Yazdır

Şarj edilebilir hibrit araçlara yoğun talep fiyatları yükseltiyor

Tarih: 03 Eylül 2024 - 18:03

Şarj edilebilir hibrit araçlar otomotiv piyasasında son dönemin en rağbet gören araçları olarak öne çıkıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Herkes bir plug-in (şarjlı) hibrit istiyor ve bu da fiyatların fırlamasına neden oluyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şarjlı hibrit araç almak isteyenlerin bir an önce para biriktirmeye başlaması gerekiyor çünkü yoğun talep fiyatların durmaksızın yükselmesine neden oluyor.

Hibrit araç segmenti yeniden canlanıyor

Insider’dan Nora Naughton’ın haberine göre, aracı çalıştıran akü bittiğinde devreye girecek bir içten yanmalı motorla donatılmış şarjlı hibrit arabalar, daha pratik yeşil araba alıcılarından oluşan yeni bir grup için cazip bir seçenek haline gelmiş durumda.

Bu durum, bir zamanlar sönmekte olduğu düşünülen hibrit araç segmentine yeni bir hayat da veriyor. Otomobil şirketleri, hibrit otomobillere olan artan talebi karşılamak için üretim ve satış stratejilerini değiştirerek bu segmente her zamankinden daha fazla yöneliyor.

Daha uzun yolculuklar için menzil kaygısı nedeniyle tamamen elektrikli bir otomobile karar veremeyen sürücüler için, şarj edilebilir hibrit araçlar her iki olasılığın da en iyisini sunuyor. Bu otomobiller, gazla çalışan bir motor devreye girmeden önce yalnızca pil gücüyle çalışabiliyor ve günlük işe gidiş gelişlerin sıfır emisyonlu olmasını sağlıyor. Aynı zamanda daha uzun yolculuklarda da, hem aküyle çalışan hem de benzinle çalışan kilometrelerin bir karışımını içerebiliyor.

Tek sorun ‘fiyat’

Ancak bir sorun var; şarj edilebilir hibrit araçlar giderek daha pahalı hale geliyor. Tamamen elektrikli bir arabaya daha pratik bir alternatif arayan alıcılar, otomobil alışveriş sitesi Edmunds'un verilerine göre, ABD'de Temmuz ayında ortalama şarj edilebilir bir hibrit aracın yaklaşık 62.985 dolara satıldığını görünce şok olabilir. Şirket, bunun ortalama bir elektrikli arabanın satış fiyatından 4.366 dolar daha fazla olduğunun altını çiziyor.

Bu durumun yeni olduğunu belirtmekte fayda var. Edmunds'un verilerine göre, 2022 baharında bile dengesizlik tersine seyrediyor ve ortalama bir elektrikli araç, şarj edilebilir bir hibrit araçtan yaklaşık 4.000 dolar daha fazla fiyata satılıyordu.

Hibritler için yeni bir gün

Bir zamanlar Tesla öncesi elektrikli araç pazarının bir kalıntısı olarak kabul edilen hibrit otomobiller, şimdiye kadarki en iyi yılını yaşıyor. Veri şirketi Wards Intelligence'a göre, satışlar bu yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık yüzde 31 oranında artmış durumda.

Otomobil üreticileri ve sendikalarının lobi faaliyetlerinden sonra, ABD’de Biden yönetimi, yeni popüler şarj edilebilir hibritleri elektrikli otomobil satışlarını artırmaya yönelik bir strateji olarak benimsedi ve bu araçların 2032 yılına kadar yeni emisyon standartlarını karşılamak için yeni otomobil satışlarının en az yüzde 13'ünü oluşturmasına izin verdi.

Bu, kısmen elektrikli otomobilleri hariç tutan orijinal kuralların gerçekçi olmadığını savunan otomobil şirketleri için büyük bir kazanç olarak kabul edildi.

Ford dahil üreticiler de memnun

Ağustos ayının sonlarında Ford, uzun süredir devam eden elektrikli üç sıralı SUV planlarını iptal edip bunları hibrit modellerle değiştireceğini duyurdu. Bu strateji değişikliği başlangıçta şirkete yaklaşık 2 milyar dolara mal olsa da Ford’un kazanç elde edemediği otomobillerini para kazanabileceğini bildiği otomobillerle değiştireceği için uzun vadede karlı bir strateji olarak kabul ediliyor.

Ford Finans Direktörü John Lawler, “Müşteriyi anlamaya geri dönüyoruz” diyor ve pille çalışan otomobillerinin lansmandan sonraki iki yıl içinde kazanç sağlaması gerektiğini vurguluyor. Geçen hafta yaşanan bu dönüşümün Ford'un markaya yeni müşteriler çekmek için hibritlere öncelik verme stratejisine katkıda bulunması bekleniyor.

Yeşil otomobil alıcıları hala fırsatları takip ediyor

Edmunds'a göre hibrit araçlara yönelik çılgın talebe rağmen, bu otomobillerin şarj edilebilir çeşitleri bayilerde tamamen elektrikli muadillerinden daha uzun süre kalıyor. Temmuz ayında elektrikli araçlar satılmadan önce bayilerde yaklaşık 81 gün kalırken, şarj edilebilir hibrit araçların 84 gün kaldığı gözleniyor.

Şarj erişimi konusunda gergin olan biri için mükemmel bir uzlaşma olan şarj edilebilir hibritlerin cazibesine rağmen, uygun fiyatlılık, elektrikli otomobil alıcıları için her şeyden önce geliyor gibi görünüyor.

Bunun, şarj edilebilir özelliği olmayan hibritlerin popülaritesine yansıdığı görülebiliyor; bunlar hem akülü elektrikli otomobillerden hem de şarjlı hibritlerden çok daha ucuz seyrediyor.

Hibrit otomobillere ÖTV indirimi resmileştiHibrit otomobillere ÖTV indirimi resmileşti

 

Elektrikli araç satışları yavaşlıyor, sahne hibrit araçlarınElektrikli araç satışları yavaşlıyor, sahne hibrit araçların

 

Küresel elektrikli araç satışlarında yüzde ! artışKüresel elektrikli araç satışlarında yüzde ! artış

 

Trump: Elektrikli araçları desteklemekten başka seçeneğim yokTrump: Elektrikli araçları desteklemekten başka seçeneğim yok

 

Apartman ve sitelere Apartman ve sitelere "elektrikli araç şarj üniteleri" kurulacak

 

Bayramda elektrikli araç şarj süresinde rekorBayramda elektrikli araç şarj süresinde rekor

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/sarj-edilebilir-hibrit-araclara-yogun-talep-fiyatlari-yukseltiyor/1815512