Yazdır

Borsalar çöktüğünde bankacılar ne diyor?

Tarih: 07 Ağustos 2024 - 17:50

Küresel borsalar hafta başında dev bir satış dalgasıyla baş etmek zorunda kaldı. Uzmanlarsa satış dalgasının yeni fırsatları beraberinde getirebileceği konusunda uyarıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pazartesi günkü dev satış dalgası küresel servette 6.4 trilyon dolarlık kayba yol açtı. Bu gibi günlerde bireyse finans uzmanları genellikle perakende yatırımcılara benzer tavsiyelerde bulunur:

Derin bir nefes alın. Aşırı tepki göstermeyin. Portföyünüzü gözden geçirmek için zaman ayırın. Mali durumunuza göre piyasalara yeni para aktarmak için kenarda nakit bulundurun.

Ancak Bloomberg’ün haberine göre neler olduğunu anlamakta ve bu ani satış dalgasının neden yaşandığını idrak etmekte fayda var. Zira bu gibi zamanlarda borsalar küresel çapta sert bir şekilde düşüp yükselebilir. Kuala Lumpur merkezli fon yöneticisi Tradeview Capital’ın Kurucu CEO’su Zhu Hann Ng’ye göre genellikle her iki yılda bir %10 veya daha fazla düşüş yaşanıyor. Her yedi yılda bir de %25 veya daha fazla düşüşler gerçekleşiyor.

Hann satış dalgasını, “Piyasalardaki irrasyonel coşkunun devam etmediğini anlamak için iyi bir ders ve uyandırma çağrısı” olarak nitelendirdi.

Son günlerde korkutucu kilometre taşlarının birikmesiyle piyasalar giderek daha ürkütücü bir yer haline geldi: SoftBank Group hisseleri pazartesi günü 1998’deki halka arzından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Japonya’nın Topix Endeksi %12 düşerek 1987’den bu yana en kötü gününü geçirdi. Tayvan’ın gösterge endeksindeki düşüş rekor seviyeye ulaştı. Son zamanların en popüler yatırımı olarak görülen yapay zeka ve çip yatırımları altüst oldu. Bu arada ABD ekonomisi de resesyon işaretleri verdi.

Piyasalar salı günü toparlanırken uzmanlar pazartesi günkü çöküşü aşırı tepkiye bağladı. Ancak birçok yatırımcı hâlâ acı verici kayıplarla boğuşuyor. Tüm bunlara anlam vermekse kolay olmayabilir.

Neler yaşandı?

Bireysel ve kurumsal yatırımcılar yapay zeka alanındaki büyük teknoloji şirketleri gibi farklı varlıklar üzerinden büyük yatırımlar gerçekleştirdi. ABD’nin ekonomik görünümünün kötüleşmesi ve Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmaya başlaması gibi gelişmeler pozisyonların değiştirilmesine yatırımcıların satışa geçmesine sebep oldu. Satışlar özellikle yaklaşan ABD seçimleri veya Orta Doğu’daki gerilimler gibi belirsizlikler sebebiyle de şiddetlendi.

Boston merkezli MSF Investment Küresel Yatırım Stratejisti ve Portföy Yöneticisi Rob Almeida, “Satışın stres noktasının ne olduğunu bilmek zor” diyor. Almedia gerçekte birçok yatırımcının borç para kullanarak büyük bahisler yaptığını ve birçoğunun da aynı zamanda çıkmaya çalıştığını söyledi.

Riskleri gözden geçirin

Ani düşüşler yatırımların gözden geçirilmesi ve pozisyonların yeniden değerlendirilmesi için iyi bir zaman olabilir. Belirli bir hisse senedini veya fonu mevcut fiyatlarda tutma konusunda hâlâ rahat hissediyor musunuz? Yatırım zaman ufkunuz veya kayıplara dayanma kapasiteniz değişti mi?

Citi Private Bank'ta Yatırım Danışmanı Dev Ashar, borç para kullanarak yatırım yapanların, hesabınızdaki kaldıracı azaltarak ve örneğin tahvillerle çeşitlendirme yaparak kaldıraçların olumsuz etkisinin azaltılabileceğini belirtiyor.

Bell Asset Management Baş Yatırım Sorumlusu Ned Bell, “Her şey riskinizin yoğunluğuna bağlı. Hepimiz yapay zekanın her şeyine aşık olabiliriz. Ancak bu portföyünüze hakim olursa oldukça büyük düşüşlerle karşılaşabilirsiniz. Nvidia’nın çiplerinden birini potansiyel olarak geciktirmesi gibi herhangi bir kötü haber yayıldığında güvenlik bariyeriniz olmaz” açıklamasında bulundu.

Bell genel gidişatın küçük ve orta ölçekli hisse senetleri gibi piyasanın iyi performans göstermeyen alanlarına dönmeye çalışmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Ucuz hisse avı

IFM Investors Baş Ekonomisti Alex Joiner yatırım yapmak için kenarda birikmiş parası olanlar için şu sıralar iyi bir dönem olabileceğini söyledi. Joiner, “Potansiyel olarak düşük değerli şirketlerin hisselerini alabilirsiniz” diyor.

Avustralya’nın en büyük ikinci emeklilik fonu Brisbabe’in ticaret masası da son birkaç gün ofiste ‘oldukça uzun saatler’ harcadıklarını belirtiyor. Avustralya Emeklilik Vakfı Baş Ekonomisti Brian Parker, yaklaşık 300 milyar dolarlık (195 milyar dolar) tasarrufu yöneten emeklilik fonunun, devlet tahvillerini satarken Japon ve Euro Bölgesi hisselerindeki düşüşü satın aldığını söyledi.

Parker "Biraz birikmiş paranız varsa, bu tablo ufukta bazı potansiyel satın alma fırsatları olduğu anlamına mı geliyor? Evet, büyük olasılıkla," dedi.

Göz alıcı pazarlar

Amundi Yatırım Enstitüsü'nün Gelişmiş Piyasalar Stratejisi Başkanı Guy Stear, "Geri çekilme, özellikle hisse senetlerinde bazı iyi fırsatlar yarattı" açıklamasında bulunuyor. Japonya ve bazı Avrupa piyasaları, kazançların şimdiye kadar beklentileri karşılamasına veya aşmasına rağmen yıl boyunca elde ettikleri getirilerden vazgeçtikleri için cazip göründüğünü de sözlerine ekledi.

BNP Paribas Varlık Yönetimi’nin Asya ve Küresel Gelişmekte Olan Piyasalar Hisse Senetleri Başkanı Zhikai Chen, Çin hisse fiyatlarının ucuz olduğunu ve Asya teknoloji donanım sektörünün iyi bir yükselişe sahip olduğunu söyledi.

BoJ Başkan Yardımcısı Uchida: Piyasalar istikrarsız olduğunda faiz artırmayacağızBoJ Başkan Yardımcısı Uchida: Piyasalar istikrarsız olduğunda faiz artırmayacağız

 

ABD'deki 'Resesyon' endişeleri küresel piyasaları vurduABD'deki 'Resesyon' endişeleri küresel piyasaları vurdu

 

Piyasalarda tarihi düşüş: Fed'den acil hamle bekleniyorPiyasalarda tarihi düşüş: Fed'den acil hamle bekleniyor

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/borsalar-coktugunde-bankacilar-ne-diyor/1811446