Yazdır

Bankacılık ve finans sektöründe iş imkanları azalıyor

Tarih: 06 Eylül 2024 - 18:30

ABD iş piyasası özellikle bankacılar için giderek zorlaşıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs'ın yüzlerce işten çıkarılan bankacısı, Kovid döneminin başından bu yana en zorlu iş piyasasıyla karşı karşıya.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dev yatırım bankası Goldman Sachs’ın yıllık eleme pratiğinin bir parçası olarak işlerini kaybeden yüzlerce Goldman Sachs bankacısının son grubu, bir önceki düşük performans gösterenler grubundan çok daha kasvetli bir iş piyasasıyla karşı karşıya kalacak.

Bankacılık sektöründe iş imkanları azalıyor

Fortune’dan Michael Del Castillo’nun haberine göre, sektör bazında iş ilanlarının 7 günlük ortalamasını izleyen Indeed İş İlanı Endeksi (Indeed Job Posting Index), bugün bir yıl öncesine göre yüzde 9,4 oranında daha az bankacılık ve finans işi mevcut olduğunu söylüyor.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu verilerine göre, şu anda 1,36 milyon Amerikan bankacılık işi bulunuyor. Bu rakam geçen yıla göre 33.000 daha az, bu da iş arayanların daha az fırsat için rekabet etmesi gerektiği anlamına geliyor.

Bankacılar için daralan iş piyasasının, Indeed'de bugün olduğundan yüzde 47 daha fazla iş ve Zip Recruiter'da yüzde 45 daha fazla iş olduğu Ağustos 2022'ye geri dönüldüğünde, ne kadar kötüleştiği daha iyi anlaşılıyor. Toplamda, bugün o zamandan beri 16.500 daha az bankacılık işi bulunuyor.

Yapay zekanın etkisi

İşlerdeki azalma, bankalar için rekor derecede pozitif bir yılla aynı zamana denk geliyor. Her büyüklükteki Amerikan bankalarının ağırlıklı ortalama performansını izleyen Dow Jones ABD Bankaları Endeksi, 6 Eylül'de sona eren yılda yüzde 41 oranında arttı.

Yatırım şirketi D.A. Davidson'ın servet yönetimi başkan yardımcısı Andrew Crowell'a göre, bu iki şeyin muhtemelen ilişkili olduğunu söylemek mümkün. Crowell, mevcut boğa koşusunun birkaç yıl daha devam edebileceğini ve bunun büyük ölçüde teknoloji yatırımlarına dayandığını söylüyor.

Crowell, “İşletmelere verimlilik getirmek, ister bilgisayarlaştırma, otomasyon, yapay zeka yoluyla, isterse bir şirketteki en az üretken bireylerin alttan ayıklanması yoluyla olsun, sadece iyi bir disiplindir” diyor.

Cromwell'in gözlemleri, Citigroup'un Haziran ayında yayınladığı ve bankacılık sektörü işlerinin yüzde 54'ünün yapay zeka tarafından yerinden edilebileceğini öngören raporla da tutarlı. Bu, diğer tüm sektörlerden daha fazla  bir orana karşılık geliyor.

Olumlu gelişmeler

Ancak iyimser olmak için de nedenler bulunuyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre bankacılık işlerindeki net düşüşe rağmen, Zip Recruiter bir yıl öncesine göre iş ilanlarında bir artış görüyor.

Ayrıca, Goldman'ın en zayıf performans gösterenleri rutin olarak ayıklayan tek banka olmadığını da belirtmek önemli. Hem JPMorgan hem de Citi, her yıl düşük performans gösterenlerle vedalaşıyor ve üçü de işe alım yapıyor. Goldman'ın küresel iletişim başkanı yaptığı açıklamada, bankanın 2024'te 2023'ten daha fazla kişiyi işe almayı beklediğini ifade ediyor.

İşini korumak kolay, yeni iş bulmak zorİşini korumak kolay, yeni iş bulmak zor

 

ABD'de işten çıkarmalar ağustosta arttıABD'de işten çıkarmalar ağustosta arttı

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta düştüABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta düştü

 

ABD'de yüzlerce bankacı işten çıkarılacakABD'de yüzlerce bankacı işten çıkarılacak

 

ABD Hazinesi'nden finans sektöründe yapay zeka adımıABD Hazinesi'nden finans sektöründe yapay zeka adımı

 

Finans sektöründe yapay zeka savaşlarıFinans sektöründe yapay zeka savaşları

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/bankacilik-ve-finans-sektorunde-is-imkanlari-azaliyor/1816013