Yazdır

Arkeologlardan tarihi keşif: 16 bin yıllık insan iskeleti bulundu

Tarih: 12 Eylül 2024 - 01:28

Malezyalı arkeologlar tarafından Kelantan eyaletinde yapılan kazı çalışmalarında, 16 bin yıllık olduğu değerlendirilen insan iskeletleri bulundu.

Malezya'nın Nenggiri Vadisi'nde gerçekleştirilen kazılarda, başkent Kuala Lumpur'un 290 kilometre uzağında önemli bir keşfe imza atıldı. Prof. Dr. Zuliskandar Ramli'nin başkanlığındaki arkeologlar, 4 farklı noktadaki 13 kireç taşı mağarasında 16 kişiye ait iskelet buldu. En eski iskeletin 16 bin yaşında olabileceği öngörülüyor.

Mart 2022'de başlayan ve Ekim 2023'te tamamlanan çalışmalarda, "Gua Keledung Kecil" mağarasında 14 bin ila 16 bin yıllık tam bir insan iskeleti bulundu. Bu iskelet, Malezya'daki en eski ve en eksiksiz bükülmüş pozisyondaki iskelet olarak kayıtlara geçti.

Kazılarda ayrıca 71 binden fazla tarih öncesi eser bulundu; bunlar arasında işlenmiş taş aletler, çömlek parçaları ve taştan süs eşyaları yer alıyor. İskeletlerin çoğunun Neolitik öncesi avcı-toplayıcı Hoabinhian kültürüne ait olduğu düşünülüyor. Neolitik döneme ait mezarda ise taş bilezikler ve cilalı taş aletler keşfedildi.

Çığır açan keşif: Beyin anıları 3 kere kopyalıyor!Çığır açan keşif: Beyin anıları 3 kere kopyalıyor!

 

Gizemli keşif: Uzaylı mumyası tartışmaları yeniden gündemde!Gizemli keşif: Uzaylı mumyası tartışmaları yeniden gündemde!

 

Malazgirt Zaferi'nin araştırıldığı alanda heyecan verici keşif!Malazgirt Zaferi'nin araştırıldığı alanda heyecan verici keşif!

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/arkeologlardan-tarihi-kesif-16-bin-yillik-insan-iskeleti-bulundu/1816865