Yazdır

Olimpiyatlar sporcuları sosyal medya fenomeni yaptı

Tarih: 09 Ağustos 2024 - 17:53

Sosyal medyanın yükselişiyle birlikte Olimpiyat atletleri dijital dünyada çok daha geniş kitlelere erişiyor. Markalar ve medya şirketleri de bu konuda ilgisiz değil

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Olimpiyat Oyunları uzun zamandır spordaki başarının zirvesi olmuştur. Ancak Paris 2024 sosyal medyanın yaygınlaşması sayesinde sporcu ve taraftar arasındaki etkileşimle yeni bir çağı başlatıyor. Olimpiyat atletleri artık televizyon yayınlarıyla ve basın toplantılarıyla sınırlı değil. Bunun yerine hayranlarına sosyal medya içerikleriyle benzeri görülmemiş bir erişim sağlıyorlar ve marka değerlerini geliştiriyorlar.

Fobes’un haberine göre dijital dönüşüm izleyicilerin büyük ölçüde olimpiyatlara katılımını sağlıyor. Paris Olimpiyatları’nın sonunda, dünyadaki 8 milyar insanın yarısının sosyal medyada etkinliği izlemiş veya oyunlarla etkileşim kurmuş olacağı tahmin ediliyor. TikTok gibi platformlar, yalnızca ilk beş günde #olympics hashtag'i kullanan 521.000 gönderi ile Olimpiyatlarla ilgili içerikte ciddi bir artış gördü. Tokyo 2020'de aynı zaman diliminde sadece 29.000 gönderi olması bu şaşırtıcı atışı gözler önüne seriyor.

Peki bu sosyal medya patlamasının arkasındaki itici güç ne? Sporcuların kendileri. Olimpiyat atletleri artık sadece pasif katılımcılar değil. Aktif olarak kendi içeriklerini oluşturuyorlar ve sahne arkası erişimlerini paylaşıyorlar, bu da hayranlarına yolculuklarına dair samimi bir bakış sunuyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Türk atıcı Yusuf Dikeç’e dair virel paylaşımdan, Fransız yüzücü Léon Marchand'ın TikTok fenomenliğine kadar, sporcular izleyicileri büyülemek için benzersiz kişiliklerinden ve hikayelerinden yararlanıyor.

NBCUniversal, bu sporcu odaklı anlatıları daha da güçlendirmek için, Olimpiyat Oyunları'nı aktarırken türünün ilk örneği olan "Paris Creator Collective"i tanıttı. ABD’li medya şirketi, Meta, Overtime, Snapchat, TikTok ve YouTube gibi platformlarla Paris'teki atletlerin paylaşımlarındaki hikayeleri onların gözünden aktarıyor.

NBC Olimiyat Birimi Başkanı Gary Zenkel konuyla ilgili açıklamasında, “Olimpiyatlar onlarca yıldır, nesiller boyu arkadaşları ve aileleri bir araya getirdi. Paris Creator Collective ve bu yeni ortaklıklar sayesinde atletlerin günlük yaşamlarında sürekli olarak etkileşimde bulundukları kişilikleri, içerikleri ve sesleriyle genç nesil Olimpiyat hayran kitlesine ulaşacağız” dedi.

Bu değişim sadece sporcular ve taraftarları için faydalı değil. Markalar için de oyunun kuralları değiştiyor. Şirketler, beklenmedik çıkış anlarından yararlanmak için çok çeşitli sporlara ve sporculara yatırım yaparak bu yükselen sosyal medya yıldızlarıyla uyum sağlamanın gücünün farkına varıyor. Oyunların resmi saat firması Omega, Marchand'ın gibi sporcularla yakın ilişkiler kurdu ve aralarındaki gerçek bağın meyvelerini vereceğini de biliyordu.

Bununla birlikte, sporcu odaklı içerikteki artış, sosyal medyanın karanlık tarafını da gün ışığına çıkardı. Olimpiyat yarışmacıları daha fazla görünürlük kazandıkça, aynı zamanda bir istismar, taciz ve hatta şiddet tehdidine maruz kalıyorlar. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, zararlı içeriği sporculara ulaşmadan önce belirleyebilen ve azaltabilen yapay zeka destekli sistemleri devreye almak için sosyal medya platformlarıyla ortaklık kurarak bununla mücadele etmek için proaktif önlemler alıyor.

Tüm bu zorluklara rağmen, Paris Olimpiyatları'nı çevreleyen genel duygu, heyecan ve geniş kapsamlı bir katılım olarak gözüküyor. Hem markalar hem de hayranlar, sporcuların kişiliklerini sergileme ve içerik üreticileri olarak izleyicilerle yeni ve yenilikçi yollarla bağlantı kurma yeteneklerinden büyüleniyor. Oyunlar sona ererken, dünya, seçkin sporcular ve küresel hayran kitlesi arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlıyor ve sosyal medyayı kullanan yeni nesil Olimpiyat kahramanlarının ortaya çıktığına tanık oluyor.

Yusuf Dikeç'in Musk'a mesajı dünya çapında ilgi gördü!Yusuf Dikeç'in Musk'a mesajı dünya çapında ilgi gördü!

 

Olimpiyat Oyunları'nda ABD liderliğe yükseldiOlimpiyat Oyunları'nda ABD liderliğe yükseldi

 

Mete Gazoz'u eleyen Güney Koreli olimpiyat şampiyonu olduMete Gazoz'u eleyen Güney Koreli olimpiyat şampiyonu oldu

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/olimpiyatlar-sporculari-sosyal-medya-fenomeni-yapti/1811758