Yazdır

Rus şirketlerinin paraları yurt dışında kalıyor

Tarih: 15 Ağustos 2024 - 08:00

Rus şirketleri, ABD'nin yaptırım tehditleri nedeniyle ödemelerde gecikmeler yaşıyor ve bu durum, yurtdışında büyük miktarda nakit paralarının sıkışmasına neden oluyor.

ABD'nin uyguladığı mali yaptırımlar, küresel ticaretin dengelerini etkilemeye devam ediyor. Son gelişmeler, Rus şirketlerinin bu yaptırımların etkisini derinden hissettiğini ortaya koyuyor. Bloomberg'in haberine göre, Rus şirketleri, ABD'nin ikincil mali yaptırım tehditleri nedeniyle ödemelerde yaşanan aksaklıklar yüzünden yurtdışında büyük miktarda nakit paralarını bloke edilmiş durumda buldu.

Habere göre 2024 yılının başından itibaren, Rus şirketlerinin yabancı finansal varlıkları, geçen yılın aynı döneminde 21 milyar dolarken bu yılın ilk altı ayında 45 milyar dolara kadar arttı.

Bu artışın bir kısmı yurtdışındaki yatırımlardan kaynaklansa da, büyük ölçüde uluslararası ödemelerde yaşanan zorluklar nedeniyle artan alacaklar bu eğilimi açıklıyor. Rus ithalatçıları ve ihracatçıları ile yurtdışındaki iş ortakları arasındaki ödeme gecikmeleri ticaretin çökmesine yol açmasa da, likiditeyi azaltıyor ve Rus bankalarında yuan sıkıntısına yol açıyor, bu da ödeyenlerin maliyetlerini artırıyor.

Rus şirketleri, ihracatlarının ödemelerini almak için daha uzun süre beklemek ve ithalat ödemelerini daha uzun vadelerle yapmak zorunda kalıyor, bu da fiilen zorunlu bir kredi verme durumunu ortaya çıkarıyor.

Çin bankaları, Rusya ile yapılan işlemlerle ilgili olan ve yaptırım altında olan yerlerde alınan "kirli" yuanlarla "temiz" yuanları ayırmaya başlamıştı. Bu durum, işlemlerde kullanılacak yuanların bulunmasını zorlaştırıyor. Ayrıca, Çin'in finansal şirketleri, Moskova Borsası ve bazı Rus bankalarına döviz satışını kademeli olarak durduruyor, bu da yuan sıkıntısını daha da artırıyor.

Yuan sıkıntısı nedeniyle, Rus bankaları 2024 yılının Haziran ayında iş dünyasına verdiği döviz kredilerini önemli ölçüde azalttı. Mayıs ayına kıyasla bu tür kredilerin toplam hacmi %27,6 oranında düşerek 420,9 milyar rubleye (yaklaşık 35 milyar yuan) geriledi. Bu, Kasım 2023'ten bu yana (Ocak ayındaki mevsimsel düşüş hariç) görülen en düşük seviye oldu.

Bloomberg Economics'in Rusya başekonomisti Aleksandr Isakov'a göre, Rusya'da yuan tamamen tükenmiş değil, ancak likidite sıkıntısı, Çin parasının yaptırımlar altında kuruluşlar arasında eşit olmayan şekilde dağıtılmasından kaynaklanıyor. (Türkrus)

Rus şirketten Ukrayna'da vurulacak F-16'lar için para ödülüRus şirketten Ukrayna'da vurulacak F-16'lar için para ödülü

 

Rus şirketler geçen sene ne kadar kâr etti?Rus şirketler geçen sene ne kadar kâr etti?

 

ABD'den Rus şirkete ambargo!ABD'den Rus şirkete ambargo!

 

Rus şirketlerden yaptırımları aşmak için 'stabilcoin' taktiğiRus şirketlerden yaptırımları aşmak için 'stabilcoin' taktiği

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/rus-sirketlerinin-paralari-yurt-disinda-kaliyor/1812566