Yazdır

Paranın yöneticileri için gerilim artıyor

Tarih: 05 Ağustos 2024 - 17:25

Yüksek faiz ortamıyla birlikte yatırımcıların varlık yöneticilerindeki paralarını çekip sabit getirili nakit varlıklara yönlendirdi. Trilyonlarca doların yöneticisi olan dev firmalarsa kârlarında ciddi düşüşlerle karşılaşmaktan endişeleniyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Faiz oranları ve nakit tasarruf getirileri on yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Üst düzey varlık yöneticileri ise yatırımcıların risk alma ve piyasalara para yatırma konusundaki isteksizliğiyle mücadele ediyor.

Yatırımcıların inatla nakit pozisyonlarını koruması varlık yöneticilerinin kârlılığına zarar veriyor. Dev varlık yöneticileri yakın zamandaki boğa piyasası rallisi sırasında elde ettiği 1.5 trilyon doları aşan kazançlardan vazgeçiyor.

Financial Times’ın haberine göre yatırımcı davranışlarını etkileyen birden fazla faktör söz konusu. Faiz getirileri on yıllardır ilk kez enflasyonu geride bırakıyor. Bir avuç teknoloji hissesinin desteğiyle yükselen dar bir borsa, jeopolitik çatışmaların yaygınlaşması, piyasaların ekonomiye olan duyarlığının artması, belirsiz bir ABD seçimi yatırımcıların kenarda beklemesine sebep oluyor.

Bir yıldan fazla bir süredir "muazzam" miktarda yatırımcı sermayesinin nakit olarak kalmasından bıkmış olan varlık yöneticileri, kârlılıkları üzerindeki baskıyı hafifletmek için faiz indirimleri özellikle bekliyorlar.

Investment Company Institute verilerin göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını yükseltmeye başlamasından önce yaklaşık 4,5 trilyon dolar olan ABD para piyasası fonlarında şimdiyse 6,1 trilyon dolardan fazla yatırım bulunuyor. Yatırımcılar çok az riskle pozisyon alabildikleri bu fonlar yaklaşık %5’lik getiri sağlıyor.

Yatırımcıların çekilmesiyle ve Amerikan borsalarının yükselişiyle birlikte bu yıl 1,5 trilyon dolarlık yatırım varlığının 225 milyar dolarlık borsa getirisini kaçırdığı tahmin ediliyor. S&P 500, yılın başından bu yana yüzde 15'ten fazla yükseldi. Borsa yerine para piyasası fonlarını tercih eden yatırımcılarsa toplamda yaklaşık 75 milyar dolar kazandı.

10.6 trilyon dolarlık varlığın yöneticisi ve dünyanın en büyük para yöneticisi konumundaki BlackRock’ın Başkanı ve CEO’su Larry Fink temmuz ayı bilanço açıklamasında, “Nakit olarak elde edilen yüzde 5’lik getiriler birçok yatırımcıyı nakit yatırımlar konusunda aşırı ağırlıklı tuttu. Ancak nakitte bekleyenler geçen yıl %26’nın üzerinde 2024’te ise şimdiye kadar %17 oranında geniş çaplı borsa getirilerini kaçırmış olacaklar” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcıların nakitten vazgeçme konusundaki isteksizliği, yatırılan sermaye için yönetim ücretlerine güvenen ve varlıklar için sürekli rekabet halinde olan varlık yöneticilerini test etti. Yatırım yapılmamış tasarruflardaki fazlalık, potansiyel olarak varlık yönetimi sektörü için milyarlarca dolarlık ücret geliri kaybına neden olur. Faiz indirimlerinin bu yılın sonlarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ancak bir süre faizlerin yatırımcılar için cazip görülecek kadar yüksek kalması bekleniyor.

Fon yöneticilerinin para piyasası fonları için talep ettiği ücretler de diğer yatırım ürünlerine göre çok daha düşüktür. UBS Analisti Brennan Hawken, "Sermaye girişi olan tek ürününüz en düşük ücretli paketinizse, bu yetersiz bir durumdur" diyor.

Yatırım girişlerindeki sessizlik piyasalarda geniş çaplı toparlanmanın yatırımcıları fonlarına geri getireceğini ve sektördeki yatırım akışlarının iyileşmesine yardımcı olacağını düşünen yöneticileri şaşırtıyor. Ancak piyasalar bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasına rağmen, yatırımcıların risk iştahı sessiz kalmaya devam ediyor.

1,7 trilyon dolarlık varlığın yöneticisi olan Invesco'nun CEO'su Andrew Schlossberg, "Yatırımcı davranışı hâlâ olağandışı. Yatırımcılar FED’in kendilerine netlik sağlamasını bekliyor, bu yüzden kenarda oturuyorlar" dedi. Schlossberg yatırım platformundaki müşterilerinin varlıklarının yüzde 15 ila 20'si arasındaki kısmını nakit olarak tuttuğunu sözlerine ekledi.

Yatırımcı suskunluğunun bir kısmı, piyasalardaki kazançların yalnızca bir avuç değişken büyük sermayeli teknoloji şirketi tarafından yönetilmesinden kaynaklanıyor. Sadece 7 hisse senedi, piyasa değerine göre S&P 500'ün yüzde 31'inden fazlasını oluşturuyor. Schlossberg, "Piyasa hacmindeki darlık, 2000 teknoloji balonundan bile daha kötü" açıklamasında bulundu.

Piyasa hacmindeki darlık, yatırımcıları çekmeyi uman aktif yöneticilere de zarar verdi. Zira oldukça yoğunlaşmış az sayıdaki hisse senedinde görülen ralli, çeşitlendirilmiş portföylere sahip fonların endekslerden daha iyi performans göstermesini zorlaştırdı.

Hayal kırıklığına uğramış şirketler, FED’in faiz indirimleriyle birlikte yatırımcıları nakitten çıkıp piyasalara geri döneceğini umuyor.

1,6 trilyon dolarlık varlık yöneticisi Franklin Templeton'ın CEO'su Jenny Johnson, "FED’in faiz indirim döngüsüne yaklaştıkça, nakit daha az çekici görünmeye başladıkça, geleneksel sabit gelirli sektörlerin birincil getiri kaynağı olarak yerlerini geri kazanmasını bekliyoruz" dedi.

Goolsbee: ABD resesyonda görünmüyorGoolsbee: ABD resesyonda görünmüyor

 

Morgan Stanley'den 'Bitcoin ETF' hamlesiMorgan Stanley'den 'Bitcoin ETF' hamlesi

 

Goolsbee: Fed bir aylık verilere tepki vermemeliGoolsbee: Fed bir aylık verilere tepki vermemeli

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/paranin-yoneticileri-icin-gerilim-artiyor/1811082