Yazdır

FED yönetiminin en büyük sınavı

Tarih: 23 Ağustos 2024 - 17:00

Ekonomi çevreleri ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine odaklanmış durumda. Ancak ünlü yatırım uzmanı Rebecca Petterson FED’in alması gereken çok daha uzun vadeli kararlar olduğuna dikkat çekti


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) yaklaşan faiz indirimi döngüsünü nasıl yöneteceğini tartışıyor. Ancak dev yatırım firması Bridgewater Associates’in eski baş yatırım sorumlusu Rebecca Patterson Financial Times’taki yazısında FED’in diğer bir önemli ve piyasaları harekete geçirebilecek bir sorumlulukla karşı karşıya olduğunu hatırlatıyor: stratejik inceleme.

FED’in Ağustos 2020’deki pandemi sırasında sonuçları açıklanan son stratejik incelemesi yanlış bir zamanda yapıldı. Bankanın enflasyon ve istihdam hedeflerine ilişkin tanımlarını gözden geçirmesi Patterson’a göre yükselen fiyatlara yavaş tepki verilmesine katkıda bulundu. FED’in yanlış tercihleri bugün ekonomi ve finansal piyasalarda hâlâ yankılarını hissettirmeye devam ediyor.

2020 incelemesinden bu yana, ABD, Avrupa ve Asya'daki merkez bankaları, finansal istikrar zorunluluklarını riske atan büyük, ani sermaye akışlarıyla defalarca karşı karşıya kaldı. FED için en dikkate değer örnekse Silicon Valley Bank’in çöktüğü 2023’teki bankacılık krizi oldu. Diğer ABD kurumlarıyla ortaklık kuran FED, bankalara ve diğer finansal kurumlara kredi sunan yeni bir Banka Vadeli Finansman Programı da dahil olmak üzere çeşitli önlemlerle krizin yayılma imkanını sınırladı. Yetkililer ayrıca, gelecekte güvenlik açıklarını daha hızlı belirlemek ve ele almak için banka denetim süreçlerini gözden geçirdi ve düzenledi.

Petterson’a göre, FED’in aldığı tüm önlemlere rağmen, teknolojinin de etkisiyle daha yaygın hale gelebilecek ani sermaye kaçışlarının tekrar gerçekleşebileceğini varsayması gerekiyor. Amerikan Bankacılar Birliği için yapılan bir anket, 2017 ve 2021 yılları arasında mobil cihazları en iyi bankacılık seçeneği olarak kullanan hanelerin yüzde 15,1'den yüzde 43,5'e yükseldiğini gösterdi. Merkez bankasınınsa olası krizlere cevap verecek yeterli aracı veya tepki verecek çevikliği yok.

Hızın da ötesinde, FED’in görev alanının kapsamı hakkında da ciddi bir soru var: Finansal istikrarı sağlamak için hangi güçlerin ve piyasa katılımcılarının izlenmesi gerektiği. Başlamak için bariz bir yerse, bugün dünya varlıklarının kabaca yarısını ele geçiren ve geleneksel bankalarla derin bağlantıları olan banka dışı finansal kurumlar veya "gölge bankalar".

FED halihazırda gölge bankalarla ilgili araştırma yapıyor. Elbette düzenleyici ve denetleyici görev alanı altında neyin olması ve neyin olmaması gerektiği konusunda anlaşmak kolay bir iş değil. Ancak yatırım uzmanına göre FED’in en azından bu incelemenin bir parçası olarak banka dışı finansal kurumların büyümesinin ardında makro ve piyasa güçlerini uygun bir şekilde barındırılıp barındırılmadığına göz atması gerekiyor.

FED denetimlerinin sınırlarına ilişkin bir diğer konu ise iklim krizine odaklanıyor. FED yöneticileri merkez bankasının özellikle açık bir politika hedefi olarak iklim hedefleri belirlenmesinin doğru olmadığını söyledi. Buna karşılık Peterson her yıl aşırı yükselen sıcaklıkların milyarlarca dolarlık kayıplara sebep olduğuna dikkat çekiyor. Bunun çok daha kalıcı ekonomik etkileri de söz konusu.

ABD Merkez Bankası mayıs ayında altı büyük ABD bankasıyla geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği iklim senaryosu analizi bulgularını yayınladı. Diğer bir deyişle FED iklim krizini anlıyor. Dolayısıyla yatırım uzmanına göre FED yetkililerinin ev sahiplerinin artan sigorta giderleri gibi iklim değişikliklerinin finansal sonuçlarını daha derinlemesine incelemesi gerekiyor.

FED yönetimi incelemesinde dijital varlıklara ve bu varlıkların geleneksel finansala artan bağlarına hem finansal istikrar hem de hane halkı servetine etkisi perspektifinden bakması gerekiyor. FED’in 2020’deki raporunda ABD’de spot kripto para ETF’leri henüz yoktu ve kripto borsası FTX’in çöküşü henüz gerçekleşmemişti. FED’in bugün, ileriye bakmak ve dijital varlık ekosisteminin bankanın asli görevlerini nasıl etkileyebileceğini araştırmak için daha iyi bir bilgi setine sahip olduğu görülüyor.

Merkez bankası yetkililerinin üzerine çalışması gereken çok fazla konu olsa da özellikle bir konudaki soru işaretleri de yükselmeye başlıyor: iletişim. FED’in ekonomi projeksiyonları için kullandığı noktasal grafiklerin ne kadar kullanışlı olduğu tartışma konusu. Ancak daha temel bir soruyu da geçmemek gerekiyor: mevcut ve eski FED yetkililerinin yayınları.

FED başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin yayınlanan makalelerin miktarı o kadar hacimli ki hepsini özetlemek için etkili bir şekilde yapay zekaya ihtiyaç duyuluyor. . Aynı şekilde, yatırımcılar bölgesel FED başkanlarının ve FED üyelerinin açıklamalarıyla ve öngörüleriyle boğuşmak zorunda kalıyor. Peterson FED’in sınırlı kaynaklarını göz önüne alarak, daha az, ancak daha hedefli araştırma ve iletişimin tarzına sahip olmasının daha fazla netlik sağlayıp sağlayamayacağının düşünülmesi gerektiğini belirtiyor.

BCA Research: Fed'in birkaç faiz indirimi resesyonu engelleyemeyecekBCA Research: Fed'in birkaç faiz indirimi resesyonu engelleyemeyecek

 

Fed üyesi Collins: Resesyonu tetiklemeden başarabilirizFed üyesi Collins: Resesyonu tetiklemeden başarabiliriz

 

Fed'in temmuz toplantısının tutanakları yayınlandıFed'in temmuz toplantısının tutanakları yayınlandı

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/fed-yonetiminin-en-buyuk-sinavi/1813915