Yazdır

Rusya'da kaç banka SWIFT'e bağlı?

Tarih: 11 Eylül 2024 - 08:47

Rusya Bankalar Birliği Ödeme Sistemleri Komitesi Eş Başkanı Maslov, Rusya’da 200’den fazla bankanın SWIFT sistemine bağlı olduğunu ifade etti.

Rusya Bankalar Birliği Ödeme Sistemleri Komitesi Eş Başkanı Aleksey Maslov, “Ödeme İşletmesi ve Para Dolaşımı” PLAS Forumu’na katılarak değerlendirmelerde bulundu.

Maslov, Rusya’da hala 200’den fazla bankanın SWIFT sistemine bağlı olduğunu belirtti.

Bununla birlikte, uluslararası ödeme sisteminin şu anda parçalanmış olduğunu vurgulayan Maslov, barter işlemlerinin yaygınlaşmaya başladığını ve netleştirme (netting) yöntemlerinin kullanıldığını söyledi. Netleştirme, oyuncuların karşılıklı akışları dengelemeye çalıştığı bir yöntem olarak öne çıkıyor.

"Daha karmaşık bir dünyaya doğru ilerliyoruz"

Gazetemru'da yer alan habere göre Maslov, “Uluslararası ödeme sistemleri parçalanmış durumda, farklı parçaları var ve farklı oyuncular, farklı durumlarda farklı seçenekleri tercih ediyor. Bazen aynı oyuncu bir işlemde bir seçeneği kullanırken, diğer işlemler için başka bir seçenek kullanabiliyor. Daha karmaşık bir dünyaya doğru ilerliyoruz; bu dünyada birden fazla araç ve yaklaşım olacak, bu nedenle bu dünyada iyi bir şekilde yön bulmak gerekecek.” ifadelerini kullandı.

Birkaç yıl öncesine kadar SWIFT, dünya çapında ödeme işlemlerinin çoğunu işleyen ana sistemdi. Ancak 2014 yılında Batı ülkeleri Rusya’yı SWIFT’ten çıkarma tehdidinde bulunduğunda, büyük ülkeler alternatif sistemler geliştirmeye başladı. Rusya’da Finansal Mesajlaşma Sistemi (SPFS) oluşturuldu, Çin ise Sınır Ötesi Bankalar Arası Ödeme Sistemi’ni (CIPS) devreye aldı. Hindistan da kendi ödeme sistemi ile hizmet veriyor.

Rusya'da bankacılık krizi tehlikesiRusya'da bankacılık krizi tehlikesi

 

Rusya'da bankalar kredi musluklarını kapatıyorRusya'da bankalar kredi musluklarını kapatıyor

 

Rusya'da bankaların sorunlu borçları giderek artıyorRusya'da bankaların sorunlu borçları giderek artıyor

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/rusyada-kac-banka-swifte-bagli/1816677