Yazdır

Vadesiz hesaplardaki tuzaklar

Tarih: 12 Ağustos 2024 - 17:34

Paranızı vadesiz hesapta tutmak rahat hissettiriyor olabilir. Ancak bankacılara göre büyük meblağlardaki paraları bu hesaplarda tutmak sanıldığı kadar güvenilir değil

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok insan vadesiz hesaplarında büyük miktarlarda para bırakıp paranın burada durmasına izin verir. Ancak bu doğru bir hamle mi? Muhtemelen değil. GoBankingRates’in haberine haberinde müşteri bankacılık alışkanlıkları söz konusu olduğunda her şeyi görmüş olan deneyimli bir bankacı konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İsmi tam olarak verilmeyen Rachael P. adındaki bankacı bir vadesiz hesapta çok fazla para tutmanın tuzaklarını ilk elden anlatıyor:

Faiz getirisi eksikliği büyük sorun

Rachael'in çek hesaplarında büyük bakiyeler görmekten hoşlanmamasının bir numaralı nedeni, getirisinin zayıf olması. Bankacı, “Neden 10 bin doların hiçbir şey yapmadan orada öylece durmasına izin veriyorsunuz?” diye soruyor. Zira vadesiz hesaplar başka bir yerde faiz getirisi sağlayabilecek büyük meblağlar için değil kısa vadede harcanacak para içindir.

Kolay erişim paranın anlamsızca kolay harcanmasına sebep olabilir

Rachael, müşterilerinin vadesiz hesap bakiyesinin büyüklüğü ile yaptıkları anlamsız harcama miktarı arasında açık bir ilişki olduğunu fark ediyor: "Bu, 7/24 önünüzde bir milkshake olması gibi bir şey. İhtiyacınız olsun ya da olmasın yudum almaya devam edeceksiniz" dedi. Daha büyük meblağları farklı tiplerdeki hesaplara ayırmak, başka amaçlar için ayrılan fonlarda harcama yapmayı psikolojik olarak zorlaştırır.

Hoş geldin ödüllerini kaybedersiniz

Birçok banka yalnızca yeni hesap açılması veya minimum bakiyenin korunması için kazançlı kampanyalar sunabilir. Ancak halihazırda büyük bir miktarda nakdin olduğu bir vadesiz hesabınız varsa bu fırsatlarda faydalanma olanaklarını da kaçırırsınız. Rachael, “Paranızı neden masada bırakıyorsunuz? Bu ödüller doğrudan yatırımlarınıza gidebilir” diyor.

Paranız düşündüğünüz kadar güvende değil

Paranızı çevreleyen tüm güvenlik kalkanlarına rağmen bir bankanın iflas etmesi durumunda düzenleyici kurumlar sadece kısıtlı bir miktar nakdin sigortasını yapar. Bu rakam ABD’de Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) için 250 bin dolar, Türkiye’de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu içinse 650 bin Türk Lirası’dır. Müşteriler bir vadesiz hesapta aşırı büyük bir meblağ tutarak paralarını gereksiz yere riske atıyor olabilir. Rachael, “Bu rakamı bir yere yazın ve buna değip değmeyeceğine karar verin” diyor.

Bileşik faiz fırsatı yok

Rachael, “Bileşik faizin mucizesi ancak paranız gerçekten yatırımdaysa ve getiri elde ediyorsa işe yarar” diyor. Vadesiz hesaplarda büyük miktarlarda para bırakarak birçok kişi onlarca yıllık potansiyel büyümeden kendilerini mahrum bırakıyor olabilir. Basit bir yüksek getirili vadeli hesap bile müşterilere standart bir vadesiz hesaptan yılda yüzlerce hatta binlerce daha fazla kazandırabilir.

Mortgage, otomotiv kredisi ve diğer başvurularınıza etki edebilir

Bankacı sigortalama süreçlerinde bankaların ve borç verenlerin vadesiz hesaplarda bulunan aşırı fonlara şüpheyle baktığını belirtiyor. Şirketler peşinatlar veya rezervler için işaretlenmiş varlıklar, yatırımlar ve fonlar arasında net bir ayrım görmek istiyor. Rachael, “Vadesiz hesabınızda 50 bin dolar görürlerse bu paranın mali durumunuzda başka bir yere tahsis edilip edilmemesi gerektiğini merak edeceklerdir” diyor.

Dolandırıcıların hedefi olabilirsiniz

Rachael, “Ne kadar üzücü olsa da bazen büyük bir vadesiz hesap bakiyesine sahip olmak sizi bankanın içindeki veya dışındaki dolandırıcılar için hedef tahtası yapar” diyor. Profesyonel dolandırıcıların hesap bakiyelerini inceleme ve büyük parçaları çekmenin yasa dışı yollarını bulma konusunda ne kadar yetenekli hale geldiği son yıllarda görüldü. Hiçbir meblağ sizi yüzde yüz güvende yapmasa da vadesiz hesaplarda daha küçük rakamlar tutmak dolandırıcıların radarından çıkmanızı kolaylaştırabilir.

Kredi kartlarında sık yapılan 7 hataKredi kartlarında sık yapılan 7 hata

 

Yaşam tarzı enflasyonu birikimlerinizi tüketmesinYaşam tarzı enflasyonu birikimlerinizi tüketmesin

 

Emeklilik yatırımı olanlar şimdi ne yapmalı?Emeklilik yatırımı olanlar şimdi ne yapmalı?

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/vadesiz-hesaplardaki-tuzaklar/1812154