Yazdır

Kredi kartlarında sık yapılan 7 hata

Tarih: 02 Ağustos 2024 - 18:55

Kredi kartı kullanımının yaygın olması kadar kart kullanımlarında yapılan hatalar da oldukça yaygın. YahooFinance haberinde kredi kartları kullanıcılarının sıklıkla düştüğü 7 hataya yer veriliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doğru kredi kartı kullanımının avantajları olduğu kesindir: Kullanışlıdır, nakitten daha güvenlidir ve kullanıcılara ödüller kazandırabilir. Bu avantajlar göz önüne alındığında kart kullanımının popüler hale gelmesi de şaşırtıcı değil. YahooFinance’in haberine göre 2023 Experian verileri insanların adlarına ortalama dört kredi kartına sahip olduğunu gösteriyor.

Ancak kredi kartları ne kadar yaygın olsa da bu araçları akıllıca kullanmak o kadar kolay değildir. Haberde kredi kartı kullanımında yaygın olarak yapılan yedi hataya yer veriliyor:

1. Sadece asgari tutarı ödemek

Kredi kartı faturanız kesildiğinde, ekstre son ödeme tarihine kadar ödemeniz gereken minimum tutar gösterilir. Bu, hesabınızı iyi durumda tutmak için gereken en düşük tutardır. Ancak minimum ödemenin bakiyenizi ne kadar az azalttığı ve zaman içinde ne kadar faiz tahakkuk ettiğini gördüğünüzde şok olabilirsiniz.

ABD’de ortalama bir kredi kartı kullanıcının bakiyesinde 6.500 dolarlık borç bulunuyor. Yine ABD’de kredi kartları için yıllık %23 faiz uygulanıyor. Minimum bakiyenizde ödenmesi talep edilen miktarsa borcun %3’ü, diğer bir deyişle 195 dolar. Yalnızca bu tutarı ödeyen ortalama bir kart kullanıcısının borç bakiyesinin tamamını kapatması 54 ay sürüyor ve 3.900 doların üzerinde faiz ödüyor.

Yalnızca asgari ödemeyi yaparak, borcunuzu geri ödemeniz yıllar alabilir ve başlangıçta faiz olarak tahsil ettiğinizden binlerce dolar daha fazla ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Peki ne yapmalı?

İdeal olan ekstre bakiyesinin tamamını son ödeme tarihine kadar ödemektir. Bunu yapan kart kullanıcılarından faiz talep edilmez ve maliyetli kredi kartı borçlarından uzak durulabilir.

2. Ürün tekliflerinin ayrıntılarını not etmemek

Bazı kredi kartları, satın alma işlemlerinde veya bakiye transferlerinde özel promosyonlarla size sınırlı bir süre için %0 faiz sağlar. Ancak satır aralarındaki küçük yazıları okumamak tüketicilerin sıklıkla yaptığı bir hatadır. Başlangıç niteliğindeki %0 faiz yalnızca belirli bir zaman dilimi içinde tamamlanan işlemler için geçerlidir. Örneğin, yalnızca bir kart hesabı açıldıktan sonraki ilk 60 gün içinde tamamlanan bakiye transferleri için geçerli olabilir. Bundan sonra, normal faiz oranları uygulanır.

Promosyon oranlarının süresi dolduğunda normal faiz oranları geçerli olur. Bu tanırım oranları süresinin sonuna kadar kartın borcunun tamamını ödemezseniz borç bakiyeniz ve faiz ücretleriniz hızla artabilir.

Peki ne yapmalı?

Yeni bir kredi kartı başvurusunda bulunmadan önce, kartın hüküm ve koşullarını iyice inceleyin. Promosyon faiz oranlı bir bakiye transfer kartının veya satın alma işleminin tamamlanması için ne kadar zamanınız olduğunu ve promosyon oranın ne zaman sona ereceğini not edin.

Promosyon oranların ne zaman sona ereceği konusunda kendiniz için hatırlatıcılar oluşturun. Bu süre bitmeden bakiyenin tamamının veya sizi daha sonraki süreçte sıkıntıya sokmayacak kadarının ödenmesi gerektiğini unutmayın.

3. Nakit avans çekmek

Acil durumlar için veya bir arkadaşınıza geri ödeme yapmak için nakit paraya ihtiyacınız olduğunda, nakit avans uygun bir seçenek gibi görünebilir. Kartınızı, kredi limitiniz kadar borç almak ve nakit çekmek için kullanabilirsiniz. Ancak, bu işlemlerin normal kredi kartı satın alımlarından daha yüksek faiz oranları vardır ve ayrıca genellikle avans tutarının %3 ila %5'i arasında bir nakit avans ücreti ödersiniz.

Ücretler ve yüksek faizler hesaba katıldığında nakit avansların para çekmenin maliyetli bir yöntemi olduğu görülüyor.

Peki ne yapmalı?

Mümkünse nakit çekmek için banka kartınızı kullanın. Ayrıca yeni nesil fintek uygulamalarını da borç ödemeleri için kullanabilirsiniz. Kişisel kredi kartı ile kredi almak dahi daha düşük faiz oranları ve daha az ücret sunabilir. Nakit avans çekmeniz illa gerekiyorsa oluşan faiz miktarını azaltmak için mümkün olduğunca çabuk bir şekilde bu parayı ödemeniz gerekir.

4. Kullanılmayan kartı kapatmak

Kullanılmayan kartlardan kurtulmak ilk bakışta akıllıca bir karar gibi görünebilir. Borcunuzu yönetmek ve kartın cazibesini azaltmak istiyor olabilirsiniz. Bununla birlikte bu tercihin uzun vadeli sonuçları da olabilir. Mevcut kredi miktarınız azalır ve kapattınız kart bakiyesi hesabı eski bir hesapsa kredi geçmişiniz de kısalır. Bu sorunlar nedeniyle bir kredi kartını kapatmak kredi puanınıza zarar verebilir.

Peki ne yapmalı?

Kredi kartı harcamalarınızı azaltmaya çalışıyorsanız, kartınızı cüzdanınızdan çıkarın ve evinizde güvenli bir yerde saklayın. Bu şekilde, kart açık kalır ve acil bir durumda kullanabilirsiniz, ancak üzerinizde bir kredi kartı bulundurmanın cazibesine kapılmazsınız. Hesabı açık tutmak, daha fazla kullanılabilir krediye sahip olmanızı sağlar ve bu da kredi puanınıza yardımcı olur.

Söz konusu kartın yıllık bir ücreti varsa, kartı veren kuruluşun kartınızı ücretsiz bir sürüme düşürüp düşüremeyeceğinizi danışın. Bu yöntem, artık kullanmadığınız bir karttan tasarruf ederken hesabı açık tutmanıza olanak tanır.

5. Kredi kartına sadece hoş geldin teklifleri ve ödülleri için başvurmak

Cazip ve bazen kazançlı teklifler sunan çok sayıda kredi kartı mevcut. Ancak, kredi kartı hoş geldin tekliflerinden veya ödül programlarından yararlanmak için birden fazla karta başvurmak sorunlara neden olabilir.

Nispeten kısa bir süre içinde birden fazla karta başvurmak, kredi raporunuzda daha fazla kredi sorgusuna neden olur ve yeni bir kredinin varlığı kredi puanınıza zarar verebilir. Birden fazla yeni kart sahip olduğunuzda kartların ödül gereksinimlerini karşılamak için yüksek miktarda borçların altına girebilirsiniz. Faturalandırma döngüsünün sonuna kadar bu borçların tamamını ödeyemezseniz, maliyetli faiz ücretleri ortaya çıkacaktır.

Peki ne yapmalı?

Ödülleri veya özel teklifleri kovalamak yerine, yalnızca ihtiyacınız olduğunda ve hesabı uzun vadede açık tutmayı düşündüğünüzde yeni kredi kartı başvurusunda bulunun. Yeni kredi sorgularını sınırlamak, kredi puanınıza fayda sağlar. Borçlarınızı sorumlu bir şekilde yönetmenize ve gereksiz borç almamanıza imkan tanır.

6. Ödeme kaçırmak

Uzaktan bakınca önemsiz gibi görünebilir. Tatilde olabilirsiniz ve kredi kartı son ödeme tarihini kaçırmış olabilirsiniz. Borcu birkaç gün geç ödemiş olabilirsiniz. Ancak tek bir geç ödeme bile kredi puanınızda önemli hasarlara yol açabilir. Tek bir geç ödeme uzun yıllar boyunca kredi raporunuzda kalacaktır. Daha da kötüsü kart şirketleri gecikme günü başına cezai faiz ödemesi talep ederler.

Peki ne yapmalı?

Çoğu kart şirketi ödenmesi gereken minimum tutarı veya toplam tutarı otomatik ödemeye bağlamanıza izin verir. Otomatik ödeme sayesinde kaçırılan ödemelerden ve gecikme faizlerinden kaçınabilirsiniz.

7. Hesap ekstresini gözden geçirmemek

Hayat bazen fazla yoğun olabilir. Kredi kartı ekstrelerinizi incelemeden çöp kutusuna atmaksa fazla kolaydır. Ancak kredi kartı koşullarınızdaki ve faiz oranlarındaki değişiklikler gibi kritik bilgileri kaçırıyor olabilirsiniz. Hatta hileli veya yetkisiz işlemleri de yakalayamayabilirsiniz.

Peki ne yapmalı?

Kendiniz için bir takvim hatırlatıcısı oluşturun veya her ay ekstre tarihinde ekstrenizi gözden geçirmeyi alışkanlık edinin. Hangi ücretlerin geçerli olduğunu anladığınızdan emin olun ve hepsini tanıyıp tanımadığınızı görmek için işlem listesini gözden geçirin. Tanımadığınız herhangi bir harcama varsa, kredi kartı şirketinizle irtibata geçin ve yeni bir kart talep edin.

Kredi kartından nakit çekime sert frenKredi kartından nakit çekime sert fren

 

Juzdan ile mağazada alışveriş kredisi dönemi başladıJuzdan ile mağazada alışveriş kredisi dönemi başladı

 

Kart hırsızı cihazlar nasıl fark edilir?Kart hırsızı cihazlar nasıl fark edilir?

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/kredi-kartlarinda-sik-yapilan-7-hata/1810648