde sermaye akışı var. Bu önemli bir adım. Ancak yatırımcı güveni tabii ki yabancı yatırımcıların beklentilerine bağlı. Dezenflasyon sürecinin gidişatına bağlı ve bu süreç daha yeni başladı. Yani enflasyon tekrar tek hanelere gelene kadar zamana ihtiyaç var. Bu sebeple mevkidaşımın sabırlı ve azimli olması gerekiyor.”

“TÜRKİYE EN BÜYÜK 17. EKONOMİ”

Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, Türkiye’nin küresel ekonomideki konumuyla ilgili olarak da düşüncelerini paylaşırken, “Türkiye, en büyük 17. ekonomi. Büyüyen ve genç bir nüfusa sahip. Büyüme oranları da ortalamanın üstünde seyrediyor. Bence Türkiye'nin ekonomisi gitgide daha büyük ve önemli hale gelecek. Tabii bunun olması için yüksek enflasyonun kontrol altına alınması lazım. Fiyat istikrarının sağlanması gerekiyor çünkü fiyat istikrarı, güçlü ve sürdürülebilir bir ekonominin çok önemli bir parçası.” İfadelerini kullandı.

Merkez Bankası faizi sabit bıraktıMerkez Bankası faizi sabit bıraktı

 

Şimşek: Bu ay enflasyon 40'lı rakamlara inecekŞimşek: Bu ay enflasyon 40'lı rakamlara inecek

 

TCMB açıkladı: Merkez'in rezervleri yükseldiTCMB açıkladı: Merkez'in rezervleri yükseldi

 

Prof. Dr. Hakan Kara, TCMB'nin faiz kararını değerlendirdiProf. Dr. Hakan Kara, TCMB'nin faiz kararını değerlendirdi

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/klaas-knot-rota-dogru-sonunda-tcmb-basarili-olacak/1818004