Yazdır

Faiz indirimi beklentisi doları düşürdü

Tarih: 21 Ağustos 2024 - 16:53

Küresel piyasalarda dolar FED’in faiz indirimi beklentisiyle birlikte düşüşe geçti. Bazı yatırımcılar dolara karşı açığa satış pozisyonuna geçmeyi dahi değerlendiriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını düşürmeye hazırlanmasıyla birlikte küresel piyasalarda dolar salı günü yıl başın bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ağustos ayı başında yatırımcıları endişelendiren satış dalgası da etkisini kaybetti.

Yatırımcıların gelecek ay faiz oranlarını düşürmesini beklemesiyle doların rakip para birimlerine karşı performansını ölçen ICE Dolar Endeksi %2,2 düşüş gösterdi. Dolar ocak ayının ilk işlem gününden bu yana görülmeyen bir seviyeye geri döndü.

Zayıflayan dolar S&P 500 Endeksi’nin, zayıf ABD istihdam raporu ve resesyon endişelerinin ardından ağustos ayındaki kayıplarının tamamını geri almasına destek oldu. Sakinleşen piyasalar ve daha dayanıklı ekonomik veriler yatırımcıları riskli varlıklara yeniden yönlendirdi.

Financial Times’ın haberine göre Bank of America’da G10 Döviz Stratejisi Başkanı Athanasios Vamvakidis, “Piyasalar yumuşak iniş ve FED’in faiz indirimlerini bekliyor. Bu da dolar için olumsuz” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar şimdi, FED Başkanı Jay Powell'ın cuma günü Jackson Hole sempozyumunda yapacağı konuşmayı bekliyor. Powell ABD faiz oranları için önümüzdeki yol haritasına dair yeni ipuçları verebilir.

Piyasalar, güçlü perakende satış rakamlarının yakın tarihli bir resesyonu engelleyeceğine güveniyor. Bu güvenin yeniden tesis edilmesinin ardından yıl sonuna kadar üç veya dört çeyrek puanlık FED faiz indirimi fiyatlanıyor. Yatırımcılar, zayıf istihdam raporunun hemen sonrasında bu yıl için beş faiz indirimini fiyatlayarak aceleci davranmıştı.

Vamvakidis, güçlü tüketici harcamalarının, FED’in bu yıl birden fazla faiz indirimi yapacağına dair beklentilerin birleştiğini söyledi. Baş stratejist tüm bu gelişmelerin piyasalarda iyimser bir hava yarattığını, ancak ABD para birimi hala aşırı değerli hale getirdiğini sözlerine ekledi.

Yatırımcılar yılın başında 2024 için altı kez çeyrek puanlık faiz indirimi bekliyordu. Ancak dayanıklı ekonomik göstergeleri yıl boyunca FED’in faizleri indirmesine izin vermedi. Yılın ilk yarısında dolar endeksi %4,4 yükseldi.

Ancak Citi'nin ABD veri değişim endeksi, haziran sonundan itibaren ABD ekonomik büyümesinin geçen yıla kıyasla diğer gelişmiş ekonomilerden daha hızlı yavaşladığını gösterdi.

O zamandan beri, dolardaki zayıflık hız kazandı. Citi, hedge fonu müşterilerinin, risk iştahının toparlanmasıyla 7 Ağustos'tan bu yana tutarlı bir şekilde net ABD doları satıcısı olduğunu belirtiyor. Bankanın ABD Doları konumlandırma göstergesi şu anda Mayıs 2021'den bu yana en yoğun biçimde düşüş eğilimini işaret ediyor.

Rabobank'ın Döviz Birimi Başkanı Jane Foley, "ABD için hafif bir durgunluk öngörüyoruz. Ekonomi kesinlikle yavaşlıyor ve diğer ülkelerle yakınlaşıyor" açıklamasında bulundu.

Foley doların en büyük rakibi olan euronun bu yıl ‘gerçekten dirençli’ kaldığını, Almanya’nın zayıf imalat rakamlarına ve Çin’den gelen talepteki yavaşlamaya rağmen temmuz ayı başından bu yana dolar karşısında %3,6 yükseldiğini sözlerine ekledi.

ING Araştırma Başkanı Chris Turner, "Dolar üzerindeki pozisyon yatay bir seviyeye taşındı, ancak hiçbir yerde genişlemeye yakın değil. Şimdiyse yılın geri kalanı için asıl soru şu: Doları açığa satmak istiyor musunuz?" dedi.

Goldman Sachs'tan faiz indirimi için 'dolarizasyon' yorumuGoldman Sachs'tan faiz indirimi için 'dolarizasyon' yorumu

 

 Dolar tarihi zirveye yakın! Dolar tarihi zirveye yakın!

 

Küresel piyasalarda temkinli duruşKüresel piyasalarda temkinli duruş

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/faiz-indirimi-beklentisi-dolari-dusurdu/1813612