Yazdır

ABD'den terör örgütü PKK/YPG'nin sözde seçim planına ilişkin açıklama

Tarih: 14 Eylül 2024 - 01:55

ABD, terör örgütü PKK'nın Suriye'de sözde seçim planını desteklemediklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'de özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı seçimlerin yapılabilmesi için gerekli koşulların şu anda sağlanmadığını belirtti. Bu nedenle, PKK/YPG'nin Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğusunda düzenlemeyi planladığı sözde seçimleri desteklemediklerini ifade etti. Miller, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun olarak tüm Suriye seçimlerinin bu standartlara uygun olması gerektiğini sürekli olarak dile getirdiğini vurguladı.

Söz konusu seçimlerin düzenlenmesi planlanan bölgelerin bu kriterleri karşılamadığını belirten Miller, bu konuda ABD'nin tutumunun net olduğunu ve bu görüşün Suriye'nin kuzeydoğusundaki ilgili aktörlere de iletildiğini ekledi. PKK/YPG'nin, Suriye'de işgal ettiği bölgelerde haziran ayı için planladığı yerel seçimleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin güney sınırlarının ötesinde bölücü örgütler tarafından bir "teröristan" kurulmasına izin vermeyeceği yönündeki açıklamasının ardından ertelediği biliniyor. Erdoğan, bu açıklamayı 30 Mayıs'ta yapmıştı.

PKK/YPG, haziran ayında yapılacak olan sözde seçim planını iptal ederek, seçim tarihini önce ağustos'a, ardından eylül ayına ertelemişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, mayıs ayında yaptığı açıklamada, Suriye'de yapılacak herhangi bir seçimin, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararında belirtildiği şekilde serbest, adil, şeffaf ve kapsayıcı olması gerektiğini ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki mevcut koşulların bu gereklilikleri sağlamadığını ifade etmişti.

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/abdden-teror-orgutu-pkkypgnin-sozde-secim-planina-iliskin-aciklama/1817220